14.04.2024 12:59:43 Türkiye ile KKTC arasında turizm alanında iş birliği - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Türkiye ile KKTC arasında turizm alanında iş birliği

18.03.2019 10:30

Son güncelleme : 18.03.2019 16:50

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Tufan Erhürman, Türkiye ile KKTC`nin el ele vererek Kıbrıs`taki potansiyeli değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "El ele verdiğimiz zaman yapacak çok işimiz, yürüyecek çok uzun yolumuz var" dedi.



AA

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kıbrıs Türk Turizm ve  Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB)  arasında, ülkeler arasındaki turizm faaliyetlerini ve turist sayısını artırma,  yeni destinasyonların açılmasını sağlama, seyahat acentelerine yeni fırsatlar  sunma amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

İmza töreninde konuşan Erhürman, turizm konusunda nispeten kısa sürede  aslında hiç az sayılamayacak iş yaptıklarını ve kısa sayılamayacak bir yol  yürüdüklerini söyledi.

Yıllık 960 milyon dolar turizm gelirinden, 25 bin yatak  kapasitesinden, 1 milyonun üzerinde konaklayan turistten bahsettiklerini dile  getiren Erhürman, "Bu rakamların KKTC ölçeği açısından hiçte azımsanamayacak  rakamlar olduğu son derece açık." diye konuştu.

Erhürman, turizmin ülkelerinde öncü sektör olarak görülmesinin ve  ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmesinin önemli bir nokta olduğunu  kaydederek, bu durumun herkesin aynı anda turizme odaklanması sonucunu  doğuracağını bildirdi.

KKTC'nin turizm açısından zenginliklerinin saymakla kolay kolay  tükenmeyeceğini aktaran Erhürman, şu ifadeleri kullandı:

"Elbette KKTC, kültür-tarih turizmine açık, kum-deniz-güneş  turizmlerine açık, spor, sağlık turizmlerine açık, özel ilgi turizminin tüm  alanlarına açık. Bunların hepsine uygun alanları, iklimi ve ortamı olan bir ülke.  'Bunları yeterince değerlendirebiliyor muyuz?' sorusunu çok daha karamsar bir  şekilde yanıtlamamak lazım. Çünkü şu ana kadar katettiğimiz yolu görmezden  gelmemeliyiz diye düşünüyorum."

"TAM DA YÜRÜMEMİZ GEREKEN YOLDA ATILAN ADIMLAR"

Erhürman, çok yol katettiklerini ancak gastronomi, sağlık, spor ve  turizmin tüm alanlarında atabilecekleri çok adımın, kullanabilecekleri  potansiyelin bulunduğunu söyledi.

Bu potansiyeli kullanmaları gerektiğini dile getiren Erhürman, şöyle  devam etti:

"Bu potansiyeli kullanırken Türkiye Cumhuriyeti'ndeki paydaşlarımızla  birlikte hareket etmek bizim için son derece önemli. Çünkü söyle söyle, artık  sıkıldığımız birtakım sınırlılıklarımız var. Bu sınırlılıklar, bizi hızla  yürümeye çalıştığımız noktada zamana zaman kolumuzdan, ayağımızdan, paçamızdan  geri çekiyor ama biz buna rağmen bu mücadeleden vazgeçecek değiliz. Bugüne kadar  yaptığımızdan çok daha fazlasını yapabilecek hem potansiyele hem de enerjiye  sahibiz."

Erhürman, Türkiye'den gelen turist sayısının 800 bin olduğunu ve bu  alanda da katedecekleri çok yol olduğunu belirterek, bundan sonra Türkiye'deki  partnerleri ile çok daha fazla çalışmaları ve iş birliği yapmaları gerektiğini  söyledi.

Türkiye'deki potansiyelin önemli olduğunu dile getiren Erhürman,  "Oraya gelen turistin daha sonra buraya da gelmesi önemlidir. Artık turizmde  birçok turistin böyle şeylerden hoşlandığı, bundan keyif aldığı da bilinen bir  gerçektir. Dolayısıyla biz Türkiye'ye kendimizi çok daha fazla tanıtmak, anlatmak  durumundayız." dedi.

Erhürman, Türkiye'deki partnerleri ile yapabilecekleri iş birliği  sayesinde çok daha fazla kazanabileceklerini, potansiyeli daha fazla  değerlendirebileceklerini kaydederek, bu yüzden imzalanan protokolün heyecan  verici olduğunu söyledi.

