Holdinglerin finans yatırımları bankaları 7`ye katladı

Finans ve sigorta alanında geçen yıl yurt dışına yapılan yatırımların 930 milyon doları holdingler, 126 milyon doları bankalarca gerçekleştirilirken, bu da holdinglerin bu alandaki yatırımlar açısından bankaları 7`ye katladığını ortaya koydu.

19.02.2019 Cuma 11:23

Güncelleme : 20.02.2019 Cuma 10:05

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden  derlediği bilgilere göre, Türkiye'de yerleşikler kişiler geçen yıl yurt dışına 3  milyar 997 milyon dolarlık doğrudan yatırım yaptı. Bu tutarın 2 milyar 227 milyon dolarını hizmetler, 1 milyar 753 milyon  dolarını sanayi ve 17 milyon dolarını da tarım sektörlerine yapılan yatırımlar  oluşturdu.
 
Doğrudan yatırım tutarları, 2018'de bir önceki yıla göre tarımda yüzde  19 azalırken, sanayide yüzde 24 ve hizmetlerde yüzde 28 artış kaydetti. Öte yandan Türkiye'de yerleşikler kişilerce yurt dışına yapılan toplam  doğrudan yatırımların bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 arttığı görüldü. Söz  konusu rakam 2017'de 3 milyar 177 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.
 
Holdinglerin finans yatırımları neredeyse 4 katına çıktı
 
Alt kalemler itibarıyla bakıldığında, geçen yıl yurt içi yerleşiklerin  en fazla doğrudan yatırımı 1 milyar 186 milyon dolarla finans ve sigorta alanına  yaptığı görüldü. Bu yatırım tutarının yüzde 53'lük bölümü ise holdingler  tarafından gerçekleştirildi.
 
Yurt içinde yerleşik holdinglerin yurt dışındaki finans ve sigorta  alanında yaptığı yatırımlar, geçen yıl 930 milyon dolara yükselirken, bu rakam  2017'ye göre 672 milyon dolar artışa işaret etti. Bu da holdinglerin yurt dışı  yatırımlarını neredeyse 4 katına çıkardığını gösterdi. Bu dönemde bankaların yurt dışında finans ve sigorta alanında yaptığı  doğrudan yatırımlar ise yüzde 30 azalarak 126 milyon dolara geriledi.
 
Söz konusu değerler, holdinglerin finans ve sigorta alanında yurt dışı  yatırımlarda bankaları 7'ye katladığını gösterdi.
 
Maden sektörüne 830 milyon dolarlık yatırım
 
Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışı doğrudan yatırımlarında finans  ve sigortanın ardından en büyük payı madencilik ve taşocakçılığı aldı. Söz konusu  sektöre yurt içi yerleşiklerce geçen yıl 830 milyon dolarlık doğrudan yatırım  gerçekleştirildi. Aynı dönemde yurt dışında imalat alanında 536 milyon dolarlık doğrudan  yatırıma imza atılırken, bunu 433 milyon dolarla gayrimenkul, 387 milyon dolarla  da elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı takip etti.
 
Öte yandan, geçen yıl yurt içi yerleşiklerin yurt dışı faaliyetleri  kapsamında konaklama ve yiyecek hizmetine 161 milyon dolarlık, mesleki, bilimsel  ve teknik faaliyetlere 112 milyon dolarlık, inşaata 66 milyon dolarlık doğrudan  yatırım yapıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

`Altında yeni zirveler görmek mümkün`

Bakan Işıkhan`dan asgari ücret açıklaması

Toshiba, 5 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

Cari işlemler hesabı belli oldu

İngiltere`de enflasyon geriledi

İnşaat maliyet endeksi arttı

UBS, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Japonya`nın ihracatı artmaya devam etti

API petrol stokları arttı

ABD`de mortgage başvuruları arttı

KKM hesaplarında düşüş devam ediyor

Morgan Stanley`in karı yükseldi

ABD`de sanayi üretimi arttı

İsrail`e ihracat kısıtlaması hakkında açıklama

Alman yatırımcıların morali iyileşti

E-ihale ile ekonomiye 913 milyon TL gelir