• Seda Yalçınkaya

Bu hafta oldukça yoğun geçecek

10.12.2018 Cuma 10:38
Geçen hafta piyasalarda yaşanan gelişmeler küresel risk iştahını hareketlendirdi. Piyasalar, Huawei CFO'nun tutuklanması haberini takiben ABD ve Çin’in ticarete yönelik kalıcı bir anlaşma yapmaktan vazgeçeceklerine ilişkin endişe duyuyorlar. Tutuklama haberi sonrası global endekslerde Perşembe günü keskin düşüşler kaydetmesine karşın hisse senedi piyasası kayıplarının çoğunu telafi etmeyi başardı. Buna karşın ABD piyasaları haftanın son işlem gününü %2 ila %3 arasında kayıpla tamamladı. S&P Cuma gününü %2.3, Dow Jones ise %2.2 ile ekside kapattı. Kasım ayında piyasada oluşan 200K’lık medyan tahminin altında kalan tarım dışı istihdamın da bu satışlarda etkili olabileceğini düşünüyoruz. Ancak genel olarak ABD piyasalarında yaşanan dalgalanma henüz bitmiş değil. Bununla birlikte bu sabah Asya endeksleri negatif bir tablo içerisinde.

ABD – Çin ticaret ilişkilerini takip etmeye devam edeceğimiz mevcut ortamda iki önemli konu global endeksleri etkilemeye devam edecektir. İlki, ABD tahvillerinde verim eğrisinin tersine dönmesiyle piyasanın ekonomik yavaşlama korkusuna kapılması. Geçen hafta, 2 yıllık tahvil faizleri 5 yıllık tahvil faizlerinin üzerine çıkmış, 2 yıllık ila 10 yıllık arasındaki makas açılmıştı. Ancak, 2 yıllık ve 10 yıllık getiriler arasında daha yakından izlenen yayılma henüz tersine dönmedi. Tarihsel olarak, kısa vadeli getiriler daha uzun vadeli oranların üzerine çıktığı zaman, yakın gelecekte bir durgunluğun gelebileceğine işaret eder. Şimdilik söz konusu durumun piyasalara zaman zaman korku yaratmaya ve finansal piyasalara yansıyacağını düşündürmekle birlikte, verim eğrisinin terse dönmesinin şimdilik bir uyarı niteliğinde kalmasını bekliyoruz.

Bir diğer önemli konu ise Fed’in para politikası adımlarında piyasa beklentisinden farklı bir faiz artırımı gelmesi olacaktır. Her ne kadar geçtiğimiz haftalarda Fed Başkanı Powell başta olmak üzere diğer Fed üyelerinin açıklamaları takip edilse de bu konudaki netlik piyasalar tarafından henüz kazanılmış değil. Bu cepheden gelebilecek açıklamaların piyasalarda yansıma yaratmasını beklemekteyiz.

Aralık ayının ilk haftasını OPEC ve müttefiklerinin 2019'un ilk altı ayında üretime yönelik bir anlaşmaya varmasıyla tamamladık. OPEC üreticileri, üretimi günde 800.000 varil düşürmeyi kabul ederken, Rusya dahil müttefik ülkeler üretimi 400.000 bpd azaltacak. 1,2 milyon bpd'lik üretim kısıntısı beklentilerle uyumlu ve Ocak ayında yürürlüğe girecek. Bu durum petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir eğilim yaratmış görünüyor. Amerikan tipi ham petrol varil başına 52$’dan işlem görürken, Brent petrol 62$ seviyesinde bulunmakta.

Bu haftanın veri ajandasında neler takip edilecek?

