14.04.2024 11:44:12 Turizmde iç pazar `bayram` edecek - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Turizmde iç pazar `bayram` edecek

20.04.2019 13:13

Son güncelleme : 22.04.2019 09:36

Turizmi canlandırmak için Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması hamlesi amacına ulaştı, rezervasyonlar büyük ivme kazandı.



AA

Uzun bayram tatili kararı, Antalya ve Muğla'da turizmcileri  hareketlendirdi. Deniz, kum, güneşin yanı sıra kültür, doğa, spor, kongre ve  sağlık destinasyonları için turizmciler hızla hazırlıklara başladı.

Önceden planlanan programların 9 günlük tatil için iç pazara yönelik  yeniden revize edileceği, özellikle Türk müşterilere hitap eden etkinlikler  düzenleneceği bildirildi.

Turizmin başkenti Antalya'da, yıldızı olmayan pansiyondan günlüğü  15-20 bin avroya kiralanan villalara kadar her bütçeye uygun tesis mevcut.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatilinin uzatılmasının sektör için anlamlı  olduğunu söyledi.

Gelecek yıl blok tatillerin yeni yılla birlikte açıklanmasını temenni  eden Ayık, "Ne kadar erken açıklanırsa insanların planlama yapması o kadar  kolaylaşacak. Daha uygun alımlar yapma fırsatları olacak. Erken rezervasyon  fırsatlarından da faydalanma imkanları olacak. Onun için dileğimiz, blok  tatillerin yılın başında ilan edilmesidir." diye konuştu.

Alınan karardan sektör olarak son derece memnun olduklarını ifade eden  Ayık, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da okul tatillerinin bölgelere göre planlanması  konusunda talepleri olduğunu hatırlattı.Bu da açıklanırsa sektör  açısından son derece önemli olacağını, ciddi bir hareketlilik yapacağını kaydeden  Ayık, "Bayram tatili kararından sonra sektörde yüzde 20, 25'lere yaklaşan iş  hacmi olabilir. Bu sene iç pazardaki hareketliliği 10 milyon rakamlarına  eriştirmek istiyoruz. 9 günlük tatil de sektör için çok önemli." ifadelerini  kullandı.

"KIYI BÖLGELERİNDE YÜKSEK DOLULUK BEKLİYORUZ"

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı  Erkan Yağcı ise bayram tatilinin önceden açıklanmasının insanların erken  rezervasyon yapmaları açısından çok önemli olduğunu söyledi.

"9 günlük bayram tatili iç pazar anlamında hareketlilik getirecektir.  Yurt dışı talebimiz fazla ama iç pazarı da canlandıracak. Erken rezervasyonların  devam ettiği bir dönemdeyiz. Bu fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız  için de güzel bir dönem." diyen Yağcı, bayram dönemlerinin vatandaşlar için  fırsat olduğunu aktardı.

Özellikle kıyı bölgelerinde dolu dolu bir bayram dönemi  yaşayacaklarını vurgulayan Yağcı, doluluklarımız yüzde 90'ın üzerinde olacağını  ifade etti.

Yağcı, "9 günlük tatil, bizim için ciddi bir talep oluşturacaktır. Bu  da tesislerimizde yüzde 90'ın üzerinde doluluğa neden olacaktır." dedi. Seyahat  etmenin lüksten daha çok ihtiyaç haline geldiğini hatırlatan Yağcı, iç turizm  hareketini tüm bölge hissedeceklerini anlattı.

İç pazar için ilk bayram olacağını da belirten Yağcı, herkesin  tatilini bir an önce satın almasını temenni etti.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da 9  günlük bayram tatilinin sektöre pozitif yansıyacağını söyledi.

"Daha 9 günlük tatil kamuoyuna yansır yansımaz rezervasyonlarda hemen  hissedildi, iç pazarda hareketlilik kendini gösterdi. Bayram döneminde beklenenin  yüzde 20 daha üstünde Türk yolcu bekliyoruz." diyen Atmaca, otellerin iç pazara  yönelik programlarını revize edeceğini anlattı.

"İNGİLTERE VE POLONYA'DAN CİDDİ BİR DÖNÜŞ VAR"

Sanatçıların sahneye çıktığı otellerin daha çok tercih edildiğini  belirten Atmaca, turizmin tüm paydaşlarının faydalanabileceği 9 gün olacağına  işaret etti.

