100 bin kişiye istihdam sağlayacak

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı`nın hayata geçmesinin istihdama da olumlu etki edeceğini belirterek "Plana göre, 1,5 milyon konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar. 300 bin konut yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek" dedi.

14.09.2019 Cuma 12:58

Güncelleme : 16.09.2019 Cuma 11:00

İnşaat sektörü temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı"na ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı genel olarak olumlu bulduklarını ancak söz konusu planın sektörün diğer paydaşlarıyla diyalog halinde yapılmasının bu çalışmayı daha başarılı kılacağını söyledi. Başarının bir ekip işi olduğunu dile getiren Tellioğlu, sektör temsilcilerinin de  bu işe dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, son dönemde inşaat sektöründe kaydedilen gelişmelere değinerek, "Türkiye, son 3-5 yıllık dönemde yıllık yaklaşık 1,5 milyon civarında  konut üretiyor. En azından ortalama ürettiğimiz konut adedinin, yüzde 30 kentsel dönüşüm kapsamlı olması lazım. Kentsel dönüşüm gerektirecek alanlar daha çok şehir içindedir." diye konuştu.

Söz konusu planın hayata geçmesinin, istihdama da olumlu etki  edeceğine işaret eden Tellioğlu, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'na göre, 1,5 milyon  konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar, 300 bin konut  yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek." ifadesini kullandı.

"YALITIMLA 5 YILDA 6 MİLYAR LİRA TASARRUF"

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Başkanı Levent Pelesen de  eylem planıyla dönüşüm alanlarında inşa edilecek yapılarda enerji verimliliği  oranına göre hibe verileceğini veya kredi sağlanacağını belirterek, böylece  enerji verimliliğini esas alan proje sayısının yükseleceğini ve ekonomiye katkı sağlanacağını anlattı.

Pelesen, Türkiye'nin ısı yalıtımı mevzuatının, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmesi hususunun önemli bir fırsat olarak  kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, "Ülkemizde yalıtımla ilgili yasal  düzenlemeler henüz AB ülkeleri seviyesinde değil. Eylem planı çerçevesinde  mevzuatların iyileştirilmesi, ısı yalıtım kalınlıklarının artırılarak AB  seviyesine yükseltilmesi enerji verimliliği için çok önemli bir adım olacak.  Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın katkısıyla ısı, su, ses ve yangın yalıtımını  kaliteli malzeme ve uzman uygulamalarla gerçekleştirirsek, dayanıklı, sağlıklı ve  konforlu yapılara kavuşabiliriz." dedi.

Türkiye'de binalarda kullanılan enerji miktarının, tüketilen toplam enerjinin yüzde 32'sine ulaştığının altını çizen Pelesen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Alacağımız ısı yalıtımı önlemleriyle bu savurganlığın önüne geçmemiz  lazım. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda söz edildiği gibi her yıl 300 bin konutun  mevcut mevzuatlara uygun yalıtılması durumunda, 5 yıllık sürede toplam 6 milyar  liradan fazla tasarruf etmemiz mümkün. Tüm yalıtım uygulamalarını etkileyen  Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarını artırarak, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılara kavuşmamızı hızlandıracak."

"BİNALARI YIKMADAN DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK MÜMKÜN"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan da vatandaşların oturdukları yapıların deprem riskine karşı  güçlendirmelerini sağlamak için mevzuat çalışması yapılacağını ve her yıl 50 bin  konutun güçlendirilerek kullanılabileceğinin açıklanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda da yer alan "güçlendirme" çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Halihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun, 5  yıl içinde dönüştürüleceğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un,  aynı zamanda her yıl 50 bin konutun güçlendirilerek kullanılabileceğine dikkati  çekmesi çok önemli. 2012 yılında çıkarılan Afet Riski Altındaki Alanların Yeniden  Yapılması yasasına göre hayata geçen kentsel dönüşüm, bu yıl yürürlüğe giren  Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile aslında yeni başlamıştı. Kentsel Dönüşüm  Eylem Planı'nda mevcut yapılar için vatandaşlara güçlendirme ruhsatı verileceği,  bu çerçevede her yıl 50 bin konutun güçlendirilerek kullanılabileceği  belirtildi."

Kentsel dönüşüm sürecinde binaları depreme karşı güçlendirme çözümünün  iyi değerlendirilmesi gerektiğinin, binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı  olmanın mümkün olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Güçlendirme ve yenileme çalışmalarıyla, binaları yıkmadan depreme  hazırlıklı olmamız mümkün. Uluslararası alanda 'Deep Renovation' denilen, ülkemizde de 'Derin Yenileme' olarak bilinen çalışmalar, bir yapının  güçlendirilmesinden dış cephesine, iç makyajlanmasından bacasına, tesisatına  kadar her unsurunun yenilenmesini kapsıyor. Ayrıca enerji verimliliği ve sera  gazı salımının daha da önem kazandığı günümüzde, atığı yöneteceksek binanın  kendisini atık haline getirmeye, yani binayı önce moloza çevirip sonra yeniden  yapmaya gerek yok. Mevcut binaların hepsini yenilemek, hatta yeşil bina haline  getirmek mümkün. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz dönemde yenileme çalışmaları da  vatandaşları güvenli ve sağlıklı yapılara kavuşturacak.”
"
En Çok Okunan Haberler

`Bu yıl üç faiz indirimi olası`

Merkez Bankası`nın rezervleri arttı

KKM hesaplarında düşüş sınırlı kaldı

Bitcoin ETF`lerinden 165 milyon dolar çıkış oldu

`BoE mayısta faiz indirimine gidebilir`

Konut satışları martta azaldı

`Enflasyonda düşüş faiz indirimini getirebilir`

`Fed enflasyon ile mücadeleyi kazanıyor`

ABD`ye şubatta net sermaye girişi oldu

`Enflasyon konusundaki ilerleme yavaşladı`

Çin Merkez Bankası Başkanı, Powell ile görüştü

`Faiz artırımlarımız çok yavaş olacak`

Wall Street`te düşüş devam ediyor

Alman şirketler yatırım planlarını revize ediyor

Çin`in alüminyum ithalatı arttı

ABD`de sondaj kule sayısı azaldı

Fed Bej Kitap raporu yayınlandı