• Berkay Ören

2018 yılında bizleri neler bekliyor?

02.01.2018 Salı 11:13
- ABD Enflasyonu 2018 yılının ikinci çeyreğinde artması bekleniyor. 
- ABD’nin yeni Fed başkanı nasıl bir yol izleyecek?
- Almanya’da enflasyon ve ücretler yukarı yönlü revize olacak mı?
- Avrupa’nın yeni yılda negatif faizden kurtulacağı öngörülüyor. Negatif faizden kurtulmanın etkileri nasıl olacak?
- ABD hisseleri yeni yılda nasıl bir yön izleyecek?
- Kuzey Kore krizi yeni yılda devam edecek mi?
- Yeni yılda bir Bitcoin depremi görecek miyiz? 
- ABD vergi reformu piyasaları nasıl etkileyecek?
- ABD vergi reformu beklenildiği gibi büyümeye pozitif yönlü bir etki yapacak mı?
- İtalya seçimlerinin sonuçları nasıl olacak ve piyasaları nasıl etkileyecek?
- Brexit gelişmelerini piyasalar 2018 yılında nasıl fiyatlayacak?
- İngiltere Yerel Seçimleri 
- İrlanda başkanlık seçimi
- Rusya başkanlık seçimi
- Emtia fiyatları yeni yılda nasıl fiyatlanacak?
- Türkiye’de Kur nasıl fiyatlanacak?
- BİST100 yeni rekorlar kıracak mı?
- Rusya ve ABD arasında 2018 yılında yeni bir gerginlik olacak mı?
- Brent Petrol 70 Doların üzerine çıkarsa küresel piyasaları nasıl etkiler?
- Zayıflayan Çin ekonomisinin etkileri nasıl olacak?
 
ABD
 
ABD 2017 yılını vergi reformunun etkisiyle iyi kapadığını düşünüyoruz. 2018 yılında ABD’ninmakroekonomik göstergeleri ve para politikası kararları yatırımcıların takip ettiği önemli gelişmelerden olmaya devam edecek. 2018 yılında,ABD’de işsizlik oranının %4’e gelmesini bekliyoruz. İstihdam piyasasındaki daralma enflasyonu yukarı yönlü tetikleyecektir. Vergi reformunun detayları tam olarak belli olmasa da, ekonomistler ABD ekonomisine %0.3 katkı sağlayacağını öngörüyorlar. ABD’nin 2018 yılı büyüme rakamının %2.5 seviyesinde olacağını öngörüyoruz.  Enflasyon artışı öngörsekte, 2018 yılı sonunda çekirdek enflasyonun %1.9 olarak kalacağını düşünüyoruz. Varsayımlarımızın doğru olması halinde, ABD 10 yıllık tahvil oranlarında %3.25-%3.50 bant aralığına yükseliş görülebilir. 2018 yılında takip edeceğimiz diğer bir konuda Fed ‘in bilanço küçültmesi olacak. Piyasada konuşulan vergi reformunun diğer bir etkisi S&P500 endeksine olacak. Vergi reformunun endekste yaklaşık %15 pozitif etki yaratacağı konuşuluyor. S&P500 2018 yılını 2800 seviyelerinde bitirebilir. Fed ’in bilanço küçültmesi ve faiz artırımları beklentileri yılın ilk 2 çeyreğinde ABD dolarında ralli yaşanacağı olasılıklarını artırıyor. 
 
Euro Bölgesi
 
2018 yılında Euro Bölgesi çekirdek enflasyon oranının büyük olasılıkla %1.2 gerçekleşeceğini düşünüyoruz. ECB enflasyon hedefini 2018 yılında da tutturamayacağını düşünüyoruz. ECB’nin 30 milyar dolarlık devlet, 8 milyar dolarlık şirket tahvil alımlarının 2018 yılının 3. Çeyreğine kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada ilk 2 çeyrekte ECB’den faiz artırımına dair bir adım beklemiyoruz. Büyüme için beklentimiz ise %2.3-%2.5 bant aralığında olacak. İtalya, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde ki politik hareketlilik Euro Bölgesinde siyası belirsizliği artırabilir. Fed ’in bilanço küçültmeye gittiği bir ortamda ECB’nin parasal genişlemeye gitmesi piyasaları nasıl etkileyecek önemle izleyeceğiz. 
 
