Ons altına bakıp, Gram altın ne olur sorusuna yanıt verebilmek

29.10.2017 10:49

Ons altın, 18 Eylül’den Ekim ayını tamamladığımız şu günlere kadar seyrini 1312$ - 1266$ aralığında geçirdi. Yukarı yöndeki hamlesine güvenli liman talebi yardımcı olurken, aşağı yönlü fiyat hareketine de güçlenen doların etkisi baskın çıktı. Bu süreçte bir Fed takip ettik ve ABD’de 2018 yılı bütçe tasarısı Senato’dan geçti. Vergi tasarısına yönelik halen daha sonuç yok ki bu konuda net bir tarihte yok. Peki ilerde ons altın ne olurda 1250$’ye gelir ya da ne olurda 1300$’e yeniden gider sorularını yanıtladıktan sonra gram altına yönelik stratejileri verelim.

*Kasım ayında bir Fed toplantısı takip edeceğiz fakat aralık ayı faiz artırımına kapıyı açan, bilanço küçültme konusunda netleşen bir Fed varken, verilebilecek mesajları biraz enflasyonda ve 2018 yılı için beklentilerde aramak gerekebilir. Bunun yanı sıra kasım ayına girmeden Fed’in yeni başkanının kim olacağı belli olacak. Henüz açıklanmamasına karşın Şekil 1’de yer alanları kısaca değerlendirdiğimizde güven veren isimlerin Yellen ve Powell olduğunu söylemek mümkün. Şahin adaylar arasında Taylor, Warsh, güvercin değerlendirilen isim ise Cohn olarak öne çıkıyor. Bu süreçte daha çok konuşulan isimlerin; Yellen, Powell ve Taylor olduğu görülüyor. Bu nedenle bu üç isimde dolardaki pozitif fiyatlamaya destek vermiş olduğunu düşündüğümüzde durumun netleşmesi kar realizasyonlarına sınırlı bir şekilde neden olabileceği gibi güvercin bir ismin sürpriz bir şekilde çıkması da doların kazançlarını geri vermesine neden olabilir. Son olarak vergi reformuna yönelik alınacak aksiyonlar piyasaların takvimde yer almaya devam edecek. 

*Kasım ayı içerisinde başka takip edilecek bir gelişme var ise oda piyasaların yaramaz çocuğu Kuzey Kore olarak değerlendirilebilir. Kuzey Kore’nin ekim ayı içerisinde spekülasyon haline gelen füze deneme yapma ihtimali hala gündemde ve bu konuda ABD, Japonya ve Güney Kore ittifakı iki günlük savunma tatbikatı yapma konusunda anlaştılar. Kuzey Kore’nin füze deneme ihtimaline karşın bu üç büyük ülke savunma denemelerini gündeme getirmiş olmaları hoş değil. Bu nedenle ay içerisinde bu olası haber akışlarına karşı tetikte olmakta yarar var.

Böyle bir ortamda, dolar endeksinin 94.0 üzerine çıkma ihtimali, saymış olduğum vergi paketi ve Fed başkanı adaylarının da fiyatlandığını düşündüğümüzde biraz zor gibi duruyor. Bu nedenle ons altının geri çekilmelerini sürdürmesi halinde takip edilecek hedef seviyeler 1250$ - 1262$ aralığı olarak izlenebilir. Yukarıda ise 1300$ üzerine ataklar 1320$ seviyesi ana direncine doğru ivmelenmenin yaşanmasını destekleyebilir. Peki böyle bir ortamda Gram altın sorusuna şimdi yanıt verelim.

Dolar endeksinde 93-94 aralığı korunduğu takdirde Dolar/TL’nin ne olacağı sorusu önemli. ABD & Türkiye vize krizi, Irak referandumu derken kurda 3.50’li seviyeler geride kaldı. Kasım ayında yurt içi piyasalarda siyasi kanatta net somut gelişmeler takip edilmediği takdirde 3.65 – 3.7590 aralığı korunabilir. Gram altın içinse, (Ons Altın/31.1)*DolarTL formülünden yola çıkarak; bir bant aralığı vermek mümkün. Bu bant içinse 150 – 155 TL aralığı söyleyebilir. 150 TL seviyeleri kısa vadeli alımlar için değerlendirilebilir. Bu seviyelerin altını konuşmak için altının 1250$, DolarTL’nin de 3.72-3.73 seviyelerinde olması gerekebilir. Fakat güçlenen dolar altını baskı altına aldığı müddetçe DolarTL’ninde seyrini 3.72-3.73 altında beklemek biraz yanlış olabilir. Bu nedenle altını olanlar, ya da 150TL’den alım düşünenler için realize edilebilecek noktalar 153.90 – 155 TL seviyeleri olarak hedeflenebilir. Aksi halde bu noktalarda alım için iki kez düşünmek daha uygun olabilir.

Buna ek olarak gram altında bir yükseliş trendi oluşması için yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi hem Ons Altında hem DolarTL kurunda yükselişlerin olması gerekli. Böyle bir durum gram altını 155 seviyesinin de üzerine çıkarabilir. Zor bir senaryo ancak geçmişte olmamış değil.

Bu nedenle başlığımızın cevabı olarak, gram altın yatırımcısına bir dipnot vermek gerekirse; ons altına bakarak yatırım yapmaktan ziyade her iki enstrümana göre matematiksel hesaplama yapıp uygun sonuçlar almak pişman olmamanız adına önemli olabilir.