Bu haftaya yurt içinde 3. Çeyrek dönemini yansıtacak büyüme rakamları ile başlıyoruz. Türkiye ilk çeyrekte %7.3 ve ikinci çeyrekte %5.2 büyüme kaydetti. Üçüncü çeyreği yansıtan veriler iktisadi faaliyette yavaşlamayı teyit ederken, finansal istikrar koşullarında sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle büyümenin 3Ç döneminde yıllık olarak %2’ye gerilemesi bekleniyor. Bununla birlikte yurt içerisinde cari işlemler dengesi ve 13 Kasım’da TCMB’nin para politikası kararının açıklanması bekleniyor. Cari işlemler dengesinde geçen aya paralel olarak pozitif bir rakamla karşılaşabiliriz. TCMB’nin faiz adımlarında ise her hangi bir değişiklik beklemiyoruz. Özellikle geçen hafta açıklanan ve kasım ayını yansıtan enflasyon rakamlarından sonra Merkez Bankası’nın faizlerde indirime gideceğine yönelik haberlerin Türk Lirası’na yönelik olumsuz etkilerini, bu toplantıdan çıkacak sıkı para politikasının devamlılığıyla bertaraf edileceğini düşünmekteyiz. Aynı zamanda Fitch’in Türkiye değerlendirmesi bulunuyor. Bu hafta Türkiye odaklı veri akışları yoğunlukta olacak.

Yurt dışında ise Brexit’e yönelik haber akışları piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor. İngiltere milletvekilleri, 11 Aralık Salı günü Theresa May'ın Brexit planına oy verecekler. Yeterince destek toplayamayacağını söyleyen çok kişi var. Olası sonuçlar arasında hükümetin çöküşü ve May'ın istifası da yer alıyor. Sterlin ve Euro açısından 11 Aralık belirleyici bir tarih olacaktır. Bununla birlikte Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı ve Çarşamba günü ABD TÜFE rakamları izlenecek.

Borsa

BIST 100 endeksinde takip ettiğimiz 50 günlük ortalamasına denk gelen 95000 seviyesi aşılmakta zorlanıyor. Gün içi işlemlerde yukarı ve aşağı yönlü sert hareketler devam etmekte. Genel bir yukarı trendten bahsetmek şimdilik güç. Güçlü duruşun sağlanabilmesi için kısa vadede 95000 seviyesi üzerinde yerleşik seyirlere ihtiyaç var. Yurt dışı endekslerin genel durumunu izlemeye devam ediyoruz. O cephede sürdürülebilir yukarı yönlü hareketlerin sağlanması halinde endeksin 95000 üzerinde yerleşebileceğini ve yukarı hareketini güçlendirebileceği bir ortam oluşabilir. Geçen hafta Akbank öncülüğünde bankacılık endeksinde dalgalanma yaşandı. Banka endeksindeki güçlü seyir halen devam ediyor. Ancak ivmelenme olmadığını belirtmek gerekli. Beklenen yukarı yönlü hızlanma halen daha oluşamadı. Bugün açıklanacak 3Ç GSYİH rakamları önemli olacak. Bununla birlikte TCMB para politikası kararlı piyasanın genel gidişatına yönelik algılamaları tekrar pekiştirebilir.

Genel strateji olarak endeksin 95000 üzerine yerleşmesi durumunda hisse portföydeki hisse arttırılabilir. Risk iştahı yükselebilir. Buna karşın 93600 seviyenin aşağı yönlü geçilmesi halinde satışlarda 91500 seviyesine doğru hızlanma gelmesi beklenebilir. Endeksin 95100 üzerinde kaldığı sürece VIOP’ta işlem yapanların kısa pozisyonları temkinli olmak adına sonlandırmalarını öneririz.

Dolar

DolarTL kurunda Cuma günü 5.30 seviyesi altına sarkmalar oldu ancak bu sabah 5.30 seviyesi civarında hareketlerin sürdüğünü izliyoruz. Şimdilik 5.30 – 5.50 arasında sıkışık seyirler devam ediyor. Kurda yaşanan yukarı yönlü eğilimlerin düzeltme olduğunu düşünmekle birlikte 50 günlük ortalamaya denk gelen 5.50 seviyesinin aşılmaması halinde aşağı yönlü geri çekilmelerin ağırlık kazanabilmesi muhtemel görünüyor. DolarTL 5.30 seviyesinin altında seyirler sürdüğü sürece 5 seviyelerine doğru gerilemenin önümüzdeki günlerde devam etme potansiyelini artırabilir. Özellikle TCMB’nin faizlerde değişikliğe gitmemesi ile enflasyon ve sıkı para politikası duruşunun devamının vurgulanması kurda aşağı yönlü eğilimin korunmasını destekleyebilir.

Yazarın Önceki Yazıları