• Tuncay Turşucu

Haftaya bakış

11.09.2017 Pazartesi 12:48

Borsa BIST100 endeksi geçen haftayı %1.5 kayıpla kapatırken, özellikle Halkbank hissesindeki satış baskısı piyasa üzerinde baskı yarattı. Halkbank’ta gelen satışlar, Vakıfbank üzerinde hissedilirken, diğer banka hisseleri de bundan etkilendi diyebiliriz. Sanayi şirketlerindeki güçlü duruş olmasa Endeks beklide haftayı çok daha yüksek bir kayıpla kapatabilirdi.

BORSA ENDEKSİN 106400 ÖNEMLİ DESTEK

Borsa endeksi 108700 seviyelerindeki 22-günlük ortalamasının atında bir kapanış gerçekleştirdi. Bu kapanış teknik olarak önemli, çünkü aynı hareketi Kuzey Kore gelişmeleri ile 15 Ağustos tarihinde de yapmış, 22-günlük ortalamasının altına gerilemiş ve 106000 sınırına kadar geri çekilme görmüştük.

Bu nedenle Endeksteki önümüzdeki hafta oluşacak seyir önemli olacak. Endeksin 108700 seviyesi üzerine yeniden yükselmekte başarısız kalması durumunda baskılı bir hafta görebiliriz. Satıcılı bir piyasada 106400 seviyesi önemli olacak. Bu noktalara gerilemesi durumunda tepki gelmesi muhtemel. Çünkü tam bu noktada 50-günlük ortalama bulunuyor ve henüz borsa endeksinin bu ortalamasının altına gerileyecek temel zayıflığa sahip olduğunu düşünmüyorum. Ancak 106400 seviyesine doğru bir gerileme potansiyeli en azından teknik olarak görünüyor. Bu nedenle 108700 seviyesi üzerine yeniden yükselip yükselmeyeceği endeks için önemli olacak.

Borsa da seçici işlemlerin öne çıktığı görülüyor. Özellikle ağustos ayı ihracat verisinin ardından ihracat yoğun şirketlerde alıcılı seyirlerin yoğunlaştığını görüyoruz. Açıklanan olumlu sanayi üretim verisinin ardından iyi bilanço getiren büyük sanayi şirketlerinde alıcılı seyirlerin devam edeceğini düşünüyorum. Büyük şirketlerde bilanço beklentileri devam ettiği sürece endeksin 50-günlük ortalamasının altına gerilemesini beklemiyorum. Gerilemeler iyi şirketlerde alım fırsatı olmaya devam edecek. Bu noktada portföylerde daha kaliteli bir yapılandırmaya gidilmesini tavsiye ederim.

Hisse senetlerinde ABD kaynaklı haber akışı ile Halkbank etkisi sürerken, içeride Dolar / TL kurunda aşağı yönlü seyirler devam ediyor. ABD Dolarının zayıf görüntüsü gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da sürerken, TL’de bu rüzgardan etkileniyor diyebiliriz. Ayrıca TCMB’nin sıkı duruşu TL’deki güçlü duruşta önemini koruyor. Teknik olarak zayıf seyir devam ediyor, ancak iyi bir tepki gelmesi durumunda 3.46 seviyesi önemli olacak. Şimdilik olağanüstü bir global şok dalgası olmadığı sürece Dolar / TL de genel aşağı eğimin korunması muhtemel. Tepki yükselişleri olsa bile zayıf kalabilir. Bir süre daha Dolar / TL için mevcut zayıf seyir sürecek görünüyor. Aşağıda 3.35 desteği halen muhtemel bir seviye.

TL İÇİN ÖNEMLİ BİR HAFTA

Türk Lirası varlıklar için aslında önemli verilerin geleceği bir haftaya giriyoruz. Haftanın en önemli gündemi Perşembe günü yapılacak TCMB’nin faiz toplantısı olacak. Özellikle son gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankasının faizlerde değişikliğe gitmeyerek mevcut sıkı duruşunu koruması bekleniyor. Merkez’in fonlama maliyeti son günlerde %12-12.01 seviyelerinde oluşmuştu.

Haftanın ilk günü ise içeride 2.çeyrek büyüme verisini alacağız. Beklentiler %5.3 büyüme geleceği yönünde. Salı günü Hazine’nin açacağı 5 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri bulunuyor. Çarşamba günü Hazine’nin 1.4 milyar TL ödemesi var. Cuma günü ise işsizlik verisi ve temmuz ayı cari açık verisi bekleniyor. Cari işlemlerde 5.2 milyar $ gibi yüksek bir açık bekleniyor.

Genel olarak beklentiler yönünde gelişmeler olması durumunda Dolar/TL kurunda önemli değişiklikler beklenmiyor.

DIŞARIDA ABD ENFLASYON VE İNGİLTERE MERKEZ BANKASI ÖNE ÇIKACAK

Dışarıda ise Perşembe günü ABD TÜFE ve Cuma günü ABD Sanayi üretimi verileri önemli olabilir. İngiltere kanadında çok veri bulunuyor. Salı günü İngiltere TÜFE ve Çarşamba günü İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısı mevcut. İngiltere’den faizlerde ve tahvil alımında değişiklik beklenmiyor. Elbette verilecek mesajlar Sterlin için önemli olacak. ABD tarafında ise çekirdek enflasyonda son yıllık veri %1.7 seviyesindeydi. Enflasyonda ivmelenme olması durumunda ABD Dolarında güçlenmeler görebiliriz.

EURUSD paritesinde 1.2070 direncinin geçilmesi durumunda 1.22 seviyelerine doğru yükseliş hızlanabilir. Mevcut durum ve teknik görünüm yukarı yönün devam edeceğini gösteriyor. EURUSD için aşağı doğru eğilimin güçlenmesi için 1.19 seviyesinin altına gerilemesi gerekli.

Ons Altında ise 1375 direncinin test edilme potansiyeli devam ediyor. Kuzey Kore ile ilgili endişeler sürdükçe Altında için yukarı yönlü esen rüzgar korunabilir. Altın için ABD’den gelecek veriler ve doların güçlenip güçlenemeyeceği önemli olacak. Ancak şimdilik yön yukarı görünürken, 1345 seviyesi destek olarak izlenebilir.

Sterlin ise dolara karşı 1.3050 direncini geçmekle önemli bir teknik kırılım yarattı. 1.3265 direncinin de geçilmesi durumunda 1.35 seviyesine gözünü dikecek görünüyor. GBPUSD paritesi tekrar 1.3050 altına gerilemedikçe teknik olarak yönün yukarı olduğunu düşünmeye devam edeceğiz.

 

Yazarın Önceki Yazıları