Dolar bu sabah güne nasıl başladı?

Merkez Bankasının faizi 75 baz puan indirmesinin ardından aşağı yönlü hareketine devam eden Dolar/TL haftanın son gününe 5,86 seviyesinden başladı.

17.01.2020 Cuma 09:33

Güncelleme : 17.01.2020 Cuma 15:57

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 75 bp indirmesi ve ölçülü indirimlere devam sinyali vermesinin ardından bir ayın en düşük seviyelerinde seyretmeyi sürdürürken; bankacılar, küresel piyasaların ve jeopoolitik gelişmelerin izleneceğini belirtiyorlar.

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentileri dahilindeki 75 baz puan indirimle %11.25'e çekerken, enflasyondaki seyrin yıl sonu tahmini olan %8.2 ile "büyük ölçüde uyumlu" olduğunu belirterek "ölçülü" faiz indirimlerinin devam edeceği sinyalini verdi.

TCMB böylece Başkan Murat Uysal'ın göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısında politika faizini %24 seviyesinden 1,275 baz puan indirilmiş oldu.

Bankacılara göre, TCMB metinde yaptığı değişikliklerle "büyük indirimlerin geride kaldığının", "bundan sonra da indirimlerin ölçülü devam edeceğinin" ve enflasyonun 2020 sonunda piyasa tahmini olan %10'un altında %8 civarında kalacağının sinyallerini verdi.

Bankacılar TCMB adımının piyasa beklentileri dahilinde olması ve bankanın riskleri dikkat çekerek yıl boyunca beklenen indirimlerinin tamamını bu kez önden yüklemeli yapmayı tercih etmemesi sonrası piyasada iyimserlik görüldüğünü söylediler. PPK öncesi beklentilerin üzerinde indirim endişesi TL'yi baskılayan bir unsur olmuştu.

DOLAR/TL NE KADAR OLDU?

PPK öncesi 5.8775 seviyesinde olan dolar/TL kararın ardından 5.8400'a kadar geriledi. TL dün dolar karşısında en çok değer kazanan gelişmekte olan para birimi olurken, kur bu seviyeleri en son 16 Aralık'ta görmüştü.
,
TCMB'nin güncel enflasyon tahmini %8.2 seviyesinde bulunuyor. Banka bu tahmini ay sonunda Ankara'da gerçekleştireceği enflasyon raporunda güncelleyecek.

"
En Çok Okunan Haberler

Bakan Şimşek`ten enflasyon mesajı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Japonya`da çekirdek enflasyon geriledi

`ECB faiz indirimine Fed`den önce başlayabilir`

Çin`in mali gelirleri ilk çeyrekte geriledi

Tüketici güven endeksi belli oldu

Borsada yatırımcı sayısı azaldı

Finansal hizmetler güven endeksi arttı

Fed anketinde faiz ve enflasyona dikkat çekildi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Çin Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu

İngiltere`de konut fiyatları rekora yaklaştı

`ECB faiz indirimini ertelememeli`

Almanya`nın sanayi üretiminde düşüş bekleniyor

`Çin tam bir toparlanma yolunda değil`

Bakır fiyatı 2 yılın en yüksek seviyesinde

Hizmet üretim endeksi yükseldi