İlk 3 ayın verilerin tüm zamanların rekoru olduğunu hatırlatan Atmaca,  şunları kaydetti:

"Rusya'dan yüzde 10'lara varan bir artış var. İngiltere ve Polonya'da  ciddi bir dönüş var. İran haricinde bütün pazarlarda artış söz konusu. Özellikle  9 günlük tatil haberinden sonra ciddi talep almaya başladık. İç pazar turizm  sektörü için çok önemli. Yıl boyunca 10 milyon Türk misafir bekliyoruz. 2019'dan  sektör olarak çok ümitliyim. İl üç ay konaklama sektörü çok iyi geçti. Nisan  sonuçlarının en az geçen yıl kadar iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü havaalanına  gelen uçak sayıları onu gösteriyor. Yarın başlayacak Paskalya ve arkasından  başlayacak Rus bayramı ile yüksek sezon başlayacak."

Atmaca, 9 günlük tatil için yerli tüketicinin bir an önce tatilini  satın alıp, erken rezervasyonla daha düşük fiyatlardan faydalanmasını önerdi.

Antalya'da hiç yıldızı olmayan pansiyondan, günlüğü 15-20 bin avroya  kiralanan villalara kadar her bütçeye uygun tesislerin bulunduğunu ifade eden  Atmaca, deniz, kum, güneş, spor, kongre her talebe verebilecek ürün olduğunu  ifade etti.

"SEVİNÇLE KARŞILADIK"

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı  Bülent Bülbüloğlu da tüketiciler ve turizmciler adına tatilin uzatılması ve erken  açıklanmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Hem tatil hemde sıla hasreti için bayram tatilinin erken  açıklanmasının faydalarına değinen Bülbüloğlu, "Tatil açıklaması son dakika  olduğunda insanlar programlarını yapamıyorlar. Otele tatile gidecekse yüksek  fiyattan almak zorunda kalıyorlar. Böylelikle hem erken rezervasyon indiriminden  faydalanacaklar hem de programlarını tatile göre şekillendirme zamanı bulacaklar.  Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Tatil kararını önceden  verdiler insanımızı rahatlattılar." diye konuştu.

"HEPİMİZ MUTLUYUZ"

Bülbüloğlu, tatil kararının erken verilerek her kesimin rahatladığına  işaret ederken, "TÜROFED ve GETOB olarak 9 günlük tatile ve erken açıklanmasına  çok mutlu olduk. Konaklama sektörü meslek birlikleri olarak çok mutluyuz.  Turizmcinin ekonomik hareketine büyük katkı verecek. Tüketiciler adına çok  mutluyum. Programını önceden yapacak, hesaplı tatil yapabilecek. Hepimiz  mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRK TURİZMİ ADINA OLUMLU BİR KARAR OLDU"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölge Temsil  Kurulu Başkanı Suat Esin de tatilin uzatılmasının ve erken açıklanmasının turizme  canlılık getireceğini belirtti.

Turizmciler olarak tatilin 1,5 ay önceden açıklanmasını çok olumlu  bulduklarını belirten Esin, şunları kaydetti:

"Tatile çıkmayı düşünen vatandaşlarımız erken rezervasyon yapsınlar.  Bekleyip son güne bırakmasınlar. Son güne tatil bırakan Marmaris'e hiç gelmesin.  Yer bulamazlar çünkü. Bu sene turizm çok hareketli olacak. Özellikle İngiltere,  Rusya ve Almanya’dan bölgemize çok talep var. Şimdiden rezervasyon yapıp  indirimden de faydalansınlar. Marmaris'e bayram günü gelip de sıkıntı  yaşamasınlar. Bayram günü gelip de yer bulmak olanaksız. Türk turizmi adına  olumlu bir karar oldu."

"9 GÜNLÜK TATİL HABERİ DOPİNG HAVASINDA OLDU"

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise 2019  sezonuna ümitli başladıklarını ve bayram tatilin uzatılmasının da iyi bir gelişme  olduğunu söyledi.

Kavala "Gerçekten 2019 sezonundan ümitli başladık. Birde bayramda  böyle 9 günlük bir tatil haberi tabii ki doping havasında oldu. İnanıyorum ki çok  yoğun geçecek olan Bodrum turizminin bu uzun tatil sürecinde de ağırlıklı Türk  müşteriler tarafından ziyaret edileceğini ümit ediyorum." dedi.

