• Eda Karadağ

Altın cazibesini yitiriyor

07.12.2017 Perşembe 17:18
Uzun zamandır, 1260$-1290$ aralığında izlediğimiz Ons altın, bugün 1260$ seviyesinin altına doğru tepkisini göstermeye başladı.
 
En son 08 Ağustos tarihinde 1251$ seviyesini gördüğümüz ons altın o günden sonra yönünü yukarı çevirmiş hatta 12 Eylül tarihinde 1357$ seviyesine kadar yükselmişti. Ancak, bu süreçte 1251$ seviyesine doğru geri çekilemediği gibi 1357$ seviyesinin üzerine doğruda yükselemedi. Sonrasında, Dolardaki temkinli seyir, ons altının yatay bir seyirde hareket etmesine neden oldu.
 
Bugüne baktığımız zaman ons altının geri çekilmesini tetikleyen unsurları ele alacak olursak;
 
*Dolar endeksi(DXY) çok güçlü olmasa bile yukarı yönde tepki vermeye başladı. Tepkisini teknik olarak normal karşılamak mümkün ancak 94 puan sınırına doğru ivmelendiğini de gözlerden kaçmıyor,
 
*Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de gelecek dönemde büyüme hızının ılımlı kalacağı algısı da etkili oluyor. Bu durum Gümüş, bakır gibi sanayi metallerinde satışlara neden olmuş görünüyor,
 
*Son dönemde, Bitcoin’in rekor tazelemeye devam etmesi yatırımcıları iştahlandırıyor. Bu hafta içerisinde, Bitcoin’in altının yerine alacağına dair yabancı kaynaklarda çıkan spekülasyonların olması,
 
*ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yukarı yönde hareketlenme eğilimi içerisinde,
 
Yukarıdaki başlıklar ons altın üzerinde baskı oluşturduğu için aşağı yönde tepkiler izlemeye başladık. Ons altında gördüğümüz bu tepkiyi “Gümüş” ve “Bakır” da daha erken gözlemledik.
 
Kasım ayından bu yana, Gümüş %8.14 ve Bakırda %7.25 değer kaybetmiş durumda. Her iki metal, ons altın öncesi tepkilerini verdi ve hala göstergelerin zayıf olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, olağanüstü bir durum olmadıkça metallere yönelik beklentilerin çok güçlü olmadığı gözlemleniyor.
 
Ons altın,15 Aralık 2016 tarihinden bu yana devam eden yükselen trendini bugün aşağı yönde kırmayı başararak hareketini genişletti. Gün içerisinde 1253 seviyesine doğru geri çekilmesine karşın şu sıralarda 1255$ seviyelerinde fiyatlanıyor. Ons altın için kritik seviyelerde olduğumuzu söylemek mümkün. Ons, 1255$ seviyesinin altına doğru geri çekilmesinde ısrarcı olursa bu durumda satış baskısı sürebilir ve bu hareket 1245$ seviyesine kadar devam edebilir. Yeniden güç kazanması için 1260$ üzeri kapanışlara ihtiyacımız bulunuyor. Ancak, Dolarda negatif bir tabloyla karşılaşmadığımız müddetçe ons altında yukarı yönde tepkilerin zayıf kalabileceğini söylemek mümkün olabilir.
 
Gram altın içinse son dönemde, USD/TL’nin hareketinin daha çok etkisinin olduğunu gözlemliyoruz. USD/TL’deki 3.98 rekor seviyeyi konuştuğumuz günlerde, gram altında 165.55 TL seviyesine kadar tırmandı. Ancak, bu hafta USD/TL’deki geri çekilmenin ons’taki çekilme ile birlikte gram altının düşüşünü hızlandırdığı görülmekte. Gram altın bugün 156 TL seviyelerinde fiyatlanıyor. Gram altın için 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği bölge 155.80 TL olarak karşımıza çıkmakta. Gram altın, bu seviyenin üzerinde tutunursa yeniden yukarı yönde tepki verebilir. USD/TL’deki ve Ons’taki hareket gramın şekillenmesi için önemli.
Yazarın Önceki Yazıları