• Tuncay Turşucu

Borsa taban arıyor

02.10.2017 Pazartesi 12:06

Satış baskısı ile haftaya başlayan Borsa BIST 100 endeksi 101500 desteğinin altında bir gün kapanış yaptıktan sonra etkili bir tepki yükselişi ile haftayı kapadı. Şimdilik endeks için 101500 desteği çalıştı diyebiliriz. Ancak düşüşün bittiğinden henüz tam olarak emin değiliz. Teknik olarak bazı kısa vadeli göstergelerde taban oluşumları görebiliyoruz. Bu durumda endeksin 101500 seviyesi üzerinde tutunabileceği ve tepkinin boyunun bir miktar daha uzayabileceği konusunda bize güç veriyor.

Endeks genel olarak 50-günlük ortalamasının altına geriledi, MACD sıfır seviyesinin altında bulunuyor. Tüm bunlar yükselen piyasanın sona erdiğini ve yerine zayıf bir piyasanın geldiğini haber veren önemli göstergeler. Bundan sonra genellikle borsa endeksinde 107300 seviyesinde bulunan 50-günlük ortalamaya doğru bir tepki beklenebilir. Çoğunlukla bu hareketi görmekteyiz. Asıl önemli olan endeksin bu tepki sonucunda ortalamalarının üzerine yeniden yerleşerek yükselişine devam edip etmeyeceği. Bu anlamda ilk etapta 104000 seviyesi direnç olarak görülebilir. Bu seviyenin üzerinde 105000 seviyesini izleyeceğiz. Endeks 105000 seviyesinin de üzerine yerleşebilirse bu durumda 107500 seviyesine doğru tepki devam edebilir. Ancak bu seviyelere ulaşsa bile bu yükselişler tepkinin ötesinde değil. Bunu unutmamak lazım.

BORSA ENDEKSİNDE 101500 DESTEĞİ KRİTİK

Aşağıda ise 101500 önemli bir destek oldu. Bu seviyenin altında kapanışlar görmeye başlarsak endeksteki satış baskısı 95000 seviyesine kadar uzayabilir. Mevcut teknik göstergeler kısa vadede aşırı satım bölgelerinde bulunuyor. Buda tepki yükselişi ihtimalinin biraz daha ağır basmasını sağlamakta.

PORTFÖYLERDE KISA VADEDE NAKİT BULUNDURMA DÖNEMİNDE OLABİLİRİZ, UZUN VADEDE HALA İSKONTO VAR

Ancak bu görünüme rağmen hisse senedi portföylerinde seçici olmakta, çürük meyveleri daha sağlam olanları değiştirmekte fayda var. Diğer yandan bu teknik görünüm portföylerde hisse oranının %100 seviyesinde olmasını desteklemiyor. Bir miktar hisse oranı azaltılabilir ve portföylerde %20-30 nakit tutulabilir. Piyasa önümüzdeki dönemde fırsat verebilir. Uzun vadeli yatırımcılar için ise eğer güçlü ve beklentisi olan hisselere sahipseler değişen bir şey yok. Pozisyonlarını korumaya devam edebilirler. Uzun vadede şirketlerde halen iskonto oranları yüksek görünüyor.

İÇERİDE ENFLASYON, DIŞARIDA İSE ABD İSTİHDAM VERİSİ VE KATALONYA GELİŞMELERİ İZLENECEK

Önümüzdeki hafta içeride alacağımız en önemli veri Salı günü alacağız Eylül ayı enflasyon verisi olacak. Yıllık TÜFE %10.68 seviyesinde bulunuyor ve özellikle çekirdek enflasyondaki eğilim TL için önemli olabilir. Diğer yandan Meclis’in açılmasıyla siyaset sahnesi daha fazla gündemde olmaya başlayacak.

Dışarıda ise bolca açıklanacak PMI verilerinin dışında Cuma günü açıklanacak ABD İstihdam verileri haftanın en önemli verisi olacak. Avrupada ise Katalonya referandumu ve beraberinde yaşanacaklar özellikle Avrupa borsaları ve Euro için önemli olabilir.

USDTRY
3.50-3.51 seviyesinin üzerine yükselmesi ile önemli bir yukarı görünüm içerisine giren Dolar kurunda bu seviyelerin üzerine yerleştikçe yükseliş eğilimi önümüzdeki günlerde veya haftalarda güçlenebilir. Kısa vadeli düşünenler 3.54 desteğini izleyebilir. Orta vadede ise 3.51 seviyesi önemli destek olacak görünüyor. Direnç olarak 3.56 seviyesi üzerine yerleşmeyi başarırsa 3.64 direnci ilerleyen süreçte test edilebilir. Teknik olarak dolar kurundaki zayıf görünüm sona ermiş görünüyor. Dolar endeksindeki güçlenmenin devam etmesi durumunda yukarı baskı artacaktır.

EURTRY
4.2125 zirvesinin üzerine yerleşirse yukarı yönlü hareketler güçlenebilir ve yeni rekorlar peşi sıra gelebilir. EURUSD paritesindeki seyirde önemli olacak. EURUSD paritesinde hızlı aşağı seyirler oluşursa içeride EURTRY üzerinde de aşağı yönlü baskılar gelebilir. Katalonya gelişmeleri aslında içeride EURTRY içinde belirleyici olacak görünüyor. Karar vermek için bir süre daha izlemekte fayda var.

EURUSD
Özellikle 1.19 seviyesinin altına gerilemesiyle zayıf bir görünüm içerisine giren EURUSD paritesinde Katalonya ile ilgili gelişmeler önümüzdeki günlerde önemli olabilir. Katalonların bağımsızlığını ilan etmeleri gibi bir süreç yaşanırsa euro bu durumdan olumsuz etkilenebilir ve paritede hızlı bir şekilde aşağı gelebilir. 1.17 seviyesi kritik destek olurken, bu seviyenin altına gerilemesi durumunda EURUSD paritesinde yeni bir düşüş süreci görebiliriz. Mevcut durumda da 1.19 seviyesi altında görünüm zayıf kalmaya devam edebilir.

XAUUSD – OSN ALTIN
1295 seviyesi altında kaldığı sürece negatif görünüm devam edecek görünüyor. Mevcut şartlarda 1270 ve 1245 desteklerinin görülme ihtimali daha yüksek. Ancak şimdilik orta vadede 1245 seviyesinin altı zor görünüyor. Dolar endeksindeki seyir Altın içinde belirleyici olacak. Dolardaki güçlenme devam ederse Altında aşağı yönlü seyir hızlanabilir.

Yazarın Önceki Yazıları