ABD ile ticareti artırmak için çalışma grubu hazır

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda ABD Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında ortak çalışma grubu kuruyoruz" dedi.

20.04.2019 Cuma 11:47

Güncelleme : 22.04.2019 Cuma 10:06

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AA muhabirine ABD temaslarına ilişkin yaptığı değerlendirmede,  ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Başkan Donald Trump’ın kıdemli danışmanı Jared  Kushner ile yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini, Türkiye-ABD İş Konseyi  ve Amerikan-Türk Konseyi tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansı'nda da  Türk- Amerikan iş adamları ile bir araya geldiklerini anlattı. 

Türkiye ve ABD’nin müttefik ve dost ülkeler olduğuna işaret eden  Pekcan, iki ülkenin aynı zamanda büyük potansiyele sahip önemli ticaret ortakları  olduğunu dile getirdi.

Pekcan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20,7 milyar dolar   olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan  ile ABD Başkanı  Donald Trump arasındaki görüşmede kararlaştırılan ticaret hacminin 75 milyar  dolara yükseltilmesi hedefinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı  hızlandıracağız. ABD Ticaret Bakanı Ross ile ticarete konu ürünlerin  çeşitlendirilmesi, mevcut potansiyelin daha iyi kullanılması hususlarında ortak  çalışma yapılması gerektiği konusunda mutabık kaldık. İki ülke arasındaki ticaret  hacmini 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda ABD Ticaret Bakanlığı ile  Bakanlığımız arasında ortak teknik çalışma grubu kuruyoruz." diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasında havacılık ve savunma, otomotiv, çelik,  mücevher, giyim, halı, makine ve parçaları, zeytinyağı, seramik, mermer, çimento  gibi sektörlerin ticaret için önemli bir potansiyel oluşturduğuna dikkati çeken  Pekcan, "ABD ile ticaretimizi artırmak için ortak ticaret potansiyeli raporu ve  yüksek teknolojili ürünler başta olmak üzere ihracatımızı artırıcı faaliyetler  üzerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"AMERİKAN ŞİRKETLERİNİ İHTİSAS SERBEST BÖLGELERİNE DAVET ETTİK"

Ticaret Bakanlığı olarak Ar-Ge yoğunluklu, yüksek teknoloji ve katma  değeri yüksek faaliyetlerde uzmanlaşmış ihtisas serbest bölgeleri oluşturmayı  hedeflediklerini belirten Pekcan, Amerikan şirketlerini de bu bölgelerde yatırıma  davet ettiklerini kaydetti. Pekcan, "Yaptığımız görüşmelerde Bakanlık olarak  kuracağımız ihtisas serbest bölgeleriyle ilgilenen ABD’li yatırımcılar da oldu.  Söz konusu yerler, Türk-Amerikan iş birliği bölgeleri olabilir. Amerikan yüksek  teknoloji şirketleri ya kendileri ya da Türk şirketleriyle beraber buralarda  yatırım yapabilirler. Serbest bölgelerimize yatırım yapacaklara destek sağlamaya  hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pekcan, ticareti kolaylaştırmaya ve iş ortamını iyileştirmeye  devam ederken, ABD’li şirketlerin güçlü olduğu dijital ekonomi gibi yeni alanlara  da odaklanacaklarını vurguladı. Görüşmelerde ABD ile dijital ekonomi alanında  ortak çalışmalar yapılması konusunda da mutabakata vardıklarını belirten Pekcan,  mayıs ayı içerisinde dijital ekonomi konusunda ABD’den bir heyet gelmesinin  beklendiğini bildirdi.

"DENGELİ TİCARET İÇİN TÜM ÜRÜN VE SEKTÖRLERE ODAKLANACAĞIZ"

Pekcan, temaslarında iki ülke arasında ticaret gündeminde uzun süredir  yer alan ABD tarafından demir-çelik ürünlerine uygulanan ilave gümrük  vergilerinin kaldırılması, Türkiye’nin ABD’nin Genelleştirilmiş Tercihler  Sistemindeki yerini koruması, otomotiv sektörü için inceleme süreci başlatılmış  önlemlerden Türkiye’nin muaf tutulması yönündeki taleplerini ilettiklerini  aktardı.

İki Bakanlık başkanlığında Türk-Amerikan İş Konseyi gibi diyalog  kanallarını daha etkin hale getirmeyi kararlaştırdıklarını vurgulayan Pekcan,  hedeflerinin ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması olduğunu dile  getirdi.

Pekcan, 75 milyar dolarlık hacim ve dengeli bir ticaret için yatırım  ve sanayi ürünlerinde, turizmde çift taraflı artış yaratmak için her fırsatı  kullanacaklarını, bu kapsamda bütün ürünlere ve sektörlere odaklanacaklarını  söyledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Yabancılar Japon tahvili sattı