`Türkiye ekonomisi kırılgan bir ekonomi değil`

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, `Aldığımız tedbirler sayesinde kur baskısı kontrol altına alındı. Bunun olumlu yansımalarını ekonomide görmeye başladık. Şunun altını çizmek isterim ki Türkiye ekonomisi kırılgan bir ekonomi değil. Geçmişte benzer saldırılar karşısında güçlü ekonomi politikalarıyla hepsinin üstesinden gelmeyi başardık ve yine başaracağız.` açıklamasında bulundu.

22.10.2018 Cuma 13:49

Güncelleme : 23.10.2018 Cuma 09:23

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt  Selçuk, Hak-İş Konfederasyonu'nun 43. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Hak-İş'in  kurulmasının işçiler için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

İşçilerin emeğin, üretimin, ekonomik ve sosyal kalkınmanın mimarları  olduğunu ifade eden Selçuk, "Sizler sadece ekonomide değil, demokrasimize  kattığınız değerlerle de büyük Türkiye'nin mimarları oldunuz. Bakanlık olarak  bizler, işçi ve işverenler başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla büyük bir aileyi  temsil ediyoruz." dedi.

Selçuk, bu aile içerisinde Hak-İş'in 22 sendikası, 650 bini aşan üyesi  ve temsil ettiği değerlerle 43 yıldır önemli bir görev üstlendiğini vurgulayarak,  şunları kaydetti:

"Hak-İş, ülkemizde her zaman vatan ve millet davası güden bir sivil  toplum kuruluşu oldu. Bilhassa kurulduğu dönemden itibaren Türkiye'nin yaşadığı  zor dönemlerde sendikal mücadelenin yanı sıra hak ve özgürlüklerin savunulmasında  mihenk taşı oldu. 15 Temmuz'da olduğu gibi tüm vesayet rejimlerine ve darbe  heveslilerine karşı ilkeli ve kararlı bir duruş sergiledi. İşçi haklarının  savunucusu olan, sosyal adalet ilkesinden taviz vermeyen Hak-İş demokrasi  mücadelemizde, insan hak ve özgürlüklerinin korunmasında her zaman milletimizin  yanında yer aldı. Bugün çalışma hayatının iyileştirilmesi, işçi haklarının ve  sosyal diyaloğun geliştirmesinde elde ettiğimiz başarıda da Hak-İş'in katkısı  var. İşçi ve emekçilerimizin alın teriyle göz nuruyla ülkemizi bugünlere  getirdik."

Hükümet olarak 16 yıllık süreçte büyük mesafeler aldıklarını, işçi ve  işveren ilişkilerine önem vererek, sosyal diyalog mekanizmalarını  güçlendirdiklerini anlatan Selçuk, "İşverenin, işçinin, sendikanın kısacası  çalışma hayatının tüm unsurlarının eli güçlendi. Her kesimin hakkı, hukuku  korundu. Ortak akıl ve istişare ile çalışma barışının sağlanmasına yönelik önemli  düzenlemeler yaptık." diye konuştu.

"HEPİMİZE DAHA BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR"

Selçuk, son dönemde Türkiye ekonomisini hedef alan manipülasyon ve  baskıların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının paydaşlarının varlığını  daha da önemli kıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Açıklanan ekonomi paketi ve enflasyonla mücadele yol haritamız sadece  mevcut saldırılara kalkan olmakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomimizdeki  istikrarlı büyümeye de katkı sağlayacak. Nitekim aldığımız tedbirler sayesinde  kur baskısı kontrol altına alındı, bunun olumlu yansımalarını ekonomide görmeye  başladık. Şunun altını çizmek isterim ki Türkiye ekonomisi kırılgan bir ekonomi  değil. Geçmişte benzer saldırılar karşısında güçlü ekonomi politikalarıyla  hepsinin üstesinden gelmeyi başardık ve yine başaracağız."

Türkiye'nin dünyada en fazla insani yardımı yapan ülkelerden biri  olmasının sahip bulunduğu mali tabloyu da gösterdiğini ifade eden Selçuk, şöyle  devam etti:

"Bu nedenle inanmalıyız ki hiçbir piyasa operasyonu bizi  yıldırmayacak, yolumuzdan alıkoyamayacak. Türkiye son 10 yılda yaptığı dev  yatırımlar, ihracatta kaydettiğimiz ilerleme ve istikrarlı büyümeyle 2023  hedeflerine yürüyüşünü sürdürüyor. Bu noktaya da sivil toplum kuruluşlarının  destekleriyle geldik. Yeni dönemde hepimize daha büyük görev ve sorumluluklar  düşüyor. Karşılıklı işbirliğini artıracağız, sosyal diyaloğu güçlendireceğiz ve  refah seviyemizi beraber daha da yukarılara taşıyacağız."

"FATURA GÜNÜN SONUNDA ÜCRETLİ KESİME ÖDETİLMEMELİ"

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin ise konfederasyonlarının  ilkelerinden ve duruşundan taviz vermeden yoluna büyük bir kararlılıkla devam  ettiğini belirterek, 43 yıl önce dikilen Hak-İş fidanının bugün görkemli ve büyük  bir çınara dönüştüğünü söyledi.

Hak-İş'in sadece Türkiye'nin değil, uluslararası emek hareketinin de  çok saygın bir üyesi olduğunu ifade eden Şahin, eski genel başkanları merhum  Necati Çelik başta olmak üzere konfederasyonlarının bugünlere gelmesi için emek  veren herkese şükranlarını sundu.

Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Şahin,  "Sorunlar çözülüp, krizler atlatılır. Türkiye'nin tarihinde bundan daha büyük  sorunlarla da karşılaştık. Önemli olan bu sorunların en az hasarla  atlatılmasıdır. Toplumsal uzlaşma önemlidir, sosyal diyalog mekanizmaları  güçlendirilmelidir. Bu vesileyle Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplanması  talebimizi yinelemek istiyoruz." dedi.

Şahin, gayrimenkul ve rant ekonomisine dayanan büyüme modelinden  acilen üretim ve istihdam temelli büyüme modellerine geçilmesi ve bunlarla ilgili  politikaların takip edilmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu ekonomik  sıkıntıların oluşmasında hiçbir dahili olmayan biz emekçiler, ekonomik  sıkıntılardan kaynaklanan faturanın günün sonunda ücretli kesime ödetilmemesi  konusunda hükümetimizden duyarlılık istiyoruz ve gerekli tedbirlerin alınmasını  bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bakan  Selçuk'a Mescid-i Aksa tablosu armağan etti.

"
En Çok Okunan Haberler

Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru

ABD ulusal acil durum stokları için petrol aldı

ECB üyesinden faiz indirimi mesajı

`ABD`de şirket karları hala yüksek`

Tokyo`da çekirdek enflasyon yavaşladı

Japonya`da konut başlangıçları 9 aydır düşüyor

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?

Borsa güne yükselişle başladı