AB`den ABD`ye otomobil vergisi uyarısı

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, ABD`nin ithal otomobillere ek gümrük vergisi uygulaması halinde AB`nin buna hızlı bir şekilde gereken tepkiyi vereceğini söyledi.

18.02.2019 Cuma 15:29

Güncelleme : 19.02.2019 Cuma 10:40

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, AB Komisyonu günlük basın toplantısında, AB ve ABD arasındaki  ticari ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığının ithal otomobillerin ulusal güvenliğe tehdit  oluşturup oluşturmadığı konulu inceleme raporuna ilişkin gelişmeleri takip  ettiklerini belirten Schinas,"ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor,  Avrupa otomobil ihracatına zarar veren eylemlere dönüşürse buna AB Komisyonu  hızlı bir şekilde gereken tepkiyi verecektir." diye konuştu.

AB ve ABD arasında temmuz ayında ortak tutum belirlendiğini anımsatan  Schinas, "ABD sözünü tuttuğu sürece AB de yükümlülüklerini yerine getirmeye devam  edecek." ifadesini kullandı.

Schinas, AB Komisyonu'nun ocak ayında ABD ile sanayi ürünlerinde  gümrük vergilerini kaldırmak üzere ticaret müzakereleri yapmak için üye  ülkelerden yetki talep ettiğini ve bu konuda sürecin ilerlediğini söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, otomobil ithalatının ABD’nin ulusal güvenliği  açısından tehlike oluşturup oluşturmadığını bir raporla ABD Başkanı Donald  Trump'a sundu.

GÜMRÜK VERGİLERİ VE ABD'YLE TİCARİ GERGİNLİK

Transatlantik ilişkilerde gerginlikleri yükselten olaylardan biri  ABD'nin geçen yıl ulusal güvenlik gerekçesiyle ithal çelik ve alüminyuma ilave  gümrük vergileri uygulaması kararı oldu.

ABD'nin AB'yi de bu ilave gümrük vergilerine dahil etmesi, taraflar  arasında ticaret savaşını ateşledi.

AB'nin hızlı şekilde ilave gümrük vergilerine karşı misillemeleri  devreye sokmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa'dan ithal  otomobillere vergi uygulama tehdidinde bulundu.

Trump ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında ticari  gerginliği azaltmak için temmuz ayında gerçekleştirilen görüşmeden, otomotiv  sektörü dışındaki sanayi ürünlerine ilişkin gümrük vergilerini ve tarife dışı  kısıtlamaları sıfıra indirmeye yönelik birlikte çalışma kararı çıkmıştı.

Liderler, ticari uzlaşmazlıkların müzakere edilerek çözülmesi  konusunda anlaşma sağlamış, karşılıklı ticareti kolaylaştırmak üzere diyalog  yürütülmesinde mutabık kalmıştı. AB, kritik olan otomotiv sektörüne, ABD ile  ticari müzakereler sürdükçe ilave gümrük vergisi uygulanmamasını sağlamıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

`Altında yeni zirveler görmek mümkün`

Bakan Işıkhan`dan asgari ücret açıklaması

Toshiba, 5 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

Cari işlemler hesabı belli oldu

İngiltere`de enflasyon geriledi

İnşaat maliyet endeksi arttı

UBS, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Japonya`nın ihracatı artmaya devam etti

API petrol stokları arttı

ABD`de mortgage başvuruları arttı

KKM hesaplarında düşüş devam ediyor

Morgan Stanley`in karı yükseldi

ABD`de sanayi üretimi arttı

İsrail`e ihracat kısıtlaması hakkında açıklama

Alman yatırımcıların morali iyileşti

E-ihale ile ekonomiye 913 milyon TL gelir