Kapıköy Gümrük Kapısı açıldı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-İran kara hudut kapılarından geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişinin geçtiğini belirterek, "Bu rakamlar modernizasyonu tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapısı ile daha da artacak" dedi.

19.03.2019 Cuma 15:46

Güncelleme : 19.03.2019 Cuma 18:24

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kapıköy Gümrük Kapısı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada,  yaklaşan Nevruz Bayramı'nın bereket ve huzur getirmesi dileğinde bulundu.

Ticaretin, tüm dünyada zenginliğin en önemli kaynaklarından olduğuna  işaret eden Pekcan, bakanlık olarak bütün plan ve programlarında ticaret  erbabının yanında olduklarını, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için  özveriyle çalıştıklarını söyledi.

Pekcan, gümrüklerde işlerin hızlı, kolay, ucuz ve emniyetli  yürütülmesini sağlamayı amaçladıklarına dikkati çekerek, "Gümrüklerdeki  beklemeleri en aza indirmeyi istiyoruz. Gümrüklerde işler ne kadar yolunda  yürürse ticaret erbabımız yürütülen işlerden ne kadar memnun olursa ülkemizin  ihracatı da o oranda artacaktır." diye konuştu.

"MODERNİZASYONLARI BAŞARIYLA TAMAMLAYACAĞIZ"

Türkiye'nin hudut komşusu İran ile dostane ilişkilerinin her alanda  devam ettirildiğini ve kara hudut kapılarının modernizasyonuna son dönemde hız  verdiklerini vurgulayan Pekcan, şöyle devam etti:

"Esendere Gümrük Kapısı'nın modernizasyonunu 2017'de tamamladık. Bugün  Kapıköy Gümrük Kapısı'nı açıyoruz. En kısa sürede Gürbulak Gümrük Kapısı'nda da  modernizasyon sürecine başlayıp, projeyi nihayete erdireceğiz. Her 3 hudut  kapımızda da modernizasyon sürecini başarılı şekilde tamamlayarak, gümrük  işlemlerimizi daha güvenli, kolay ve ucuz olarak yürüteceğiz."

"TÜRKİYE-İRAN İŞ BİRLİĞİ BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ"

Pekcan, İran ile yapacakları ortak projelerle iş birliği  mekanizmalarını daha da geliştirerek bölgedeki istikrarı sağlamlaştırmayı  amaçladıklarını belirterek, iki ülke arasında gümrük ve ticaret konularındaki iş  birliğinin tüm bölge için olumlu sonuçlar vereceğini ifade etti.

Türkiye-İran kara hudut kapılarından geçen yıl yaklaşık 2 milyon  kişinin geçtiğini aktaran Pekcan, "Bu rakamlar, özellikle modernizasyonu  tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapımız ile daha da artacak. Bu aynı zamanda turizm  gelirlerinin artması demek. Van ticaretin çok canlı olduğu bir şehrimiz.  Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 30 milyar dolar ticaret hedefine ulaşılması için  öncelikle Razi Kara Hudut Kapısı'nın ve Razi-Hoy yolunun İran tarafından  modernizasyonunun tamamlanması lazım, bunu hızlandırmalıyız." değerlendirmesinde  bulundu.

Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın,  geleceğin "ipek yolu" olarak kabul edilen Çin-Avrupa Ticaret ve Transit  Koridoru'nun üzerinde yer aldığına işaret eden Pekcan, burasının  modernizasyonunun güzergahın gelişimi yönünde önemli bir adım olduğunu dile  getirdi.

Pekcan, gümrüklerin dijitalleşmesine büyük önem verdiklerini, kağıtsız  gümrüğe geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bu kapsamda, Esenboğa Havalimanı'nda pilot uygulama başlattıklarını  anlatan Pekcan, "İran ile kara hudut kapılarımızdan gerçekleştirilecek ticaretin  kolaylaştırılması amacıyla kara kapılarımızda bilgi paylaşımına açığız, buna  x-ray görüntüleri de dahil." dedi.

Pekcan, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Orta Asya ülkelerine yönelik  ihracatın artmasına ve yolcu kapasitesine katkı sağlayacağına dikkati çekerek,  emeği geçen herkese teşekkür etti.

