• Yaman Törüner

Brezilya Merkez Bankası nasıl soyuldu?

24.04.2018 Salı 10:29
Brezilya Merkez Bankası’nın (Banco Central do Brazil) Fortaleza Şubesi (Şube) 6-7 Ağustos 2005 tarihinde soyuldu. Soyguncular, 69.8 milyon ABD Doları değerindeki 164.7 milyon Brezilya Reali’ni çalıp, aralarında paylaştılar. Çalınan paranın sadece % 11’i ele geçirilebildi. Yakalanan soyguncular, arkadaşlarını sadece “Armadillo”, “Büyük Patron”, “Alman”, “İşkenceci” gibi kod adlarını bildiklerini, gerçek kimliklerini bilmediklerini söylediler. Paula Sergio de Souza adıyla bilinen patron görünümlü kişi ise, hiç yakalanamadı.
 
Klimalı tünel 
 
Brezilya Merkez Bankası’nın Fortaleza Şubesi bir gökdelenin altında bulunuyordu ve kasa dairesi, kalınlığı 1 metre olan betonla çepeçevre kaplanmıştı. Soyguncular, Şube’nin 80 metre uzağında bir bina kiralayıp, “bahçe düzenlemesi” yaptıklarını söylediler. Aslında, kiraladıkları binadan Şube’ye 85 metre uzunluğunda bir tünel kazdılar ve tünelden çıkan toprağı bahçelerde kullanılmak üzere kamyonlarla sevk ettiler. Tünel, toprağın 12 metre altında, Duque de Caxias Caddesi boyunca kazıldı.
 
Tünel, çok lüks tasarlanmıştı. Kereste desteklerle beslenip, üç tarafı branda beziyle güçlendirilmişti. Tünelde klima sistemi, ışıklandırma yapılmış, GPS ve yer haritaları yardımıyla cadde altındaki altyapı tesislerine zarar verilmemişti. Tünelin açılması, trafik sesinin yoğun olduğu gündüz saatlerinde sürdürülmüştü. Soygun bitinceye kadar, kimsenin haberi olmadı.
 
Nasıl yapıldı?
 
Çalınan para miktarı, o güne göre çok yüksekti ve Guinness Dünya Rekorları arasına girdi. Soygun, Şube’de kimsenin çalışmadığı cumartesi gecesine denk getirildi. Kasa dairesine alttan girildiği için, güvenlik kameraları hiçbir hareket kaydedemedi. Kasadaki yeni banknotlara hiç dokunulmadı, eskilerin tümü alındı. Yeni banknotların seri numaralarının alınmış olacağı kesindi. Çalınan toplam para 3.5 ton ağırlığındaydı. Banknotlar, tüneldeki raylı sistemle taşındı. 
 
Pazartesi günü işe gelen Şube çalışanları soygunu fark ettiler. Soyguncuların 11 araçla ülkenin çeşitli yerlerine dağıldıkları anlaşıldı. Paravan olarak kullanılan binanın içi dışı özel beyaz badanayla boyandığından, parmak izi saptanamadı. Sadece bir kullan at cep telefonu kartı ve Paula Sergio de Souza’nın binayı kiraladığına dair doküman ele geçirildi. 
 
Sonrası...
 
Kasım 2005’e kadar, polis 13 kişiyi tutukladı. Soygunculardan Davi da Silva, 2001 yılında Sao Paulo’daki Carandiro hapishanesinden 107 arkadaşıyla birlikte, yine tünel kazarak kaçmıştı. Yakalananların çoğunun Primeiro Comando olarak bilinen mafya mensubu oldukları anlaşıldı. Eski bir banka güvenlik görevlisinden ve polisten yardım alındığı iddia edildi. 
 
Soygun tünelinin inşasının, 200.000 ABD Doları’ndan fazlaya mal olacağı ve finansman gerekliliği anlaşıldı. Soyguna doğrudan veya dolaylı biçimde 100’den fazla kişinin katıldığı anlaşılıyordu.
 
Ülkemizde de Bankalar ve Merkez Bankası soygunları yaşandı. Büyük olayların soyguncuları maalesef yakalanamadı.
Yazarın Önceki Yazıları