Gelişmekte Olan Ülke Ekonomileri
 
ABD’deki yükselen faizler, Amerikan Dolarındaki yükseliş, Avrupa Merkez Bankasındaki tapering durumu ve Çin ekonomisine dair görülen yavaşlama yatırımcıların gelişmekte olan ülke tahvillerine ve hisse senetlerine yatırım yaparken daha seçici olacağını bize gösteriyor. Buna rağmen EM varlıkları bullish olmaya devam edecekler. Latin Amerika’daki başkanlık seçimleri ve Kuzey Amerika’da serbest ticaret anlaşmasının tekrar yapılacak olması politik risklerin devam edeceğini gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerde görülecek politik risklere bağlı belirsizlikler oynaklığı artıracaktır. 2018 yılında Çin ekonomisini önemle izlemeye devam edeceğiz. Bilindiği gibi Çin’de finansal kaldıraca yönelik bir dizi önlemler alınmıştı. Gölge bankacılık sisteminin neden olduğu kredi hacminin azaltılmasına yönelik önlemler alınıyor. Bu yüzden Çin kredi hacmini düşürmek için fonlama maliyetini artırabilir. Çin Merkez Bankasının parasal sıkılaştırmaya gidip hükümetin mali düzenlemeler yapması durumunda Çin tahvilleri baskı altında kalabilir. 
 
FX ve FixedIncome
 
ABD vergi reformunun etkileri beklentilerden daha fazla olabilir. Vergi reformu yılın ilk 2 çeyreğinde ABD faizlerinde kayda değer bir artışa neden olabilir. ABD faizlerinde görülecek yükseliş EM ülke enflasyon oranlarını baskı altına alabilir. ABD vergi reformu 2018 yılında ABD ve İngiltere’nin para politikalarındaki farklılaşmayı artıracağını düşünüyoruz. Fed politikalarında normalizasyon sürecine girerken, İngiltere’de Brexit anlaşmaları ve enflasyon baskısının etkisiyle BOE sıkılaşma politikalarına devam ediyor. 
 
Genel olarak FX piyasasındaki oynaklığı etkileyecek 3 önemli katalizörün olduğunu düşünüyoruz. İlk olarak merkez bankalarının quantitativeeasing’ten çıkması, carrytrade avantajlarının tekrardan değişmesi, olası jeopolitik riskler olarak sıralayabiliriz. ABD’de faiz oranlarında yaşanacak artışlar ve vergi reformu yılın ilk çeyreğinde Amerikan dolarında ralli yaşanmasına neden olabilir. ABD faizlerinde ve dolarında beklenen yükseliş emtialarda zayıflamaya ihtimaline neden olsa bile, Brent petrolde görülen kuvvetli talep ve arzdaki daralma bizi 70 dolarlara götürebilir. Kıymetli metaller arasında Altın’a bakacak olursak,  yeni yılda yukarı yönlü hareketlerin kısıtlı kalacağını düşünmekteyiz. Yıl içinde 1300 seviyesi aşılsa bile tekrar satışlarla karşılaşma olasılığımız olacaktır. 2017 yılında Bakır fiyatlarında görülen rallinin, 2018 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. 
 
Uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki fark yeni yılda da devam edecek gibi duruyor. Tahvil getiri eğrisinin terse dönmesi tahvil piyasaları için kötü bir durum olarak karşımıza çıkabilir. 2017 yılında yatırımcıya güzel karlar sağlayan tahvil piyasası 2018 yılında önemli risklerle karşılaşacak. Fed bilançosunu küçültmeye başlayacak. ECB tahvil alım programlarından yılın ikinci çeyreği sonrasında kademeleri olarak çıkabileceği olasılıkları hala masada duruyor. Avrupa’da enflasyonun toparlayabileceği sinyalleri de piyasalarda sürekli dile getiriliyor.
 
Kripto para birimlerinde nasıl bir yıl bizi bekliyor, hepimiz için merak konusu olduğunu söyleyebiliriz. 2018 yılında Bitcoin’de boğaların galip geleceğini düşünüyoruz. Bitcoin’in vadeli borsalara kote olmasından dolayı hacimlerin ciddi miktarda artacağını düşünüyoruz. Kripto para birimlerinde birçok soru işaretinin olması yatırımcıların işlem yaparken tedbirli davranması gerekli olduğunun kanısındayız. Kripto para birimleri ile ilgili yeni regülasyonlar yapılması durumunda değer kayıplarıyla karşılaşabiliriz. 
 
Yatırım Stratejileri
 
Hisse senedi piyasalarının 2018 yılında da iyi getiriler getireceğini düşünüyoruz. Hisse senetleri tahvil piyasasından daha iyi performans sergileyeceğini öngörüyoruz. Bu yıl portföyde hisse senedi ağırlığını biraz artırılması gerektiğini düşünüyoruz.  ABD dolarında uzun pozisyonda kalacağız. ABD hisse senetleri piyasasında teknoloji hisseleri bu yılda gözde olmaya devam edecekler. Endüstriyel, enerji ve Telekom sektörleri sırasıyla endeksleri yukarı yönlü destekleyecek sektörler olarak sıralayabiliriz. ABD faiz artırımlarına karşı duyarlı olan EM endekslerine kıyasla, merkez ülkeleri endekslerinin daha güçlü kalacağını düşünüyoruz. 
Yazarın Önceki Yazıları