İmzalanan protokolün, yürümeleri gereken yolda atılan büyük bir adım  olduğunu vurgulayan Erhürman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yolu el birliğiyle çok daha hızlı bir şekilde yürüyebileceğimizin  bir göstergesidir. Evet, Türkiye'de Kıbrıs'ı görmeyen kalmasın. Türkiye'deki  partnerlerimiz ile el ele vererek buradaki potansiyeli değerlendirelim, birlikte  kazanalım. El ele verdiğimiz zaman yapacak çok işimiz, yürüyecek çok uzun yolumuz  var. Hızlı bir şekilde yürümeye çok müsait bir yolumuz var. Çok ciddi, henüz  değerlendiremediğimiz ama az daha çaba ile değerlendirebileceğimiz çok zengin bir  potansiyelimiz var. O yüzden çok zamanlı, çok iyi bir iş için bir araya gelmiş  oluyoruz."

BAKAN ATAOĞLU'NDAN TÜRK VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm ve Çevre Bakanı Fikri  Ataoğlu, Türkiye'den ve Türkiye'ye gelen turistlerden daha fazla ziyaretçi  çekebilmek için başlattıkları çalışmalardan bahsetti.

Nisan ayı itibarıyla AnadoluJet'in koyacağı yeni seferlerin ve  Alanya-Girne arasındaki gemi seferlerinin daha fazla turist hedeflerine  sağlayacağı katkıya değinen Ataoğlu, ülkelerine turizm alanında yapılan  yatırımları anlattı.

Ataoğlu, Kıbrıs'ın yatak sayısında ciddi bir artış olduğunu  kaydederek, "KKTC'nin doğal güzelliklerini, zenginliklerini, dünyada tek olan  tarihi zenginliklerimizi her platformda ön plana atmaya çalışıyoruz." dedi.

Bu çalışmalardan bahseden Ataoğlu, dijital alanda etkinliklerini  sürdürdüklerini, gelecek ay sonu itibarıyla yapılacak olan iki günlük çalıştay  sonrasında ülkeye fenomenleri davet edeceklerini aktardı.

Ataoğlu, "Bütün hedefimiz ülkemizde her yıl gelişen turizmin ve yatak  sayısının çoğalması sonrasında aynı değerde turist sayısının da yükselmesi ve  çoğalması ile ilgilidir. Bizim buna KKTC olarak ihtiyacımız var." diye konuştu.

Bu kapsamda yaptıkları çalışmaların sonuçsuz kalmayacağını dile  getiren Ataoğlu, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ile yönetim kurulu  üyelerine teşekkür etti.

Ataoğlu, Türkiye'den KKTC'yi ziyaret etmeyen kimsenin kalmaması  gerektiğini kaydederek, "Burası, aynı dili, aynı dini ve aynı para birimini  paylaştığımız bir ada. Anavatan Türkiye'de yaşayan bütün kardeşlerimize başka  adalara değil, aynı dili, aynı dini paylaştığımız Kuzey Kıbrıs'a gelmeleri için  çağrıda bulunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

İlgili operatörler, kuruluşlar, TÜRSAB ve THY ile turist sayısının  artırılması konusunda yapabilecekleri faaliyetlerden bahseden Ataoğlu, anavatan  Türkiye'de yaşayan herkesin KKTC'yi bir vatanı ve evi olarak görmesi çağrısında  bulundu.

"1,2 MİLYON TURİSTTEN 800 BİNİ TÜRK"

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya da KKTC'nin şu anki turist potansiyelinden  kendilerinin de memnun olmadığını, geçen yıl KKTC'yi ziyaret eden 1,2 milyon  turistin 800 bin civarının Türk vatandaşı olduğunu söyledi.

Nüfusu 15 milyonun üzerinde olan İstanbul pazarından dahi yeterli payı  almadıklarını dile getiren Bağlıkaya, şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs'ı görmeyen kalmasın sloganıyla yeni bir atılım, yeni bir  çalışma içerisine hep birlikte girmemiz gerekiyor. Kıbrıs'ın ekonomisinde  turizmin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla elimizden ne geliyorsa  TÜRSAB olarak omuz omuza sizlerle yapmaya hazırız. Kıbrıs'ın alamayacağı kadar  turist getirmemiz gerekiyor."

KITSAB Başkanı Erkan Kilim de Türk acentelerden paketlerine KKTC'yi  eklemelerini isteyerek, "İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla oluşacak ekstra  kapasiteye KKTC destinasyonunu ekleyerek zenginlik oluşturabilirsiniz." dedi.

Son yıllarda Türkiye'den kültür turizmi amacıyla gelen turist  sayısının ciddi şekilde arttığını dile getiren Kilim, acentelerin katkısıyla bu  sayının daha da yükselebileceğini söyledi.

KITOB Başkanı Dimağ Çağıner ise Türkiye turizminin pazarlama konusunda  ciddi bilgi birikimine sahip olduğunu belirterek, bu birikimden yararlanmak  istediklerini bildirdi.

Konuşmalar sonrası Başbakan Erhürman ve Bakan Ataoğlu'nun huzurunda  TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, KITSAB Başkanı Kilim ve KITOB Başkanı Çağıner  tarafından protokol imzalandı.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66