14.04.2024 12:52:14 `Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini şaşırtmaya devam edecek` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini şaşırtmaya devam edecek`

21.03.2019 13:10

Son güncelleme : 22.03.2019 09:29

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek" dedi.



AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından  bu yıl 9'uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin  ve dünyanın ekonomik açıdan çok tarihi bir süreçten geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'nin son dönemdeki süreçte her gün yeni bir pozitif bilgi ile  yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Albayrak, Tüketici Güven Endeksi'nin  de artmaya devam ettiğini ve daha da iyiye gideceğini dile getirdi.

Bakan Albayrak, bütün bu süreç içerisinde, özellikle enflasyon  hususunda çok önemli mücadele ortaya koyulduğunu vurgulayarak, "Tüm  sektörlerimiz, paydaşlarımızla ekim ayında anons ettiğimiz ‘Enflasyonla topyekün  mücadele’ kapsamında çok önemli adımlar attık. Dengelenme sürecinde birçok  uzmanın, ekonomistin, akademisyenin, yerli ve yabancı yatırımcının beklentisinin  aksine çok daha hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdi Türkiye ekonomisi.  Gerek cari dengede, gerek bütçe disiplininde, gerek kur, enflasyon, faiz  sürecinde çok hızlı bir şekilde bu yola girdi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geçmişte de benzer süreçlerden geçtiğini anımsatan  Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gördüğümüz husus şudur, Türkiye güçlü performansı ile yine  birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek. Bırakın 4 çeyrek küçülmeyi  (geçmişte) 2019 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı bir toparlanma ile  belki de pozitif performans sergileyecek. Çünkü gerek ocak-şubat ve ilk 15 gün  itibariyle mart ayındaki kredi büyümesi, tüketim alışkanlıkları, faizlerdeki  iyileşme ve piyasadaki likidite anlamında baktığımızda, iç talep baktığımızda  hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ve bu öncü rakamların istihdamda da ki  ilk iki buçuk aya baktığımızda, çok olumlu yönde seyreden ciddi bir istihdam  artışını görüyoruz martın 15’i itibariyle yüz binlerle ifade edeceğimiz kadar.

"TÜRKİYE YAŞADIĞI TÜM İMTİHANLARDAN GÜÇLENEREK ÇIKIYOR"

Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin yapılan negatif algılara rağmen  ciddi bir iyileşme sürecine girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye uyguladığı sıkı para ve maliye politikası ile enflasyon ve  faiz dengesinde birilerinin yüzde 30'ları, 40'ları, 50'leri kötücül bir üslupla  empoze etmeye çalıştığı bir iklimden ciddi bir iyileşme sürecine girdi ve bunu  dengeleyecek. Özellikle iç talepte iç tüketimdeki alt kırılımdaki kılcal  damarlardaki hususlara çok ince dokunuşlarla süreci bir dengelenme noktasına,  popülizm açısından değil ne bütçe disiplini yönünden taviz vereceğiz ne de  ekonomideki dengelenmeden taviz vereceğiz ve ne de bütün bu algıyı birilerinin  kirletmeye çalışmasına izin vereceğiz."

Bakan Albayrak, Türkiye'nin yaşadığını tüm zorluklardan güçlenerek  çıkmayı başardığını vurgulayarak, "Türkiye tüm bu süreçlerde yaşadığı bütün bu  imtihanlardan daha da güçlenerek, bağışıklık sistemini daha da sağlam bir noktaya  taşıyarak yoluna emin adımlarla devam ediyor olacak." dedi.

"CARİ AÇIKTAKİ DENGELENME HİÇBİR DÖNEM BU KADAR GÜÇLÜ OLMAMIŞTI"

Bu kapsamda sektörler, ve alt sektörleri çok yakından takip etmeye ve  onlarla istişare etmeye gayret ettiklerine dikkati çeken Albayrak, şunları  kaydetti:

"Bu çerçevede özellikle iktisadi faaliyetin normal şartlar altında,  iktisat ilmi matematikten daha çok sosyal bilimlerle ilişkili. Yani işin yüzde 51  sosyoloji psikoloji 'kötü, kötü, kötü, kötü', '5 olacak, 8 olacak, 10 olacak, 15  olacak'. Hadi ya 15 lira mı olacak? Acaba sen ağustos, eylül, ekim ayında 8,10  lira olacak diye 6-7 liradan dolar toplayıp da şimdi düştüğü için bundan  rahatsızlık duyduğun için mi söylüyorsun bunu. Ama işte geçen de ifade ettim. Çok  beklersiniz

Türkiye özellikle yeni dönemde kur strateji, reel efektif kur strateji  likidite, faiz, sermaye piyasaları stratejisiyle özellikle Merkez Bankası BDDK,  Hazine, hazine ihale stratejisiyle, kur para birimi stratejiyle çok başka bir  döneme girdi. Geçen de yine ifade ettim cari açıktaki dengelenme hiç bu kadar  güçlü olmamıştı, hiçbir dönem."