Tatil süresinin 9 güne uzatıldığının geçmiş yıllara göre daha erken  açıklandığına dikkati çeken Kavala, şunları söyledi:

"İnsanların planlamasını yaparken erkenden karar verebilmelerini, hem  maddi hem manevi olarak hem de süreç olarak kendilerini planlayabilmeleri  açısından çok doğru oldu, avantajlı oldu. Bu avantajı Türk turistlerin  kullanacaklarını zannediyorum. Erkenden de yaptıkları takdirde o tarihteki yoğun  talepten dolayı değişebilecek fiyat avantajlarını da kullanırlar."

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu  Başkanı Yüksel Aslan da tatilin 9 güne çıkmasının güzel bir haber olduğunu ifade  etti.

Erken rezervasyonlarda yaşanan gelişmelerle artış beklediklerini  vurgulayan Aslan, "Tatilcinin bunu daha erken planlayıp şimdiden satın alma,  tatil programını daha erken yapabilme olasılığı gelişti. Bodrum için hem bütün  Türkiye iç turizmi için çok güzel bir haber olduğunu düşünüyorum. Çok  sevindirici, çok olumlu bir haber. Yapanlara, düşünen, planlayan herkese teşekkür  ederiz." diye konuştu.

Ramazan bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ile Fethiye'deki  otellerde doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaşması bekleniyor.

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, yaklaşık 600 konaklama  tesisinde 45 bin yatak kapasitesi bulunan Fethiye’de tatilin 9 güne  çıkarılmasının turizme olumlu yansıyacağını söyledi.

Bayram tatilinin uzatılmasını önemsediklerini vurgulayan Uysal, bunu  turizmciler olarak istediklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a  teşekkür eden Uysal, "Fethiye  olarak 1 mayısta bütün oteller açılacak. Fethiye ve Ölüdeniz'de her bütçeye uygun  otel ve pansiyonlar var. Yerli misafirlerimizi 9 günlük bayram tatilinde  Fethiye'ye bekliyoruz." diye konuştu.

"CİDDİ BİR DOLULUK BEKLİYORUZ"

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet  Dahaoğlu, Alanya'da nisan ayı itibarıyla otellerin kapılarını açmaya başladığını  söyledi. 9 günlük bayram tatilinin iç pazarda Türk misafirlerin beklediği bir  tatil süresi olduğunu kaydeden Dahaoğlu, "İnsanlar bir kaç gün için tatile  çıkmıyorlar. Tatilin 9 güne çıkarılmasıyla da bunun avantajını yaşıyoruz. Doluluk  ve geceliklerimizi ona göre ayarlıyoruz ve ona göre paketlerimizi belirliyoruz.  Ayrıca bayram süresince 9 günlük tatil, yüksek sezon öncesine denk gelmesi  nedeniyle otellerimizde ciddi bir doluluk bekliyoruz." dedi.

Birkaç yıl önce Avrupa'da yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yabancı  misafirlerin yerini iç pazardaki misafirle giderdiklerini aktaran Dahaoğlu,  turizmi bu yıllarda yerli misafirlerin ayakta tuttuğunu unutmadıklarını kaydetti.

Bu anlamda yerli misafirlerin önemini iyi bildiklerini dile getiren  Dahaoğlu, "Biz iç pazara önem veriyoruz. Avrupa'daki fiyatlarımızın aynısını iç  pazardaki misafirlerimize de sunuyoruz. Umuyorumki iç pazarda Alanya olarak  gereken doluluğa ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

Alanya'nın çok fazla yatağa ve otele sahip olduğunu kaydeden Dahaoğlu,  80 kilometrelik sınırlarında 500'den fazla otelin iç pazara hizmet sunmaya hazır  olduğunun altını çizdi. Bu otellerin odalarını doldurmak zorunda olduklarını  bildiren Dahaoğlu, "Bu bölgeye Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İstanbul'dan ciddi  misafirler alıyoruz. Şehir ile otellerimizin iç içe olduğu ilçemizde çok fazla  otelimizin de olmasının etkisiyle fiyatlarımız iç pazar için gerçekten uygun."  değerlendirmesinde bulundu.

Dahaoğlu, bu yıl Avrupa pazarında önemli rezervasyonların olduğuna da  vurgu yaparak yabancı turistte geçen yıla göre artış yakaladıklarını söyledi. Şu  anda hiçbir sıkıntılarının olmadığını kaydeden Dahaoğlu, "Gelen misafirlerimizden  olumlu sinyaller alıyoruz. Geçen yıllarda Türkiye yerine başka ülkeleri seçen bu  misafirlerimiz, gittikleri tatil destinasyonlarında bizdeki hizmeti ve kaliteyi  görmediler. Bu bize geri dönüşü sağladığı gibi aynı zamanda da mutlu etti." diye  konuştu.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66