Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın ikinci VDMK ihracı tamamlandı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu İkinci Varlık Finansmanı Fonu tarafından 1 milyar lira büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç edildiği bildirildi.

19.03.2019 Cuma 16:02

Güncelleme : 19.03.2019 Cuma 17:58

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nden (TSPB) yapılan açıklamaya  göre, bu ihracın dayanak varlığını Akbank, İş Bankası ile Yapı ve Kredi  Bankası’nın ihraç ettiği ipotek teminatlı menkul kıymetler oluşturdu. Aktif  Yatırım Bankası’nın aracılık ettiği ihraç, nitelikli yatırımcılara yönelik  gerçekleştirildi.  
 
VDMK portföyüne, Akbank, İş Bankası A.Ş. ve Yapı ve Kredi Bankası  tarafından ihraç edilen 5 yıl vadeli ve yılda 4 defa kupon ödemeli, minimum yüzde  20 fazla teminatlandırılmış İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler (İTMK) alındı. Bu  yapı Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından Aralık 2018’de yapılan 3,15  milyar liralık ihraçta da kullanılmıştı. 
 
Yurt içi halka arz edilmeksizin satışın yapıldığı ihraçta, İş Bankası  400, Yapı ve Kredi 400, Akbank ise 200 milyon liralık konut kredilerini menkul  kıymetleştirdi. İTMK’lar 8 Mart’ta ihraç edilirken bu kıymetlere dayalı VDMK  ihracı ise bir hafta sonra 15 Mart’ta gerçekleştirildi. İhraca ağırlıklı olarak  fonlar, bankalar, sigorta şirketleri ve aracı kurumlardan talep geldi.  
 
 Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği  Başkanı Erhan Topaç, ülkemizin en büyük VDMK ihracı Türkiye Kalkınma ve Yatırım  Bankası tarafından Aralık 2018’de gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 3,15 milyar  liralık bu ihracın başarısı, sermaye piyasalarında dönüm noktası olarak kabul  edilebileceğini belirtti.
 
İkinci VDMK ihracının ise yine Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası  tarafından 15 Mart 2019 tarihinde tamamlandığını anımsatan Topaç, “VDMK ihraçları  ile yurt içinde ve yurt dışında hem nitelikli yatırımcıya satışla hem de halka  arzlarla sermaye piyasalarına derinlik kazandırma çalışmalarının devam edeceğine  inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 
 
Türkiye’nin köklü bankalarının bir araya gelmesini ve sermaye  piyasasını kullanarak kaynak yaratmalarını hem birlikte iş yapma kültürünün  gelişmesi hem de kredi piyasaları ile sermaye piyasalarının birbirini  desteklemesi açısından son derece olumlu bulduğunu vurgulayan Topaç, bu ürünün  sermaye piyasasına kazandırılmasında öncülük eden Hazine ve Maliye Bakanlığına  teşekkür ettiğini bildirdi. 

"
En Çok Okunan Haberler

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

Yabancılar Japon tahvili sattı

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Renault, Nissan hissesi satacak

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?