14.04.2024 16:44:17 `Enerjide uluslararası yatırımlar artacak` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Enerjide uluslararası yatırımlar artacak`

10.06.2018 11:26

Son güncelleme : 11.06.2018 11:03

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, gelecek dönemde enerji sektöründeki uluslararası yatırımcıların faaliyetlerinin ve yatırımlarının artacağını öngördüklerini söyledi.



AA

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve  Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son 15-16  yılda çektiği 194 milyar dolarlık doğrudan yatırımın 18 milyar dolarlık kısmının  enerjide olduğunu söyledi.

Türkiye’nin enerjide uluslararası yatırım çekmeye devam ettiğini  belirten Ermut, bu alanda rekabetçiliğin ve dinamizmin artmasıyla bazı aktörlerin  gelmesinin bazı aktörlerin çıkmasıyla sonuçlanmasının doğal bir süreç olduğunu  dile getirdi.

Bu alanda sadece doğrudan yatırım olarak değil satın alma, birleşmeler  anlamında da ciddi bir hacim görüldüğünü belirten Ermut, enerji sektöründe geçen  yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık birleşme ve satın alma hacmi oluştuğu bilgisini  verdi.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelinin hem ülkenin  ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildiğini hem de yatırımcı açısından ciddi  potansiyel oluşturduğunu kaydeden Ermut, "Bunun için zaten iki tane 1 GW’lık  büyük YEKA ihalesinde yabancı yatırımcıların Türk yatırımcılarla birlikte ciddi  ilgi gösterip kazanan konsorsiyumlarda yer aldıklarını gördük. Bu aslında bu  noktada atılan adımların da doğruluğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Özellikle yüksek teknolojili üretim yapan uluslararası yatırımcıların  artacağını öngördüklerini aktaran Ermut, "Önümüzdeki dönemde YEKA’da  rüzgar ve  aynı zamanda yeni güneş projelerinin ihaleye çıkılacağını öngörüyoruz. Yine  batarya üretimi belki bunun önemli bir parçası olacak. Bunların hepsi bizim daha  fazla uluslararası yatırımcıya ulaşmamızı, onlar için Türkiye’de fırsatlar  oluşmasını sağlayacak. O anlamda biz enerji sektöründeki uluslararası  yatırımcıların faaliyetlerinin ve yatırımlarının artacağını öngörebiliriz.”  ifadelerini kullandı.

"BATARYA TEKNOLOJİLERİ SIÇRAMA TAHTASI SAĞLAYACAK"

Ermut, yenilenebilir enerjide istikrarın ve verimliliğin artırılması  noktasında batarya teknolojisinin çok önemli olduğunu ve fırsatlar içerdiğini  söyledi.

Batarya teknolojilerinde dünyada ön plana çıkmış ülkeler ve firmalar  olsa da hala gelişmenin çok hızlı olduğunu ve maliyetlerin de hızlı bir şekilde  düştüğünü belirten Ermut, şunları kaydetti:

"Otomotiv sektöründe olsun, enerji sektöründe olsun, bunun  yansımalarını görüyoruz ama bu maliyetlerin önümüzdeki dönemde düşüp batarya  teknolojilerinin çok rekabetçi bir konuma geleceği de ortada. Dolayısıyla ülke  olarak bu konuda adımımızı zamanında atarsak bu teknolojide önemli bir yerde  olacağız. Şu anda bu adımların atılıyor olması ve halihazırdaki bizim bütün büyük  projelerimizin bu detay da dikkate alınarak dizayn ediliyor olması çok önemli.”

Arda Ermut, "Türkiye'nin otomobili" projesinin de temelde elektrikli  otomobile dayandığını hatırlatarak, aynı zamanda Türkiye’de üretim yapan global  markaların da elektrikli modellerini burada üretmeye başlayacağının görüleceğini  ifade etti.

Bu üretimleri yapacak yatırımları uzun vadede daha çok çekebilmek için  de batarya teknolojisinin Türkiye’de gelişmesinin önemli olduğunu vurgulayan  Ermut, bu anlamda özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın attığı  adımların önemine işaret etti.

Ermut, “Böylece bu teknolojinin Türkiye’ye gelmesi noktasında hem  elimizde güçlü bir enstrüman olacak hem de bu teknolojide dünyada önemli bir yere  geldiğimizde bu konudaki diğer bütün yatırımların daha çok çekilmesi noktasında  bize bir sıçrama tahtası sağlayacak." dedi.

