Cari işlemlerde tarihi fazla

Türkiye, ekim ayında 2,77 milyar dolarla 1992 yılından bu yana hesaplanan seriye göre tarihinin en yüksek cari işlemler fazlasını verdi.

11.12.2018 Cuma 13:09

Güncelleme : 12.12.2018 Cuma 09:21

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı revize edilmiş  verilere göre ağustosta 1,88 ve eylülde 1,81 milyar dolarlık cari işlemler  fazlası veren Türkiye, pozitif veri serisini ekimde üst üste 3'üncü aya taşıdı.  TCMB'nin açıkladığı ekim ayı ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler  hesabı 2,77 milyar dolar fazla veren Türkiye, böylece 1992'den beri hesaplanan  seride en yüksek aylık tutara ulaşmış oldu.

Ekimde aylık 2,77 milyar dolar fazla veren cari işlemler hesabının  yıllıklandırılmış açığı 51,13 milyar dolardan 46,06 milyar dolara geriledi.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AA Finans  Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, geçen yılın aynı ayında 3,84 milyar dolar  açık verildiğini anımsatarak, piyasa beklentilerini de aşıp rekor kıran cari  fazla ile son 12 aylık cari açığın Gayrisafi Yurt içi Hasıla’ya oranla yüzde  5,1'e gerilediğini kaydetti.

"RESMİ REZERVLERDE 1,7 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ GÖZLENDİ"

Cari dengenin temel eğilimi açısından takip edilen enerji dışı cari  dengenin 600 milyon dolar açığa gerilediğini, enerji ve altın dışı (çekirdek)  cari dengenin ise 9,3 milyar dolar fazlaya yükseldiğine dikkati çeken Bürümcekçi,  "Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme dönemlerinde manşet ve çekirdek açıkta  belirgin artış eğilimi görülmesinin doğal olduğunu hep vurgulamaktayız. Mart  ayından itibaren yavaşlama sinyallerinin yoğunlaşması ile enerji ve altın dışı  açıkta artış eğiliminin tersine döndüğü, yani potansiyelin altına inen büyümenin  dış dengede iyileşme getirdiği net olarak gözlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Bürümcekçi, cari açıkta gözlenen iyileşmede, dış ticaret açığının  geçen yıldan düşük açık ve hizmetler dengesinin yüksek fazla vermesinin ana etken  olduğunu belirterek, finansman tarafında ise cari açığın fazlasıyla finanse  edilmesi nedeni ile resmi rezervlerde 1,7 milyar dolarlık artış gözlendiğini  söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre kasımda ihracatın 15,5  milyar dolar ve ithalat 16,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğinin görüldüğünü  dile getiren Bürümcekçi, bu verilerin dış ticaret açığının kasımda yıllık olarak  belirgin bir azalış göstereceğine işaret ettiğini bildirdi.

Bürümcekçi, önceki yıl cari açığı artıran faktörlerin başında gelen  enerji ve altın ticaretindeki gelişmelerin ödemeler dengesi verisi için kritik  olduğuna değinerek, petrol fiyatlarının son dönemdeki geri çekilmeye rağmen halen  2017 yılı ortalamasının belirgin üzerinde seyretmesinin cari açığı artırıcı  etkide bulunmaya devam edebileceğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) pazarı ve genel olarak küresel çapta büyümenin  güçlü seyrinin şimdiye kadar ihracat açısından destekleyici olduğuna, dolayısıyla  bu bölgelerden gelen yavaşlama sinyallerinin ne ölçüde ihracatı etkileyeceğinin  takip edileceğini belirten Bürümcekçi, "Buna karşılık, turizm gelirlerinin,  turist sayısının artış eğilimini koruması ile toparlanma göstermeye devam edeceği  beklenmelidir. Bu doğrultuda, yıl sonu cari açık tahminimizi 30 milyar dolara  revize ederken, risklerin aşağı yönde devam ettiğini belirtmeliyiz." dedi.

"ÇEKİRDEK GÖSTERGELERDEKİ DÜZELME DEVAM EDİYOR"

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de ekimde  rekor kıran cari fazlanın, Ağustos-Ekim döneminde toplam 6,46 milyar dolara  ulaştığına dikkati çekerek, "Veri döneminde ödemeler dengesi hesaplamasına dahil  edilen ihracat ay bazında yüzde 9, yıllık hesaplamada ise yüzde 10 artış  gösterdi. İthalat aynı dönemde ay bazında yüzde 2, yıllıkta ise yüzde 24  geriledi." dedi.

Ekim verilerine göre mal dengesinin 799 milyon dolar fazla vererek,  Şubat 2009 dönemindeki 352 milyon dolarlık fazladan bu yana ilk kez bu yönde  performans gösterdiğini ifade eden Gödek, ödemeler dengesi açısından kritik  önemde bulunan seyahat gelirlerinin mevsim etkisinin de yansımasıyla yüzde 6  gerilemesine karşın 12 aylık dengenin 20,4 milyar dolar fazla verdiğini dile  getirdi.

Orkun Gödek, net portföy yatırımlarının 491 milyon dolar fazla vererek  ocaktan bu yana ilk kez pozitif bölgeye çıktığını kaydederek, "Çekirdek  göstergelerdeki düzelme eğilimi tüm hızı ile devam ediyor. Parasal olmayan altın  ve enerji ithalatı hariç cari işlemler hesabı eylüldeki 5 milyar dolar  seviyesinden ekimde 6,1 milyar dolar artıya ulaştı. 12 aylık hesaplamada ise 2,6  milyar dolar düzeyinden 9,2 milyar dolara çıktı." ifadelerini kullandı.

İç talepteki azalışın ithalatı baskılaması ve güçlü ihracat  performansının, cari işlemler hesabında rekor düzeyde artı verilmesine imkan  tanıdığını söyleyen Gödek, yılın 30 milyar dolar civarında cari işlemler açığı  ile tamamlanacağını tahmin etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Yabancılar Japon tahvili sattı