• Dr. Pelin Yantur

Bitcoin sana ne oldu?

25.12.2017 Pazartesi 08:44

Halbuki ne de güzel yükselişe geçmişti... Ne de iştah kabartıyordu. Onca ekonomistin yorumlarına rağmen bireyler kenarlarına attığı parayı ortaya çıkartıp Bitcoin alma sevdası peşine düşmüşlerdi.

Bitcoin’in de dahil olduğu kripto para birimlerinin değeri 650 milyar dolar seviyesine kadar ulaşmıştı. Yemekte, toplantıda, derste ve aile sohbetlerinde dahi konu bir şekilde Bitcoin almaya geliyordu. Yatırımcı sayısı günden güne artıyordu. 1929 Krizi öncesi zenginleşme arzusu taşıyan yatırımcıda oluşan hissiyat günümüzde de yaşanıyordu sanki.

Geçen gün bir ortamda denk geldiğim iki üniversite öğrencisi dahi biriktirdikleri parayı birleştirip Bitcoin aldıklarını söylüyordu. Durum baya baya ciddileşmişti anlayacağınız... Yılbaşında fiyatı 800 dolar olan Bitcoin 20.000 dolar seviyelerine kadar gelmişti. Bu durumda medyanın etkisi de vardı. İşitah kabartan, güzel de pazarlanan Bitcoin yatırımcısı günden güne artıyordu.

Dolayısıyla piyasada sınırlı miktarda olan Bitcoin’in değeri de arz/talep dengesine dayandığından talebi artıyordu ve böylece değeri de yükseliyordu. Yükselmesine  alışmıştık ki bir de baktık Bitcoin tarihi düşüşleri yaşıyor! 13.950 dolar değerine kadar düşmüş durumda. Böylece yaşanan ani düşüşler de borsa üzerinde ciddi bir baskıya da sebep olabiliyor.

Peki ne oldu da bu kadar güvendiğimiz Bitcoin’imizin değeri düşüyor? Dijital para piyasasında yer alan bir yatırımcı sürekli satış yapıyor ve bunu da duyurunca değer birden %20’lere varan oranda azalıyor. Bunun yanında işlem hacminin büyük olduğu Asya Pazarı da güvensizliğini duyurunca bir darbe de buradan geliyor.

Güney Kore ve Japonya Merkez Bankası güvenli bir para birimi olmadığını her defasında vurguluyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkan Yardımcısı ValdisDombrovskis çıkıyor, Bitcoin ve diğer kripto paraların riskleri ve eksikleri hakkında yatırımcıyı uyarıyor. Bir nevi talep etmeyin diyor. Bunun yanında Bitcoin’den ayrılan kurucu ortak da olumsuz açıklama yapınca yatırımcı hepten korkuyor. Sonrasında da bir bakmışız değer hoop düşüyor!

Fakat bu duruma karşılık hala umut var. En azından yükseleceğine ve tekrar 20.000 dolar seviyelerine geleceğini düşünenler mevcut. Eğer hala Bitcoin alma düşüncesinde olanlarınız varsa portföyünüzün çok küçük bir kısmını ayırın derim ben. Bu kadar risk almaya değer mi? Bence değmez. Ama karar size kalmış...

Haftaya görüşmek dileğiyle. Sevgiyle kalın...

Yazarın Önceki Yazıları