Bakan Varank: Amasya’nın 20 yıllık hayali, çılgın proje hayata geçti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Amasya’nın 20 yıllık hayali olan çılgın proje hayata geçti. Şehir merkezinden geçen Yeşilırmak’ı kauçuk bir bentle şişiren proje ile adeta bir taşla üç kuş vuruldu. Bir taraftan nehirden elektrik enerjisi üretilirken diğer taraftan Yeşilırmak kötü kokudan kurtulacak. Aynı zamanda bir rekreasyon alanına dönüşecek nehir, 12 ay boyunca turizme hizmet edecek" dedi.

19.03.2019 Cuma 11:25

Güncelleme : 20.03.2019 Cuma 09:55

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gazetecilere yaptığı  açıklamada, Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanlarının Oluşturulması ve  Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi'nin yaklaşık 20 milyon liraya mal  olduğunu söyledi.

Türkiye'de tek olan vizyoner bir projeyi hayata geçirdiklerinin altını  çizen Varank, "Kauçuk balonları şişirerek nehir tabanını yükseltiyoruz. Bu sayede  2-2,5 metre yükseklikte nehir tabanı oluşuyor. Hem sandalların gezebileceği bir  rekreasyon alanı oluşturuyoruz aynı zamanda 2,5 metreden düşen suyun gücüyle  elektrik üretiyoruz. Fakat bu elektrik üretimi, bildiğimiz hidroelektrik  sistemlerine benzemediği için, burgu yöntemiyle gerçekleştirildiği için nehrin  üstünde bir görüntü kirliliği oluşturmuyor." ifadelerini kullandı.

"ŞEHRİMİZİN TURİZM POTANSİYELİNİ DAHA YUKARI TAŞIYACAK"

Projenin kalkınma ajansları vasıtasıyla desteklendiğini vurgulayan  Varank, şöyle devam etti:

"Belediye Başkanımız bunu hayata geçirdi. Biz de ona merkezi hükümet  olarak destek verdik. Bu sayede şehrimizin turizm potansiyeli daha da yukarı  taşınacak. Burada bazen nehrin debisi düştüğünde su seviyesi, nehir tabanına  yaklaşıyordu. Kokuya da sebebiyet verdiği zamanlar oluyordu. Nehirden rekreasyon  anlamında faydalanamıyorduk. Bu sayede nehrimizden senenin 12 ayı boyunca  faydalanabileceğiz. Burası turistler için cazip bir mekan haline gelmiş olacak."

"PROJE İLE ADETA BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ VURULDU"

Projenin merkez ve yerel yönetim iş birliğinin en güzel örneklerinden  olduğunu anlatan Varank, şunları kaydetti:

"Amasya’nın 20 yıllık hayali olan çılgın proje hayata geçti. Şehir  merkezinden geçen Yeşilırmak'ı kauçuk bir bentle şişiren proje ile adeta bir  taşla üç kuş vuruldu. Bir taraftan nehirden elektrik enerjisi üretilirken diğer  taraftan Yeşilırmak kötü kokudan kurtulacak. Aynı zamanda bir rekreasyon alanına  dönüşecek nehir, 12 ay boyunca turizme hizmet edecek. Amasya’nın çılgın projesi  20 milyon liraya mal oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orta Karadeniz Kalkınma  Ajansı aracılığıyla projeye 7 milyon liralık destek oldu. Amasya Belediyesi ile  İl Özel İdaresi de projenin paydaşları arasında yer aldı."

"NEHİRDEN ÜRETİLEN ELEKTRİK AMASYA BELEDİYESİNDE KULLANILIYOR"

Proje ile Yeşilırmak üzerine hidroelektrik santrali kurulduğunu  belirten Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kasım ayında devreye alınan santral saatte 200 kilovat ve yılda 1  milyon 728 bin kilovat üretim kapasitesi ile faaliyete geçti. Nehirden üretilen  elektrik Amasya Belediyesinde kullanılmaya başlandı. Proje sayesinde yaz  aylarında nehirde meydana gelen kokunun önüne geçilirken, Yeşilırmak’ın iki  yakası rekreasyon alanları ile donatıldı. Nehrin kenarına fıskiye, iskele ve amfi  tiyatro inşa edildi. Proje sayesinde şehrin ortasından geçen Yeşilırmak’ta artık  sandal ve botlarla da Amasya turu yapılabiliyor."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Yabancılar Japon tahvili sattı