14.04.2024 18:33:51 Ekonomistler, faiz kararını değerlendirdi - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Ekonomistler, faiz kararını değerlendirdi

18.01.2018 16:19

Son güncelleme : 19.01.2018 07:54

Türk Ekonomi Bankası Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, "Merkez Bankası, enflasyondaki teknik düşüşü dikkate alarak erken bir faiz indirimine gitmeyeceğini belirtti." dedi.



AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)  toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,00, gecelik marjinal  fonlama oranı yüzde 9,25, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,25 ve Geç  Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranı yüzde 12,75 seviyesinde sabit  bırakıldı.
 
Merkez Bankanın faiz kararına ilişkin görüşlerini paylaşan Türk  Ekonomi Bankası (TEB) Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, gelecek  aylarda baz etkisiyle enflasyonun yüzde 10'un hatta bu seviyesinin biraz altına  gerileyebileceği tahmininde bulundu.
 
Merkez Bankasının, enflasyondaki bu teknik düşüşü dikkate alarak erken  bir faiz indirimine gitmeyeceğini söylediğini belirten Işık, "Bankanın faizleri  indirmek için enflasyon görünümünde kalıcı iyileşmeye yönelik sinyalleri  bekleyeceği anlaşılıyor. Bunun başında da uzun vadeli enflasyon beklentilerinin  hedefe yaklaşması geliyor." dedi.
 
Işık, Merkez Bankası anketinde 24 ay sonrası enflasyon beklentisinin  şu anda yüzde 8,2 seviyesinde bulunduğunu anımsattı ve para politikasının  gevşemesi için bunun en azından yüzde 7 civarına gerilemesi gerektiğinin altını  çizdi.
 
"PARA POLİTİKASINDA KISA VADEDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"
 
Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem de, TCMB'nin  yayımladığı PPK karar metninin enflasyona ilişkin riskleri işaret etmeye devam  ettiğini söyledi.
 
Merkez Bankasının geçici etkilerle enflasyonda olası düşüşlere tepki  vermeyeceği sinyali verdiğini belirten Erdem, karar metnindeki değişime ilişkin  şunları kaydetti:
 
"Para politikası duruşunda yakın dönemde değişiklik olmayacağı sinyali  var. Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda enflasyonda geçici etkilerle  oluşabilecek olumlu bir eğilime karşın para politikasında kısa vadede bir  değişime gitmeyeceğine işaret ettiğini düşünüyoruz. Bu da bankanın enflasyonda  kalıcı bir iyileşme olmadan para politikası duruşunda bir değişiklik yapmayacağı  beklentimizle uyumlu.
 
Özellikle gıda enflasyonu kaynaklı geçici etkilerle manşet enflasyonda  düşüş olsa da enflasyonda kalıcı düşük seviyelerin görülmesi üzerinde belirgin  riskler var. Bu kapsamda 2018 yıl sonunda enflasyonun yüzde 9'lar seviyesinde  gerçekleşeceğini ve yakın zamanda TCMB'nin para politikasında bir değişikliğe  gitmeyeceğini düşünüyoruz."
 
"TCMB, FAİZ İNER Mİ TARTIŞMASINA NOKTAYI KOYDU"
 
TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu ise, Merkez Bankasının aralık  ayında yüksek gelen enflasyon verisi sonrası faizleri sabit tuttuğunu ancak   gelecek aylarda baz etkisiyle gerilemesi beklenen enflasyon nedeniyle  oluşabilecek faiz indirimi beklentilerinin önüne geçildiğini vurguladı. 
 
Piyasaya enflasyonun kısa vadede gerilese de politikada herhangi bir  gevşeme olmayacağına dair sinyal verildiğini belirten İmamoğlu, beklentileri  yönetmek adına oldukça yerinde bir mesaj olduğuna dikkati çekti.
 
İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
 
"Mevcut ortalama fonlama seviyesi enflasyon düşse de korunacağına  işaret ediyor ve faiz iner mi tartışmasına noktayı koyuyor. Bu nedenle açıklama  kur üzerinde de olumlu bir etki yaptı. Bu yıl KGF'nin sınırlı ve şu ana kadar  yapılan açıklamalar çerçevesinde verimli alanlara yönelik odaklı kullanımı  gerçekleşirse ve mali politikada öngörülen tasarruf tedbirlerinden vazgeçilmezse,  Merkez Bankasının kararlı tutumu enflasyon üzerinde etkisini daha net  gösterecektir."
 
"ENFLASYON RAPORU'NDA VERİLECEK SİNYALLER ÖNEMLİ OLACAK"
 
AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi de, TCMB'nin  fiyatlama davranışlarına dair riskin devamına dikkati çektiğini ve sıkı parasal  duruşu koruduğunu ifade etti.
 
Para politikası duruşuna ilişkin sıkılık mesajının güçlendirildiğine  dikkati çeken Bürümcekçi, Merkez Bankasının repo ihalesi açmayarak ve tüm  fonlamayı GLP'den yaparak ortalama fonlama maliyetini yüzde 12,75 seviyesinde  tutmaya uzun bir süre daha devam edeceği tahmininde bulundu.
 
