Almanya`da iş dünyası güveni düştü

Almanya`da Aralık 2019’da 96,3 puan olan Ifo İş Dünyası Endeksi, artış beklentilerine rağmen ocakta 95,9 puana geriledi.

27.01.2020 Cuma 13:35

Güncelleme : 29.01.2020 Cuma 11:02

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9  bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği ocak ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını  yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Aralık 2019’da 96,3 puan olan  Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Dünyası Endeksi bu ay beklenmedik şekilde 95,9’a geriledi.

Endeksin 97 puanlık beklentinin altında gelmesi dikkati çekti.

Açıklamada, Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi'nin de bu dönemde 93,9  puandan 92,9’a gerilediği, Mevcut Durum Endeksi'nin ise 98,8 puandan 99,1 puana  yükseldiği kaydedildi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, iş  dünyası endeksindeki beklenmedik düşüşün şirketlerin gelecek aylara yönelik  görünümü daha karamsar değerlendirmesinden kaynaklandığını belirterek, “Bununla  birlikte imalatta iyileşme belirtileri var. İş ortamı belirgin şekilde iyileşti.  Şubat 2017'den bu yana güçlü bir şekilde yükselmemiş olan mevcut durum  endeksinde, özellikle kayda değer bir artış oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Ifo, koronavirüs salgınının Alman ekonomisi üzerinde herhangi bir etki yapmadığını bildirerek, ekonominin geçen yılın son çeyreğinde  yüzde 0,1 ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyümesinin beklendiğini açıkladı.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

2023 yılında kartlı ödeme tutarı arttı

`1,5 milyar dolar kaynak sağladık`

Eurocoin göstergesi yükselişini sürdürdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

BIST`ten altın ithalatı kotasıyla ilgili karar

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı

ABD ulusal acil durum stokları için petrol aldı

Küresel hisse senetlerinde güçlü performans

ECB üyesinden faiz indirimi mesajı

`ABD`de şirket karları hala yüksek`

Tokyo`da çekirdek enflasyon yavaşladı

Japonya`da konut başlangıçları 9 aydır düşüyor

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı