BoJ toplantı tutanakları yayınlandı

Japonya Merkez Bankası`nın (BoJ) bugün yayınlanan toplantı tutanakları, BoJ üyelerinin çoğunun Nisan toplantısında şahin tutum takındıklarını gösterdi.

09.05.2024 Cuma 09:24

Güncelleme : 10.05.2024 Cuma 09:37

Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyeleri Nisan ayı politika toplantısında ezici bir çoğunlukla şahinleşti ve birçoğu enflasyonun aşırı yükselmesi riskini önlemek için faiz oranlarının istikrarlı bir şekilde artırılması gerektiğini söyledi.

Bugün açıklanan tutanaklara göre bazı üyeler enflasyonun BoJ'un %2'lik hedefini kalıcı olarak koruması ve hatta aşması ihtimalinin artması üzerine faiz artırımlarının beklenenden daha hızlı gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Bir üye, "Zayıflayan yen ortamında enflasyonun ana eğilimi baz senaryodan yukarı doğru sapmaya devam ederse, para politikasının normalleşme hızının artması oldukça olasıdır" dedi.

BoJ Nisan toplantısında faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu ve enflasyonun 2027'nin başlarına kadar %2'ye yakın seyredeceğini öngören yeni çeyreklik tahminler üreterek bu yılın ilerleyen dönemlerinde borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Tutanaklarda yer alan görüşlerin çoğu, faiz oranlarının istikrarlı bir şekilde artırılması ve BoJ'un tahvil alımlarının boyutunun gelecekte bir zamanda azaltılmasının düşünülmesi gerektiği yönündeydi.

Bir üye, BoJ'un fiyat hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşıldığında "süreksiz ve hızlı" bir şekilde faiz artırmaya zorlanmaktan kaçınmak için faizleri ılımlı bir şekilde artırmayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

Tutanaklarda, BoJ'un büyüme ve fiyat tahminlerine ulaşma olasılığı arttıkça faiz oranlarını "zamanında ve uygun bir şekilde" artırması gerektiği de belirtildi.


"
En Çok Okunan Haberler

JP Morgan gelir beklentisini yükseltti

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

Konut satışları azaldı