• Güngör Uras

Cezayir önemli ülke

01.03.2018 Perşembe 08:40
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Cezayir bizim yatırımcılarımız için de önemli ülke.
 
Cezayir bir Türk girişimci grubun ülke dışında en büyük yatırımını gerçekleştirdiği ülke.
 
Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden Tosyalı Grubu’nun Cezayir’de önemli büyüklükte yatırımı var. Ve yatırım devam ediyor.
 
Geçen yılın son günlerinde Cezayir’e giderek yapılan yatırımları gören Milliyet Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç izlenimlerini Milliyet Ekonomi’de yazmıştı.
 
Şükrü Andaç’ın verdiği bilgilerden öğrendiğimize göre, Tosyalı Grubu’nun Cezayir’in Oran şehrindeki yatırımında Topçuoğlu ailesinin ve yerel ortağın ufak ölçülerde payları var. 2010’da başlanan Tosyalı Algerie yatırımları 2 milyar 250 milyon doları bulmuş.
 
6 milyar dolarlık yatırım
 
Cevherden, yani madenden demir-çelik üretimine 3’üncü etabın tamamlanacağı 2018 sonunda başlanacak. 4’üncü etaba yapılacak yatırımlarla Cezayir’deki yatırımlarının toplamı 6 milyar doları aşacak.
 
Cezayir’deki Tosyalı Tesisleri hakkında bilgi veren Fuat Tosyalı, “Şu anda hurdadan kütük demir, inşaat demiri, filmaşin üretiyoruz. Yakında yıllık 1 milyon ton kapasiteli spiral boru fabrikamız devreye girecek. Ayrıca yassı ürüne de geçeceğiz. Zamanla demir-çelik ürünlerinin hemen tüm serisi burada üretilir hale gelecek. Türk özel sektörü olarak cevherden çelik üreten ilk tesisi Cezayir’de kuruyoruz” diyor.
 
İnşaat demiri ve filmaşin üretim kapasitelerinin yıllık 4 milyon ton olduğunu belirten Tosyalı, “4’üncü etapta 5 milyon tonluk süper sac haddehanesi kurulacak. Otomotiv, beyaz eşya, boru endüstrisinin ihtiyaç duyduğu saclar burada üretilecek. Ayrıca o tesise soğuk sac, galvanizli sac, boyalı sac bölümleri de eklenecek. Algerie, Oran 3-4 yılda 6 milyar doları aşacak yatırımla Afrika’nın çelik devine dönüşecek. Cezayir’de siyasi istikrar var, ekonomisi iyi yönetiliyor. Şimdilik iç pazara üretim yapılıyor. Diğer yatırımlar devreye girdiğinde, Afrika ülkelerine ihracata başlayacak” diyor.
 
Bir dükkanla başladı
 
Tosyalı Grubun çok ilginç bir hikâyesi var. Baba Şerif Tosyalı İskenderun’da 9 m2’lik bir dükkânda 3 oğlu, Fuat, Ayhan ve Farih ile soba borusu, kova üretirken, 3 kardeş 1988 yılında Tosyalı Metal Ticaret şirketini kurarak ticarete atılıyorlar. 1993 yılında ise Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin kuruluşuyla üretime başlıyorlar.
 
Şimdilerde yılda 2 milyon ton sıvı çelik işleyen Tosyalı tesisleri, önce levha çelik üretimine başladı, daha sonra da Japon Toyo Kohen firması ortaklığıyla teneke levha yatırımını gerçekleştirdi. Yıllık iş hacmi 2 milyar dolar, ihracatı 500 milyon dolar.
 
İskenderun’da 9 m2 bir dükkânda soba borusu üreten bir babanın çocuklarının Türkiye’de ve daha sonra Cezayir’de ekonomik bakımdan önemli demir çelik tesislerini gerçekleştirmeleri, Türk insanının yaratıcı gücünü ve yeteneğini gösteriyor.
Yazarın Önceki Yazıları