Fed anketinde faiz ve enflasyona dikkat çekildi

ABD Merkez Bankası`nın (Fed) anketi ısrarcı enflasyon ve yüksek faizi finansal istikrar için temel riskler olarak işaret etti.

22.04.2024 Cuma 09:38

Güncelleme : 24.04.2024 Cuma 09:44

Fed'in yaptığı son anket ısrarcı enflasyon ve daha uzun süreli yüksek faiz oranlarını finansal istikrara yönelik temel riskler olarak gösterdi. Ankette jeopolitik sorunlar ve 2024 yılı ABD başkanlık seçimleri de "potansiyel olarak önemli bir şok kaynağı" olarak belirtildi.

Fed, 25 piyasa katılımcısı, akademisyen ve diğer kişilerle yaptığı altı aylık anketinde, "Temas kurulan kişiler, ticaret politikası ve tırmanan jeopolitik gerilimlerle ilgili diğer dış politika konuları da dahil olmak üzere çeşitli belirsizlik alanlarına dikkat çekti. Ayrıca, Demokrat Joe Biden'ın Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump ile karşı karşıya geleceği kasım ayındaki ABD seçimleriyle ilgili politika belirsizliğine de işaret etti" değerlendirmesi yer aldı.

Anket sonuçları potansiyel sorunlu noktaları belirlemeye çalışmak için ekonomi genelinde kaldıraç ve risk alma gibi konuları inceleyen Fed'in en son Finansal İstikrar Raporu'nun bir parçası olarak dahil edildi.

Rapor, Fed'in enflasyondaki artışı yavaşlatmak amacıyla 1980'lerden bu yana en agresif faiz artırım döngüsünü başlatmasının üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra yayınlandı. Bu hamlenin ekonomiyi resesyona sürükleyeceği ve finans sektöründeki stresleri artıracağı tahmin ediliyordu.

Ancak son rapor, Fed'in enflasyonla mücadelesinde kendisinden öncekiler gibi, borçlanma maliyetlerinin çeyrek yüzyılın en yüksek seviyelerinde kalmasına rağmen finansal sisteme yönelik yaygın risklere dair çok az kanıt gösteriyor.


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak