Piyasalardaki negatif seyir devam ediyor

Küresel piyasalardaki negatif seyir dün yayılarak ve güçlenerek devam ederken, yarın ABD`de başlayacak tatil öncesinde bugün yoğun veri gündemi takip edilecek.

21.11.2018 Cuma 09:21

Güncelleme : 21.11.2018 Cuma 11:22

Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliğin azalması,  hisse senetleri fiyatlarının tarihi zirvelerinden başlayan düşüşünün çalışan  stop-loss (zarar kes) emirleri ile hızlanması, teknoloji şirketlerinin büyüme ve  iş hacmine ilişkin tedirginlikler ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin enerji  devi firmaların hisse ve fonlarını vurmasıyla düşüş trendindeki hareketini devam  ettiriyor.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, konut başlangıçları yüzde 1,5  artarak beklentilerin hafif altında kalmasına karşın pay piyasalarında teknoloji  devi şirket hisselerinin lokomotifliğinde düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü.  Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün enerji devi şirket hisseleri ve bağlantılı  fonları da vurmasıyla satıcılı seyrin genele yayılarak güçlenmesi dikkati çekti.  Dün Dow Jones endeksi yüzde 2,21, S&P 500 endeksi yüzde 1,82 ve Nasdaq endeksi de  yüzde 1,70 değer kaybetti.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, dün yüzde 6,8 azalışla günü  62,39 dolardan tamamlaması sonrasında bugün Asya piyasalarında gelen tepki  alımlarıyla 63,0-63,5 dolar bandında dengelendi.

Avrupa tarafında İtalya'ya ilişkin endişeler ve Brexit sürecine  yönelik belirsizlikler devam ederken, ABD piyasalarındaki sert satışların küresel  risk iştahını azaltması ile dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,58, Fransa'da CAC  40 endeksi yüzde 1,21 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,76 düşüş  kaydetti.

Dün bir açıklama yapan Euro Grubu Başkanı Mario Centeno, İtalya'nın  durgun büyüme ve karmaşık sosyal konular hakkındaki kaygılarını anladığını  belirterek, "Ancak İtalya bu durumdan mali konsolidasyonu riske sokmadan da  kurtulabilir." ifadelerini kullandı. Ayrıca, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu  arasındaki 2019 bütçesine ilişkin görüşmelerde de anlaşma sağlanamadı.

ABD ve Avrupa piyasalarındaki satış baskısının bugün Asya  piyasalarında hafiflediği görülüyor. Bugün Japonya'da açıklanan tüm sanayi  aktivite endeksinin beklentiler doğrultusunda yüzde 0,9 gerilemesi sonrasında  kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik  endeksi yüzde 0,1 değer kazandı.

Yurt içinde dün azalan küresel risk iştahı ile pay piyasalarında  etkisini artıran satışlar BIST 100 endeksinin günü yüzde 3,05 azalışla 91.686  puandan tamamlamasına neden oldu. Dolar/TL ise 5,30 sınırından yükselişe geçerek  yüzde 1,27 artışla 5,3913'ten kapandı. Bugün yoğun veri akışının takip  edileceğini belirten analistler, dolar/TL'nin 5,40'ın üzerinde kalıcılık  sağlamadığı sürece kısa ve orta vadeli düşüş trendi içindeki hareketini  sürdürmesinin beklenebileceğini, BIST 100 endeksinde ise 90.000-95.000 geniş  bandındaki hareketin devam ettiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı konut satışları

16.30 ABD, ekim ayı dayanıklı mal siparişleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

18.00 ABD, kasım ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

"
En Çok Okunan Haberler

Kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı arttı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Ücretli çalışan sayısı arttı

`Fed faiz indirimini erteleyebilir`

Avrupa`da doğal gaz fiyatları geriledi

S&P, İsrail`in kredi notunu düşürdü

`Enflasyon faiz indirimini düşünmek için yüksek`

`Bakır fiyatında ralli devam edecek`

`Faiz indirimi haziranda olabilir`

Bitcoin ETF`lerinden sermaye çıkışı sürüyor

Japonya`da enflasyon %2`lik hedefin üzerinde

KKM hesaplarında düşüş sınırlı kaldı

`BoE mayısta faiz indirimine gidebilir`

Konut satışları martta azaldı

`Fed enflasyon ile mücadeleyi kazanıyor`

Çin`in alüminyum ithalatı arttı