14.04.2024 11:42:25 Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayınlandı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayınlandı

19.06.2019 14:46

Son güncelleme : 20.06.2019 10:10

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, "Net ihracatın yıllık büyümeye güçlü katkısının ve cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.



AA

Kurulun 12 Haziran'daki toplantısına ilişkin yayımlanan özete göre  mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,95 arttı ve yıllık enflasyon 0,79 puan  düşüşle yüzde 18,71'e geriledi.

Bu dönemde yıllık enflasyon hizmet grubunda yatay seyrederken; gıda,  enerji ve temel mal gruplarında düşüş gösterdi. Gıda yıllık enflasyonu taze meyve  ve sebze fiyatları öncülüğünde geriledi. Enerji grubunda ılımlı bir aylık artış  görülürken, yıllık enflasyon baz etkisiyle düşüş gösterdi. Temel mal  enflasyonundaki yavaşlama ise alt gruplar itibarıyla sürdü. Çekirdek enflasyon  göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamanın devam etmesine karşın, ana  eğilimde bir miktar yükseliş gerçekleşti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu  taze sebze ve meyve fiyatlarına bağlı olarak yüzde 45,69'dan yüzde 35,33'e  geriledi. İşlenmiş gıda grubunda ise birikimli maliyet artışlarının fiyatlara  yansımasına bağlı olarak yüksek bir aylık fiyat artışı gözlendi.

Enerji grubu fiyatları mayıs ayında yüzde 0,25 artarken, şebeke suyu  ücretlerindeki düşüş fiyat artışının ılımlı gerçekleşmesinde belirleyici oldu. Türk lirasında son dönemde gözlenen değer kaybının akaryakıt fiyatlarına olan  yansıması eşel mobil uygulamasına bağlı olarak sınırlı gerçekleşti.

Mayıs ayında temel mal grubu yıllık enflasyonu 0,86 puan gerileyerek  yüzde 16,59 oldu. Bu gerilemeye tüm alt gruplar destek verdi. Nisan ayında  mevsimsel ortalamaların altında kalan giyim grubu fiyat artışı, daha sınırlı  olmakla birlikte, mayıs ayında da benzer bir eğilim gösterdi. Döviz kurunda son  dönemde gözlenen artışın enflasyonist etkilerine karşın, iç talepteki zayıf  seyrin temel mal grubu enflasyonunun yavaşlamasına katkı sunduğu  değerlendiriliyor. Hizmet grubu yıllık enflasyonu mayıs ayında yüzde 15,15 ile  yatay seyretti, grup ana eğilimi ise yükseliş gösterdi. İç talepteki zayıf seyrin  hizmet enflasyonu üzerindeki düşürücü etkisinin, bazı kalemlerdeki birikimli  maliyet artışının yanı sıra, geçmiş enflasyona endeksleme ve yüksek enflasyon  beklentilerine bağlı olarak sınırlandığı değerlendiriliyor.

"NET İHRACAT YILLIK BÜYÜMEYE GÜÇLÜ KATKISINI SÜRDÜRDÜ"

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetine göre gayri safi yurt içi hâsıla (GSYH) 2019  yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 2,6 gerilerken, dönemlik yüzde 1,3 arttı. İlk  çeyrekte gözlenen toparlanma, başta kamu kesiminin destekleyici duruşu olmak  üzere, yurt içi talep kaynaklı oldu. Net ihracat dönemlik büyümeye katkı  vermezken, yıllık büyümeye güçlü katkısını sürdürdü.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme sürecinin devam  ettiğini gösteriyor. Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyet  yavaş bir seyir izliyor. Kamunun harcamalar kanalıyla verdiği desteğin ve kredi  ivmesinin yılın ilk çeyreğine göre zayıflamasının yanında yakın zamanda artan  finansal oynaklık ve risk primi yurt içi talebi sınırlıyor. Böylelikle, iç talep  gelişmeleri enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ediyor.