"EYLÜL GİBİ MUHTEMELEN TEK HANELİ ENFLASYONLARI GÖRECEĞİZ"

Enflasyonda yılın ikinci yarısında tek haneli rakamlar beklediklerini  aktaran Albayrak, şunları ifade etti:

"Yaza doğru biz turizmin, tarım üretiminin, ihracatın, faizlerin  düşmesi, likiditenin güçlenmesi ve enflasyondaki baz etkisinin de etkisiyle bu  yılın 2. yarısı,  eylül gibi tek haneli enflasyonları göreceğiz. Bunun da  etkisiyle cari fazla dönemini aylık bazda olsun göreceğiz. Bu tabii Türkiye'nin  geçmişten süregelen, on yıllardır hep anlatılan 'işte kırılganlıklar şöyle böyle,  Türkiye üretiyor üretmiyor.' Türkiye üretiyor, üretiyor ki küresel krizden bugüne  9 milyondan fazla iş üretmiş, iş yaratmış. Üretiyor ki ihracatta dünyadaki bütün  ülkelere 20 bin küsur kalemden fazla ürün ihraç ederek rekabet avantajında da bir  üst lige çıkmış ve daha fazlasını istiyor."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konut  sektöründe faizlerin yüzde 1,28’lere geldiğini belirterek, "Tahminim mayıs gibi  yüzde 1'in altını, yüzde 0,98’i görünce sektördeki süreç daha da hızlanacak."  dedi.

Bakan Albayrak, ÖTV ve KDV indiriminin uzatılmasına ilişkin dün gece yarısı resmi gazetede  yayınlanan tebliğ ile birlikte özellikle iç piyasa ve iç talebin dengelenme  sürecini desteklediklerini söyledi.

Mobilya sektörü, beyaz eşya ve otomotivde ticari araçlardaki indirimin  devamı noktasında adım attıklarını dile getiren Albayrak, "Konutta da mart  itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret  ediyor." dedi.

Albayrak, faizlerin yüzde 1,28’lere geldiğini belirterek, mayıs gibi  yüzde 1'in altını, yüzde 0,98’i görünce sektördeki sürecin daha da hızlanacağını  ifade etti.

Konut sektöründeki sürecin diğer sektörlere yansıdığına dikkati çeken  Albayrak, yan sektörlerin, iç piyasa ve  iç talebinin de inşaat sektöründeki  hızlanmayı güçlü bir şekilde takip edeceğini vurguladı.

İkinci el otomobil satışlarında yaşanan KDV sorununun kendisine  aktarıldığını ve konuya ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Albayrak, "Dün gece  itibarıyla arkadaşlarla konuştuk, (KDV uyuşmazlığında) imzaları tamamladık,  Külliyeye gönderdik. Bugün biraz önce aldığın bilgi itibarıyla Külliye'de de  imzadan çıkmış. Bu uyuşmazlık sorununu da çözmüş olduk." diye konuştu.

"BU YIL ÇOK ÖNEMLİ BİR VERGİ MİMARİSİNDE ADIM ATACAĞIZ"

Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin özellikle 1 Nisan'dan sonra her  geçen gün daha güçlü ve emin adımlarla yoluna devam edeceğini belirterek,  Türkiye'nin dört buçuk yıla yakın seçim olmayan bir döneme girdiğini ve söz  konusu dönemde çok önemli adımlar atacağını söyledi.

Kademeli bir şekilde gerçekleştirilecek kısa, orta ve uzun vadeli  yapısal değişim ve dönüşüm reformlarının alt yapısını tamamlandıklarını dile  getiren Albayrak, sermaye piyasaları, bankacılık piyasası ve reel sektörle ilgili  destek teşvik altyapı mekanizmalarının yanı sıra çalışmalarında vergi ayağının  çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Albayrak, vergileri artırarak değil optimize ederek, verenin de alanın  da karşılıklı mutlu olacağı bir ekosistemle ilgili çalışma yaptıklarını  belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vergi Konseyi ekibimiz, yılbaşından itibaren çok yoğun bir çalışma  sürecini başlattı. Zannediyorum nisan, mayıs gibi ana çerçeve bitecek.  Paydaşlarla konsolide ettikten sonra bu yılın ortası gibi köklü bir vergi reformu  dönüşümü ile birlikte, özellikle Türkiye'deki reel sektörün, sadece Türkiye içi  değil küresel ekosistemde rekabet edebilecek bir vergi mimarisiyle… Türkiye'deki  firmalar, Türkiye'ye gelip Türkiye üzerinden yatırım yaparak ekonomik anlamda  pastasını büyütmeye çalışan firmalar için de cazip olacak bir mimari ile inşallah  bu yıl çok önemli bir vergi mimarisinde adım atacağız."

"TÜRKİYE'NİN BİLANÇOSUNDA BORÇ SORUNU YOK"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin, Ağustos  2018'den bugüne kadarki süreçte, risk ve sıkıntı teşkil eden hususların neredeyse  tamamını bertaraf ettiğini söyledi.

"Reel sektörün iş yapabilmesi, ekonomisini büyütebilmesi için, çok  hızlı bir şekilde, makul faizler dediğimiz tek haneli rakamlara ineceği bir  döneme giriyoruz." ifadesini kullanan Albayrak, siyasi olarak da hiç kimsenin  manipüle edemeyeceği istikrarlı bir döneme girildiğinin altını çizdi.

Albayrak, kamu bilançosu açısından Türkiye'nin dünyanın en düşük  borçluluğa sahip ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin  bilançosunda borç sorunu yok." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hane halkı borçluluğunun GSMH'ye oranı açısından dünyadaki  en düşük ülkelerden biri olduğunu dile getiren Albayrak, Türkiye'nin bunların  yanı sıra çok güçlü bir bilançoya, çok güçlü bir reel sektöre, çok güçlü bir,  iktisadi faaliyetin en önemli paydaşı olan, insan kaynağına sahip olduğunu  sözlerine ekledi.

Albayrak, Türkiye'nin ulaşım, iletişim ve enerji altyapısı gibi bir  ülkenin sahip olması gereken üç kritik alanda çalışmalarını tamamladığını  belirterek, "Türkiye, 15 senede bölgenin ve dünyanın en önemli altyapı dönüşümünü  tamamladı." diye konuştu.




'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66