"SEÇİM SONRASINDA BAZI YATIRIMLAR ÇOK HIZLI GELECEK"

Arda Ermut, Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında  ucuzlamasının yabancı yatırımlar açısından bir fırsat oluşturup oluşturmadığına  ilişkin soru üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Kurun yüksekliğinden ziyade, kurdaki hareketlilik yatırım ortamının  öngörülebilirliği açısından yatırımcıların dikkat ettiği bir konu. Eğer çok  tahmin edilemez bir şekilde dalgalanma varsa bu bizim açımızdan çok olumlu bir  gösterge değil. Dolayısıyla bu anlamda istikrarın sağlanması önemli. Halihazırda  Türk lirasının değer kaybetmesiyle ülkede bazı sektörlerde fırsatlar oluştuğunu  söylemek tabii ki mümkün. Özellikle doğrudan yatırımların önemli bir kısmını  satın alma ve birleşmeler teşkil ettiği için bu, ülkede bazı fırsatların  doğmasını sağlayabiliyor. Gayrimenkul gibi sektörlerde de yatırımcılar açısından  daha cazip bir ortam oluşturduğu söylenebilir.

Fakat kurdaki dalgalanmanın getirdiği belirsizlik o olumlu etkilerle  karşılaştırıldığında ne kadar birbirini dengeliyor? Buna daha detaylı bakmak  lazım. Biz elbette uzun vadede güçlü bir Türk lirasıyla birlikte bu konudaki  fiyat istikrarının sağlanmasını yatırım ortamı anlamında tercih ederiz. Çünkü bu  yatırımcıların önünü görebilmesi açısından önemli. Ama elbetteki dikkatli  yatırımcılar krizden de fırsat çıkarmasını becerecektir. Dolayısıyla seçim  sonrası süreç de o anlamda önemli. Çünkü henüz daha o anlamda olumlu etkiler Türk  lirasına ve Türkiye’deki değerlere yansımadan fiyatlar hala avantajlı bir  seviyedeyken, öngörülebilirlik artar artmaz bu fırsatları değerlendirmeye  almaları hızlı yatırımcılar açısından önemli bir fırsat olacak. Onun için zaten  seçim sonrasında bazı yatırımların çok hızlı geleceğini tahmin ediyoruz."

"KOTA SAVAŞLARININ KİMSEYE YARARI OLMAYACAĞI ORTADA"

Küresel ekonomide korumacı politikaların ve kota savaşlarının  uluslararası doğrudan yatırımları çok da pozitif etkilemediğine işaret eden  Ermut, "Bu uygulamalar öncelikle öngörülebilirliği azaltıyor. Ayrıca bu tip  bariyerler bazı ülkelerdeki yatırım fırsatlarını çok hızlı şekilde öldürebiliyor  ya da ülkelerinde kendi lehlerine yeni yatırım fırsatları oluşturmasına sebebiyet  verebiliyor. Özellikle ABD’de bu konuda çok ciddi gayret olduğunu görüyoruz.  Önemli bazı sektörlerde yatırımların yeniden kendi ülkelerine çekilmesi  noktasında bu ticari potansiyeli korumacı politikalarla kullanma yolunda bir  tercih yapıyorlar. Ama dünyanın en önemli ekonomilerinden birinin bu tip bir adım  atması bütün dünyadaki öngörülebilirliği azaltıp yatırımcıları zora sokuyor.  Dolayısıyla bunun totalde o ülkelere getirisi götürüsü nasıl olacak, onu görmek  önemli. Uzun vadede bunun kimseye yararı olmayacağı ortada." görüşlerini aktardı.

Arda Ermut, Türkiye'nin ise çeşitli ticaret ve ülke gruplarıyla farklı  anlaşmalar yaptığını, bu konuda esnek davrandığını, özellikle son 20 yılda çok  ciddi, hızlı süreçlerle serbest ticaret anlaşmaları imzaladığını belirterek,  "Siyasi olarak birçok sorun yaşamamıza rağmen AB müzakere sürecini devam ettirip,  aynı zamanda ekonomik olarak ortaklığı başlatmış ve bunu götürebilmiş bir  ülkeyiz. Brexit sonrasında da İngiltere ile ilişkileri çok hızlı şekilde tesis  edip, zaten iyi durumda olan ilişkilerin üzerine dinamik politikalar geliştirip  önlemlerini alabilmiş bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu tip hızlı hareket edebilen  ülkeler, bu tip krizli durumlarda doğru dalgayı yakalayıp ciddi fırsatlar elde  etmesini bileceklerdir." yorumunu yaptı.

Bu yüzden etkin bir yürütme ile bu kararların çok hızlı  alınabilmesinin gitgide daha önemli hale geleceğine dikkati çeken Ermut, şunları  kaydetti:

"Güçlü liderlik daha önemli hale gelecek. Daha dalgalı seyreden dünya  ekonomisinde doğru dalgayı yakalayıp doğru bir şekilde geminizi kumanda etmeniz  çok daha önemli hale gelecek. Çabuk hareket etmek çok önemli hale gelecek. Onun  için Türkiye'nin en önemli reformu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş  olacak. İnşallah bunu sağlıklı bir şekilde yaptığımızda tüm alanlarda olduğu  gibi, özellikle yatırım ortamında ve yatırım rakamlarına ne kadar hızlı ve önemli  oranda etki ettiğini de hep beraber gözlemleyeceğiz. İnşallah önümüzdeki dönemde  hep beraber bunu yapacağız."





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66