Bürümcekçi, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Önümüzdeki dönemde enflasyon beklentileri yüksekliğini korur ve kur  sepeti bazında döviz kurlarında yükseliş devam ederse bankanın duruşunu koridoru  biraz daha genişleterek sıkılaştırma gereği de ortaya çıkabilir. Buna karşılık,  manşet enflasyon beklenenden güçlü geriler ve kurlarda daha sakin seyir izlenirse  zaman içinde TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini geriletebileceği beklentisi de  oluşabilir. Ancak, Merkez Bankası acele etmeyecek ve enflasyon beklentilerinin  iyileşip iyileşmediğini takip edecektir. Zaten, bugünkü kararda da bu mesajı açık  bir şekilde vermiştir. Bu bağlamda, 30 Ocak'taki Enflasyon Raporu'nda verilen  sinyaller de önemli olabilir."
 
"MERKEZ BANKASININ 'ŞAHİN' İFADESİ TL VE FİNANSAL PİYASALARIN  İSTİKRARI İÇİN OLUMLU"
 
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, beklendiği gibi Merkez  Bankasının faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmediğini ancak karar metninde  bir değişiklik yaptığını belirtti.
 
TCMB'nin karar metninde sıkı duruşun "enflasyon görünümünde baz etkisi  ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum  sağlanana kadar" korunacağını belirttiğini hatırlatan Kanlı, "Önümüzdeki dönemde  yıllık enflasyonda sadece baz etkileri kaynaklı gerçekleşen düşüşlere para  politikasının tepki vermeyeceğinin sinyalini vermiş oldu. Bu 'şahin' ifadenin,  TL'nin ve finansal piyasaların istikrarı için olumlu olduğunu düşünüyorum."  şeklinde konuştu.
 
"SIKI DURUŞUN KORUNACAĞINA YÖNELİK YÖNLENDİRMEYİ DEĞERLİ BULUYORUZ"
 
DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek ise  toplantı sonuç metninde faizler cephesindeki sabit duruşun beklentilerle paralel  yönde gerçekleştiğini, bir önceki aya göre yapılan ifade değişiklikleri ve  metinden çıkarmaların gelecek dönem içerisinde izlenecek olan para politikasına  dair kısmi sinyal etkileri taşıdığını söyledi.
 
Türk lirasının yılın ilk ayını şu ana dek geçen zaman dilimi  içerisinde nispeten dengeli bir seyir izleyerek geçirmesinin, TCMB'nin ocak  toplantısına rahat girmesine imkan tanıdığını ifade eden Gödek, şunları kaydetti:
 
"Ancak jeopolitik taraftan gelen son dönem oynaklık artışı ise  kuvvetle ihtimal daha önceki süreçte tahminlere katılmamıştı. Bu nedenle sıkı  duruşun korunacağına yönelik yönlendirmeyi değerli buluyoruz. Son bir hafta  içerisinde izlenen haber akışının ise kısa vadede yerel varlıklar üzerinde TCMB  kararından daha etkili olmasını bekliyoruz. Genel olarak varlıklara yönelik  yaklaşımımız TCMB kaynaklı şu aşamada 'nötr'. Yükselmeye devam eden emtia ve  temelde petrol fiyatları, gıda fiyatlarında hava koşulları nedeniyle gelebilecek  dalga etkisi gibi başlıklar nedeniyle ocak ayı sonunda kamuoyuna açıklanacak olan  Enflasyon Raporu'nu 2018'e dair izlenecek para politikası konusunda fikir sahibi  olmak için önemsiyoruz."
 
"ENFLASYON İLK DÖRT AY İÇİNDE YÜZDE 10'UN ALTINA GERİLEYEBİLİR"
 
Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen de, TCMB'nin  sıkı duruşunu koruyacağını daha güçlendirici bir söylem geliştirerek, baz etkisi  ve geçici faktörlerden doğan iyileşmenin para politikası duruşunu  değiştirmeyeceğini söyledi.
 
Ocak ayında yıllık enflasyonda oldukça olumlu bir baz etkisinin söz  konusu olabileceğini tahmin eden Gökşen, "Bu çerçevede enflasyon yüzde 10  seviyelerinin altına ilk dört ay içerisinde gelebilir. Dolayısıyla söz konusu  iyileşmenin TCMB tarafında bir gevşeme hamlesine neden olmayacağını işaret eden  bir söylem olduğunu belirtmek lazım. TL tarafındaki değer kazanımının özellikle  karar sonrasında hızlanmasını da buna bağlayabiliriz." ifadelerini kullandı.
 
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ ise Merkez Bankasının  yılın ikinci toplantısı için faiz indirimi beklentisini rafa kaldırdığını  belirterek, "Merkez Bankası, enflasyonda önümüzdeki birkaç ay baz etkisinden  dolayı manşet enflasyonda iyileşme sürse bile sonrasında yeniden rakamların  yükselme riski sebebiyle bir süre daha sıkı duruşunu koruyacak."  değerlendirmesini yaptı.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66