• Tuncay Turşucu

Haftaya bakış

18.09.2017 Pazartesi 15:41

BORSA BU HAFTA TEPKİ VERMELİ

Borsa BIST 100 endeksinde baskılı bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz haftaki stratejik beklentimizde endeks üzerinde baskı görülebileceğini tahmin ediyorduk. Bu baskı Halkbank hisselerindeki satışların etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında kar satışları olarak adlandırabileceğimiz satışlarda devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta 50-günlük ortalamanın borsa endeksi için önemli olacağını belirtmiştik. O zaman 106400 seviyesinde olan 50-günlük ortalama şu anda 107200 seviyesine ulaşmış bulunuyor. Başka deyişle borsa endeksi 50-günlük ortalamasına yakınsamış durumda.

Teknik olarak bu noktalardan borsa da tepki yükselişlerinin gelmesi gerekli. Bu nedenle endekste tepkili bir hafta görebiliriz. Ancak bu tepkiler çok güçlü olmayabilir. Yukarıda 108700-109000 seviyesi ile sınırlı kalabilir.

Endeks için daha uzun soluklu bir yükseliş görmek istiyorsak, 110300 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekli. Bu olmadıkça 107000-110000 arasındaki dar ve giderek sıkışan seyir devam edebilir. Buna karşın endekste 107200 seviyelerinin altında seyirler oluşması durumunda ise baskı artabilir ve 105800 seviyesine doğru satışlar görülebilir. Ancak borsa için teknik görünüm bu hafta daha çok teknik bir tepki yükselişi olabileceğini gösteriyor.

FED HAFTANIN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ

Bu hafta içeride önemli bir veri akışı mevcut değil. Siyasi gelişmeler takip edilecek. Dışarıda ise Çarşamba günü Fed toplantısı haftanın en önemli gündemi olacak. Son gelen enflasyon verisi ile faiz artırma beklentileri %50 seviyesine yükselmiş durumda. Bu toplantıda Yellen’ın konuşmasının dışında ekonomik projeksiyonlarda açıklanacak. Büyüme ve enflasyon gibi temel beklentilerde hangi yönde revizyonların olacağı piyasaların izleyeceği noktalar. Piyasalardaki fiyatlamalarda ise şahin bir Fed fiyatlaması gözlenmiyor. Piyasalarda sakin dolar fiyatlaması mevcut.

Forex piyasalarında ise geçen haftanın öne çıkanları Sterlin, Altın ve Petrol oldu. Sterlin ve Petrol yukarı yönlü hareketlerle öne çıkarken, Altın için kar satışlarının etkili olduğu söylenebilir.

DOLAR İÇİN 3.51 SEVİYESİ KRİTİK DİRENÇ

Dolar / TL paritesinde TL’de zayıflama olduğunu ancak bu zayıflamanın çok güçlü olmadığını görmekteyiz. Teknik göstergeler halen zayıf olmasına karşın 3.47-3.48 bölgelerine doğru tepkiler oluşabilir ancak bu yükselişler teknik olarak önemli bir mesaj taşımayacaktır. USDTRY için 3.51 seviyesinin üzerine oluşacak yükselişler ve 3.40 seviyesinin altına doğru oluşacak düşüşler teknik olarak bir anlam içerecek. Bunun dışında yaşanan hareketleri normal dalgalanma olarak izlemeyi sürdüreceğiz.

EURUSD ‘DA ŞAHİN FED FİYATLAMASI HENÜZ GÖZLENMİYOR

EURUSD paritesinde ise 1.19 seviyesi üzerinde ısrarlı seyirler sürüyor. Teknik göstergeler halen paritenin yukarı yönünü destekliyor. Bu hafta Fed toplantısı olmasına rağmen fiyatlamalarda güçlü dolar etkisi hissedilmiyor. Aslında paritede 1.1840 seviyesinin altına düşüşler yaşanmadıkça trend yönünü yukarı yönlü olarak izlemeyi sürdüreceğiz. Paritenin 1.1840 seviyesinin altına yerleşmesi durumunda ise artık Euro alım işlemleri giderek azalıp yerini dolar alış işlemlerine bırakabilir.

ALTIN İÇİN GÜVENLİ LİMAN ALGISI SONRASINDA REALİZASYON

Ons Altın 1348 bölgesindeki trend direnç çizgisinden geri döndü ve realizasyonlar görülüyor. Çıkış hızlı olması nedeni ile geri çekilmenin de hızlı olduğunu görüyoruz. ABD 10 yıllıkları ve Yen’deki satışlarda güvenli liman algısının zayıfladığını göstermekte. Bunu Altın içinde yaşıyoruz. Kuzey Kore’nin son füze denemesinin de artık güvenli limanlarda etkili olmadığını söyleyebiliriz. Ons Altında düşer mi bilinmez ama 1295 desteği önemli bir destek olacak. Teknik göstergeler Altında yukarı yönün şimdilik daha ağır bastığını söylüyor.

Yazarın Önceki Yazıları