• Dr. Pelin Yantur

Dış ticaret ve enflasyon beklentisi

30.04.2018 Pazartesi 15:11
Verilerle yoğun bir hafta ile karşı karşıyayız. Gün içerisinde dış ticaret rakamlarını karşıladık. Bunun yanında TCMB’nin enflasyon raporu yayınlandı. Yani gündem yoğun...

Dış ticaret açığı yönünde açıklanan rakamlar, beklentiler doğrultusunda gelse de önemli bir durum var ki memnuniyet içeren ve içermeyen noktalar. Dış ticaret açığı önceki dönemde 5,76 milyar dolar iken güncel rakam 5,86 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti. Bu veriyi incelediğimizde özellikle verinin alt kalemlerine baktığımızda imalat sektöründe yüzde 93’lük bir artışın yaşandığını görmekteyiz. Sağlanan KGF desteklerinin 2018 yılının ilk çeyreğine yansıyacağını zaten ifade ediyorduk ve nitekim de öyle oldu. Bunu tablodan görebiliyoruz. Bu durum makro açıdan olumlu bir yansıma diyebilirim.

Fakat bu doğrultuda diğer önemli bir ayrıntı var ki; katma değerli üretim eksikliği. Türkiye’de üretim artsa dahi cari açığın artış yaşaması kuvvetle muhtemel. Neden mi? Türkiye’nin enerji maliyetinde bir artış söz konusu. Bunun yanında üretimde hammaddenin yüzde 65’ini dolar bazında yaptığımızı da düşünürsek ve buna ek olarak üretim şekline de bakarsak önümüzdeki dönemlerde de artış söz konusudur diyebilirim. Üretim şekline baktığımızda yüksek teknoloji üretimin toplam ihracattaki payının sadece yüzde 3,5 olduğunu düşünürsek cari açık gibi bir problemin devam edeceği söz konusu değil mi? Türkiye’nin ithalata olan bağımlılığı ve petrol fiyatları da etkili aktörler de diyebiliriz aslında. Dış ticaret rakamları yönünden tablo şimdilik böyle seyrediyor.

Diğer bir önemli gelişmemiz ise TCMB’nin enflasyon hedeflemesi oldu. TCMB’nin 2018 yılı enflasyon beklentisi başkan Çetinkaya tarafından açıklandı. TCMB enflasyon beklentisini yüzde 7,9’dan yüzde 8,4’e yükseltse de beklentisini piyasa beklentilerinin gerisinde tuttu. Beklentisindeki yükselttiği 0,5 puanın 0,4’ünü ise petrol ve döviz kurlarında yaşanan artışa bağladı. Peki, gerçekçi bir hedefleme midir bu rakamlar? Pek de öyle görünmüyor. Piyasa beklentileri yüzde 9’un üzerinde. Açıklanacak enflasyon rakamının ise yüzde 10,5 seviyelerine yükselmesi mümkün. Bir nevi çift hane ile karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor. Enflasyondaki temel sorun ise devam ediyor. Aslında burada TCMB enflasyon beklentisini piyasanın altında tutsa da sorunun sinyalini kurdaki hareketi de dikkate alarak gerçekleştirdiği faiz artışında da veriyor. Bugünde aynı tutumu sergileyen TCMB, TL değerinde yaşanan kırılganlığı ve seçim sürecini de göz önünde bulundurarak davranışını devam ettireceğe benziyor. Süreç ilerliyor. Kararlar ve açıklanan rakamlar piyasaya bakalım nasıl yansıyacak? 
 
Yazarın Önceki Yazıları