"SINIR KAPILARIMIZ DOSTLUK VE YARDIMLAŞMA KAPILARIDIR"

İran İslam Cumhuriyeti'nin Hoy Valisi Mohammed Abedi de İran ile  Türkiye sınır kapılarının dostluk ve yardımlaşmaya hizmet ettiğini belirterek,  "Bu sınırda yapılan, dostluk ve mutlulukların değiş tokuşudur. Bu dostluğun ebedi  olmasını diliyorum. Sınırın iki tarafında da ciddi bir irade, ciddi bir çalışma  var." diye konuştu.

Kapıköy Gümrük Kapısı'nın iki ülkenin ekonomik ve ticari gelişiminde  önemli yere sahip olacağını vurgulayan Abedi, "İran İslam Cumhuriyeti yol  altyapıları çalışmalarını yapmaktadır. İran tarafında gerekli tesisatları hızla  tamamlamaya gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de Kapıköy Gümrük Kapısı'nın en modern  kapılardan biri olduğuna işaret ederek, "Yaya yürüyüş tünellerinin bile ısıtmalı  olduğu tek kapımız burası." ifadesini kullandı.

İran'dan Van'a gelen turist sayısının bu yıl 500 binin üzerine  çıkmasını öngördüklerini aktaran Bilmez, İran'dan harçların düşürülmesi talebinde  bulundu.

"KAPIKÖY İLE VAN ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu  da Van'ı ve Türkiye'yi, İran'a ve Asya'ya daha güçlü şekilde bağlayacak önemli  bir adım attıklarını belirterek, ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya  çevirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye  başladıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Devlete tek kuruş maliyet  yüklemedik. Daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde, devletin vergi  gelirleri katlanarak arttı. Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi  kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz  kapılarda, bekleme süreleri yarı yarıya azaldı, geçiş hacmi 4 katına çıktı. Bütün  bunlar için, oda ve borsa camiası olarak 1 milyar 390 milyon liralık yatırım  yaptık." dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu kapılardan elde edilen gelirden devlete 605 milyon  lira vergi ödediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Devletin kasasına 2 milyar lira kazandırmış olduk. Yeni kapılar  sayesinde, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Kamu tarafından yapılan  bir araştırmaya göre, özel sektörümüz navlun masrafından yıllık 410 milyon lira  tasarruf etti. Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz bu proje,  dünyada da büyük beğeni topladı. Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa,  Türkiye'nin bir projesi, dünya çapında en iyi örnek olarak seçildi ve  gösterildi."

Kapıköy Gümrük Kapısı için, 112 milyon liralık yatırım yaptıklarını  dile getiren Hisarcıklıoğlu, gümrük sahasını 18 bin metrekareden 70 bin  metrekareye çıkardıklarını, en son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleriyle  donattıklarını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, Kapıköy ile Van'ın eski ihtişamını geri kazanacağını  ve zenginleşeceğini, ticaret ve turizm merkezi haline geleceğini bildirdi.

KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISI

Kapıköy Hudut Kapısı'nın modernizasyon projesiyle gümrük sahasına 100  milyon liralık yatırım yapıldı. Ticaret erbabına daha iyi hizmet verebilmek  amacıyla gümrük sahası 18 dönümden 70 dönüme genişletildi. Yaklaşık 14 bin  metrekare kapalı alana sahip yeni gümrük tesislerinde, idari ve ticari binalar,  arama hangarı, kaçak eşya ambarı, teknik bina, 3 giriş-3 çıkış olmak üzere toplam  6 muayene peronu, yaya yolu ve yolcu salonları inşa edildi ve hizmete açıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

2023 yılında kartlı ödeme tutarı arttı

`1,5 milyar dolar kaynak sağladık`

Eurocoin göstergesi yükselişini sürdürdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

BIST`ten altın ithalatı kotasıyla ilgili karar

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı

ABD ulusal acil durum stokları için petrol aldı

Küresel hisse senetlerinde güçlü performans

ECB üyesinden faiz indirimi mesajı

`ABD`de şirket karları hala yüksek`

Tokyo`da çekirdek enflasyon yavaşladı

Japonya`da konut başlangıçları 9 aydır düşüyor

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?