• Dr. Pelin Yantur

Çikolata yerine küresel piyasa konuştuk

15.06.2018 Cuma 13:12

Çocukluğumuzda heyecandan gözümüze uykunun girmediği, toplayacağımız şekerleri çikolataları hayal ettiğimiz bir gündü bugün... Hasılat mı? Haftalar öncesinde dedem büyük para veriyor ilk olarak gideyim onun elini öpeyim diye planlar kurar toplar çıkarırdık rakamları sürekli. Potansiyeli hesaplar olabildiğince onu tutturmaya çalışırdık. Normal zamanda öpmesin beni diye gördüğümüzde köşe bucak kaçtığımız Ayşe teyzemiz en sevdiğimiz teyzelerimizden oluyordu o gün.

Şimdi bunları yazdıktan sonra klasik cümlemizi kurmazsam olmaz değil mi? Nerede o eski bayramlar... Bayram arifesi vardı. Gerçekten arife olarak hissettiğimiz arife. Kırmızı pabuçlarımızı aldığımız, babaanneye anneanneye götürülecek lokumları ayarladığımız, evin harcamasını arttırdığımız gündü o gün. Televizyondaki, gazetedeki haberler bile şekerin kilogram fiyatı şu kadar oldu gibi haberlerle, börek çörek dolma tarifleriyle, bayram ziyaretleri programlarıyla doluydu. Kısacası bayram arifesinde bayram telaşesi vardı. Bütçeler harcamalarla orantılı olsun diye toplayıp çıkarırdı anneler babalar... Şimdi mi? Özlemini duyduğum bayramı ve arifeyi kendim bile yaşamıyorum.

Şeker çikolata haberleri yerine daha mühim hale gelen FED kararıyla, petrol fiyatlarıyla, AMB kararıyla doldurdum günümü ve bu şekilde yaşadım bayram arifesini. Mesela FED’in üyelerinin 2018 yılı için toplamda 4 faiz artışını öngörmesi tüm günümü nasıl da meşgul etti. Trump’ın Çin’e getirilebilecek ek gümrük vergisi toplantısı ise meraklandırdı. Hal böyle olunca bayram mı? Neredeyse unutturdu. Ne kadar üzücü değil mi? Ama öyle... Çünkü küresel piyasalar oldukça etkili hale geldi. Mesela sabah TL tarafında satışla başladık güne. FED’in piyasalarda şahin bakışı, Eylül ve Aralık ayında öngörülen faiz artışı gelişmekte olan ülkelerde baskı yaratıyor düşüncesi arifeyi unutturdu. Bunun yanında FED toplantısı ardından Avrupa Merkez Bankası beklenen kararı arife alışverişini kenara kaldırıp arttı. AMB’nın para politikası ne olacak? Dolar ve euro ne tepki verecek? AMB’nın varlık tarafında alımından çıkma kararıyla yakından ilgilendik. Faiz oranları durumu ne olacak? Euro dolar tarafında sert hareketleri bekleyip durduk tedirginlikle. Dolar yükselişinin yanında TL’deki kırılganlığı da test ettik gün boyu. Yetinmedik gündemle. Dünya kupasının açılış maçı için bir araya gelecek olan Suudi Arabistan veliaht Prensi ve Putin ile ilgilendik bir hayli. Amacımız petrolü konuşacaklar mı onu ve ayrıntılarını öğrenmekti. Yani petrol konusu da vardı arifede.

Şimdi ise soruyorum kendime; bayram arifesinde ve çocukluğumda heyecanını doyasıya yaşadığım gün için ne hazırlığı yaptım? Hiçbir şey... Küresel piyasalarla ilgilendim maalesef. Ee, klasik soru gelsin o halde! Nerede o eski bayramlar? Haksız mıyım?
 

Yazarın Önceki Yazıları