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere son dönemde küresel büyüme  görünümüne ilişkin kısmi yavaşlama sinyallerine rağmen dış talep nispeten gücünü  koruyor. Yurt içi talepteki yavaşlamaya bağlı olarak firmaların dış piyasalara  yönelme eğilimi ve pazar çeşitlendirme esnekliği mal ihracatını destekliyor;  gecikmeli döviz kuru etkileri, krediler ve iktisadi faaliyetteki yavaş seyir  ithalat talebini sınırlıyor; turizmdeki güçlü seyirle birlikte dış dengedeki  iyileşme hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu doğrultuda net ihracatın yıllık  büyümeye güçlü katkısının ve cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi  bekleniyor.

İş gücü piyasası verileri, iktisadi faaliyetteki yavaş seyri teyit  ediyor. 2019 yılının şubat dönemi verilerine göre bir önceki döneme kıyasla  hizmet istihdamında artış görülürken, sanayi ve inşaat sektörlerindeki istihdam  kayıpları devam etti ve işsizlik oranları yükselişini sürdürdü.

"İÇ TALEP GELİŞMELERİ VE PARASAL SIKILAŞTIRMANIN ETKİLERİ ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ DESTEKLEMEKTEDİR"

Özete göre küresel iktisadi faaliyette gözlenen ivme kaybı hem  gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarındaki yavaşlamanın  belirginleşmesiyle devam ediyor.

ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret gerilimi, gelişmiş ülkelerin  büyüme oranlarındaki yavaşlamanın beklenenden daha fazla olması ve bazı  gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarında gözlenen dalgalanmalar gibi  nedenlerle küresel ekonomi politikalarında belirsizliğin yüksek seyretmesi  küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutuyor.

Küresel enflasyon oranları, ham petrol fiyatlarında nisan-mayıs  döneminin büyük kısmında gözlenen yatay seyrin de katkısıyla ılımlı seviyelerini  korudu. Ham petrol fiyatlarının mayıs ayının üçüncü haftasından sonra küresel  ticaret gerilimleri ve büyümeye dair endişelere bağlı olarak belirgin şekilde  gerilemesine karşın, gelecek dönemde ham petrol fiyatlarında, talep görünümü ve  jeopolitik risklere bağlı olarak, yüksek oynaklık gözlenmesi muhtemel görülüyor.

Gelişmiş ülkelerde para politikası görünümü bir önceki PPK dönemine  göre gevşedi. Ancak, küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin ve finansal  piyasalardaki oynaklığın yüksek olması nedeniyle, gelecek dönemde gelişmekte olan  ülkelere yönelen portföy akımları dalgalı bir seyir izleyebilecek. Bunun yanında,  süregelen jeopolitik sorunlar ve ülkelere özgü kırılganlıkların da gelişmekte  olan ülkeler grubuna yönelen portföy akımları üzerinde etkili olacağı  değerlendiriliyor.

İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki  düşüşü destekliyor. Bununla birlikte Kurul, fiyatlama davranışlarına dair  riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı  parasal duruşun korunmasına karar vererek politika faizi olan bir hafta vadeli  repo ihale faiz oranını yüzde 24 düzeyinde sabit tuttu.

Kurul, jeopolitik faktörlere bağlı belirsizliklerin azalması durumunda  ve sıkı para politikası duruşu ile enflasyon odaklı makro politika bileşimi  neticesinde ülke risk priminin gerilemeye devam edeceği ve bu durumun ekonomideki  toparlanma sürecini destekleyeceği değerlendirmesini koruyor.

"MERKEZ BANKASI ELİNDEKİ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEK"

PPK toplantısı özetine göre Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek.

Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından  izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde  tutacak şekilde belirlenecek.

Para politikası duruşu oluşturulurken, maliye politikasına dair esas  alınan görünüm fiyat istikrarı ve makroekonomik dengelenmeye odaklı, para  politikasıyla eşgüdüm arz eden bir politika duruşu içeriyor. Bu doğrultuda,  yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının geçmiş enflasyona  endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirleneceği  varsayıldı.

Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve  bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para  politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecek.

Para politikası ve maliye politikası arasında kuvvetlendirilen  eşgüdümün sürekli ve sistematik bir yapıya dönüştürülmesi yönünde yürütülmekte  olan ortak çabaların fiyat istikrarını sağlamaya katkıda bulunması bekleniyor.  Bunun yanı sıra, enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal adımlara  devam edilmesi fiyat istikrarına ve dolayısıyla toplumsal refaha olumlu katkıda  bulunacak.




'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66