• Güngör Uras

Akkuyu hayırlı olsun

05.04.2018 Perşembe 08:39
Akkuyu bizim ilk nükleer santral projemiz. 2010 yılında projeyle ilgili anlaşma TBMM’ce onaylandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Elektrik Üretim A.Ş. kuruldu. Şirkete üretim için 36 yıllık ön lisans verildi. 250 Türk genci nükleer enerji konusunda eğitim görmek için Rusya’ya gönderildi. 2015 yılında deniz hidroteknik yapılarının temel atma töreni yapıldı. 7 yılda santralin ilk ünitesinin elektrik üretimine başlaması bekleniyordu.
 
Enerji yatırımları, AKP hükümetlerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği yatırımlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, son zamanlarda enerji politikalarında Türkiye’nin aktif ve oyun kurucu olmasını hedef almış durumda. 
 
İstanbul’da yapılan 22’nci Dünya Petrol Kongresi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10’luk kısmını buradan karşılayacağız. Üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’deki büyümenin sürdürülebilir olması için, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların en üst düzeyde kullanılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki kat artacak olan enerji talebini karşılayabilmemizin yolu, 2023 yılına kadar ilave 50 bin megavat kurulu ek gücü sisteme dâhil etmemizden geçiyor” dedi.



3 santralimiz olacak
 
Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından anlaşılıyor ki hükümet Akkuyu’ya ek olarak iki nükleer enerji yatırımını gerçekleştirmeye kararlı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin toplam 4.8 bin MW gücünde 3 üniteden oluşması, tamamlandığında yılda 35 milyar kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Şimdilerde Türkiye’nin elektrik enerjisinde kurulu gücü 83 bin MW. Yıllık elektrik üretimimiz 300 milyar kWh’ye yaklaştı.
 
Elektrik üretimimiz her yıl ortalama % 5 - % 6 artıyor. Akkuyu yatırımı tam gücüyle üretime geçtiğinde elektrik üretiminde payı % 5 - % 6 olacak.
 
Rusya ile yapılan anlaşmayla, Akkuyu’nun üreteceği 35 milyar kWh elektriğin yarısını 12.35 sentten 15 yıl almayı garanti ettik.  Nükleer  pahalı bir proje. 20 milyar dolar yatırım gerekli. 
 
Elektrik yatırımı artıyor
 
Son yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji Bakanı Albayrak’ın politikalarıyla yerli kaynağa dayalı enerji üretiminde büyük artış var. Türkiye değişik kaynaklardan elektrik üretmek için büyük yatırımlar yapıyor. 2014’ten bu yana kurulu güç 69.5 bin MW’den 83.1 bin MW’ye yükseldi. Elektrik üretimi 251 milyar kWh’den 288 milyar kWh’ye çıktı.
 
Enerji kongresinde enerji yatırımları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son bir yılda ülkemizde enerji sektöründe 6 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde güneş enerjisinden hidroelektrik enerjisine, rüzgâr enerjisinden jeotermal enerjiye, biyokütleden termik santrallere kadar 6.500 MW kurulu gücü hizmete aldık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi, rekor artışla yüzde 49.3’e ulaştı” dedi.
 
Nükleer santral yatırımı büyük yatırım. Akkuyu’nun yapımına başlanması önemli.

Yazarın Önceki Yazıları