• Berkay Ören

Fed ne kadar güvercin?

30.03.2016 Çarşamba 14:10

FOMC’nin Mart ayı toplantısında, FED yetkilileri faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 0.25 – 0.50 aralığında sabit bıraktılar. Ayrıca 2016 için ortalama faiz oranını beklentisini yüzde 1.4’ten yüzde 0.875’e indirildi. Buda 2016 yılı için faiz artırımının 2 kez gerçekleşeceği anlamına geliyor. FED’in faiz kararı 1’e karşı 9 oyla alındı. Bir tek Kansas City FED başkanı Esther George 0.25 puanlık artış yönünde oy kullandı. Açıklamalarda ekonomik aktiviteler olumsuz küresel gelişmelere rağmen ılımlı devam ettiği ve enflasyonun yakından takip edildiği belirtildi. Konut sektöründe toparlanma yaşandığı ve hane halkı harcamalarının ılımlı hızda devam ettiği açıklandı. Komite faiz oranlarının kademeli şekilde artmasını beklediklerini vurguladı. 2016 yılı için büyüme tahminleri yüzde 2.4’ten yüzde 2.2’ye düşürülürken, 2017 yılı için ise yüzde 1.9’da kaldı. 2016 yılı PCE enflasyon beklentisini yüzde 1.6’dan yüzde 1.2’ye indirilirken, 2017 yılında yüzde 1.9’dan yüzde 1.8’e revize edildi. 2016 için işsizlik beklentisi ise yüzde 4.7’de sabit tutulurken, 2017 yılı için yüzde 4.7’den yüzde 4.6’ya indirildi. Sonrasında FED Başkanı Janet Yellen’ın faiz kararı sonrasında düzenlediği basın toplantısı önemle takip edildi. Yellen, faiz artışı için her toplantının canlı ihtimal olduğunu konuşmasında önemle vurguladı. Yellen ekonomik büyümenin devam ettiğini ve iş gücü piyasasında iyileşme yaşandığını konuşmasında vurguladı. ABD ekonomisinin kademeli faiz artışıyla birlikte büyümeye devam edeceğini dile getiren Yellen, FED’in politikalarının ekonomik görünüme göre değişebileceğini açıkladı. FED Aralık ayında, 2006 yılından bu yana ilk faiz artışı yaparak faiz oranını yüzde 0-0.25 aralığından yüzde 0.25-0.50 aralığına yükseltmişti.

FED’in büyüme ve enflasyon tahminlerini azaltması ve faiz artış tahminlerinin düşürülmesinin etkisiyle Dolar’da sert kayıplar yaşanmıştı. Faiz artırımlarının uzun bir süre daha düşük kalabileceği algısının güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde önemli değer artışları yaşandığını görmüştük. Bunun yanında ABD ile birlikte gelişmekte olan ülke tahvil faizlerinde de geri çekilmeler meydana geldi. Sonrasında bölgesel FED başkanlarından gelen açıklamalar önemle takip edildi ve gelen bu açıklamaların piyasalarda fiyatlandığını izledik. Burada en önemli nokta FED yetkilileri arasında yaşanan faiz çelişkileri oldu. FED‘in şahin yetkililerinden olan Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker, Dolar’daki aşırı değerlenme sonlandığında ve enerji fiyatları istikrarlı hale geldiği zaman yüzde 2 olan enflasyon hedefinin yaşanabileceğini söyledi. Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart, Nisan Toplantısında faiz artışı gerçekleşebileceğini belirtirken, benzer bir yorum ise San Francisco FED Williams’tan geldi. Williams Nisan ve Haziran ayında gerçekleşecek iki toplantıda faiz artırımının kesin olduğunu söylemişti. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker ve Nisan ayının faiz artışı için uygun olduğunu belirtmişti.

Açıklama yapan bu yetkililerin hiçbirinin FOMC’de oylamaya katılma yetkisi bulunmuyor. Fakat Bölgesel FED başkanlarının görüşleri FED Başkanı Yellen’ın daha güvercin yorumlarıyla çelişki içinde bulunuyor. Yellen’ın düşük faiz ve geniş para politikası yaklaşımı ABD Dolarının zayıflamasına neden olmuştu. Fakat Chicago Fed Başkanı Evans, Philadelphia Fed Başkanı Harker, St. Louis Fed Başkanı Bullard gibi politika yapıcıların geçtiğimiz haftaki Fed yetkililerinin açıklamalarına göre görece şahin tavrını değerlendirmesi, doların yükselmesini destekledi.

Bölgesel FED başkanları arasında açıklamaları en çok yankı bulan St Lois FED Başkanı James Bullard oldu. Bullard’ın FOMC’de oy hakkı bulunuyor. Bullard, bir sonraki faiz oranının uzak olmadığını açıkladı. Ekonomik verilerin faiz artırımını beklenilenden daha erken getirebileceğini açıklamasıyla faiz artırımını savunan FED yetkililerine katıldı. Bullard, 2016 yılı için işsizlik oranının yüzde 4.5’e ineceğini ve PCE enflasyon hedefinin de yüzde 2’yi aşacağını öngördüğünü söyledi. Bullard, faiz artışının ne hızda olacağına oluşan noktasal grafiğin (Dot Plot) endişe verici olduğunu belirtti ve Dot Plot’un piyasalarda yaşanan satışları tetiklemiş olabileceğini konuşmasında önemle vurguladı.

Noktasal grafik FED üyelerinin önümüzdeki yıllarda faizlerin nerede olacağına dair tahminlerini içeriyor. Her ne kadar noktalar resmi bir politika aracı sayılmasa da, FED yetkililerinin faizlerin artış hızına dair beklentilerini göstermesi açısından önem taşıdığını söyleyebiliriz.

FED Başkanı Janet Yellen New York Ekonomi Kulübü etkinliğinde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Yellen faiz artırımında temkinli olunmasının gerektiğini konuşmasında önemle vurguladı. Yellen küresel ve ekonomik risklere dikkat çekerek, Çin ve petrol fiyatlarındaki gelişmelere odaklı yorumlar yaptı. Enflasyon konusundaki endişelerden bahsetti. Enflasyon tarafında açıklanan verilerdeki iyileşmenin kalıcı olduğunu söylemenin henüz zor olduğuna değindi. Bunlara ek olarak üretim ve ihracatın yavaş küresel büyüme ve 2014 yılından bu yana Dolar’ın önemli ölçüde değer kazanmasından olumsuz etkilenmeyi sürdürdüğüne dikkat çekerek Dolar’daki güçlü seyre ilk kez bu denli vurgu yaptığı görüldü.

Yellen’ın güvercin tutumunu koruması FED’in faiz artırımlarının hızının artacağı spekülasyonlarının daha da fazla zayıflamasına neden oldu. Açıklamaların ardından ABD borsalarında yükselişler görüşürken, Dolar’da sert geri çekilmeler yaşandı. Yellen’ın söylemleri sonrasında Asya hisse senetlerinde ve tahvillerinde toparlanma görüldü.

Yellen’ın söylemleri diğer Bölgesel FED başkanlarından son iki haftadır yaptığı yorumların etkisini gidermesine neden oldu ve gelecek ayki toplantıda faiz artırımı olasılığının çok düşük

bir ihtimal olmasına neden oldu. FED Fon vadelilerine baktığımız zamanda Nisan hatta Haziran ayında bile bir faiz artırımının çok düşük bir ihtimal olduğunu görebiliyoruz.



BERKAY ÖREN, VENBEY YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
http://www.venbeyyatirim.com/

Yazarın Önceki Yazıları