• Enver Erkan

Gündeme dair

13.11.2017 Pazartesi 11:50

Majör ekonomik veri veya Fed retoriği bulunmayan geçtiğimiz haftada piyasaların dikkati ABD’deki vergi reformu çalışmalarında oldu ve ortaya konan iki taslaktaki önemli farklılıklar USD’nin gerilemesine ve Hazine tahvilerinin değer kazanmasına neden oldu. Bu hafta bu paketler oylanacak, bunun yanında ABD’de enflasyon ve perakende satışlar gibi önemli veriler ve Fed retorikleri izleniyor. Bu hafta hem ABD, hem de Avrupa tarafından açıklanacak dataların Merkez Bankaları politikaları üzerinde daha net bir resim oluşturması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Brexit görüşmeleri herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona ererken, Aralık ayında da herhangi bir ilerleme sağlanması konusundaki ümitlerin azaldığı görülüyor. Sunday Times, Muhafazakar Parti’den 40 milletvekilinin Başbakan May’in liderliğini sorguladıklarını yazarken, Dışişleri Bakanı Johnson da istifaya çağrılıyor.

Petrol, Bahreyn'in iki Arap müttefikine bağlanan boru hatlarından birinde çıkan yangına yönelik İran'ı suçlaması ardından, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerindeki güvenliği artıracağı yönünde sinyal vermesiyle yaklaşık 57 dolar seviyesinden işlem gördü. İran ise, iddiaları kabul etmedi.

5 yıllık Türk CDS’leri, haftalık bazda %6 artışla 212 puan seviyesine yükseldi. Bu artış oranı, Asya gezisine çıkan Trump’ın yarattığı endişeler çerçevesinde Asya EM’lerinden ve politik kırılganlıkla çevrelenen Güney Afrika’dan sonraki en yüksek haftalık artışa işaret etmektedir. Türkiye’nin diplomatik risklerle karşı karşıya kalarak, risk primini artırıyor olması ve TL’nin değer kaybının derinleşmesinin enflasyon görünümünü daha da bozucu etkisi yapması çerçevesinde faizlerde yukarı yönlü baskı devam etmiştir. Genel olarak Türk varlıkları üzerindeki baskı devam etmektedir ve Türk hisse senetleri bu kapsamda değer kaybetmektedir. Endeksin bugüne ise tepki alımları ile başlamasını bekleriz.

 

Yazarın Önceki Yazıları