• Murat Tufan

Milyonları ilgilendiren uygulama başlıyor

27.04.2017 Perşembe 11:55

2 Mayıs 2007 tarihinde “Enerji Verimliliği Kanunu” yayınlandı. Bu kanun ile binaların enerji tasarruf seviyesi ve sera gazı salınımını gösteren bir kimlik olan Enerji Kimlik Belgesini (EKB) tapu ile beraber ibraz etmek zorunlu hale getirmişti. İlk bakışta bu belgenin vatandaşa ek bir maliyet, ek bir yük oluşturduğunu görsek de, daha yeşil bir çevre ve ekonomi için oldukça önemli bir adım olduğunu söyleyebilirim.  Ayrıca bu karar uzun vadede enerji tasarrufunu destekleyecek.

Kanun ilk yayınlandığında, 2011 yılı öncesinde inşa edilen binalarda oturan vatandaşlara bu belgeyi edinmeleri için 10 sene süre tanımıştı. Yakında 10 senelik süre doluyor ve artık 2 Mayıs 2017 tarihinden sonra bu belge olmadan konut alım satımı yapılmayacak. Önümüzdeki süreçte EKB belgesi tapuyla beraber ibraz edilecek, konut kiralama durumunda ise kiracılarla kopyası paylaşılacak. Bu belge her ne kadar vatandaşa ek bir maliyet ve ek bir yük oluştursa da, daha yeşil bir çevre ve ekonomi için oldukça önemli bir adım olarak yorumlanabilir. Bu belge sayesinde binaların enerji tüketimleri sınıflandırılacak ve çeşitli emlak vergisi indirimi gibi ödüller ile enerji tüketiminin azalması hedeflenecek. Böylece uzun vadede enerji tasarrufu teşvik edilecek ve daha sürdürebilir bir kalkınmaya da katkı sağlanmış olacak.

Konu ile ilgili Semtrio Yönetim Kurulu Başkanı İlker Turan ile yaptığım görüşmede, bu konuda yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Enerji Kimlik Belgesi yasasının çıktığı tarihten bugüne kadar yani 10 senelik süreçte vatandaşlarımıza anlatılamadı, bu nedenle bugün Türkiye’de bulunan 8 milyona yakın binanın yaklaşık %5’i bu belgeye sahip. (Bu belge hakkında merak edilen tüm konulara www.binakimlik.com adresinden ulaşılabilir). Örnek verecek olursak, İstanbul tapu dairelerinde her gün “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan ortalama 1100 adet dairenin alım satım işlemleri gerçekleşiyor. Halk, yeteri kadar anlatılmaması sebebiyle bu yasaya hazırlanamadı. Bir taraftan yetkili şirketler tarafına baktığımızda da aynı hazırlıksızlığın olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle ilk başta belge için hazırlanma süreleri ile ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Fakat şirket olarak “Enerji Kimlik Belgesi” için gerekli olan belgeleri toplamak, hazırlamak ve ulaştırmak için teknolojik altyapımızı geliştirdik. Vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmak ve süreçleri daha kısa tutmak için yetkili şirketlerinde bu yatırımları yapması gerekiyor. Kısacası vatandaşlara niye bu kadar geç kaldınız demek yerine tedarikçilerin de özeleştiri yapması önemli hale geliyor.”

EKB’nin daire başına ortalama maliyeti yaklaşık 35 -60 TL bandında olacaktır. EKB maliyetinin düşmesi ise ancak şu koşulla sağlanabilir. Binada daire sayısı fazla ise EKB maliyeti daire başına düşecek ancak daha düşük daire sayılı binalar için bu maliyet ortalamanın üst fiyatı olan 60 TL’ye yaklaşacaktır.

Turan açıklamalarında şu hatırlatmayı yaptı; daire sahiplerinin EKB belgesini tedarik edebilmeleri için mutlaka bina yöneticilerine taleplerini en kısa sürede iletmelerini gerekiyor. Ayrıca daire sahiplerinin bu belgeyi alabilmeleri içinde bir diğer önemli koşul, ise ilgili belediyelerden binanın mimari çizimlerini elde etmek.

Not: Son haberlere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Kimlik Belgesi’nde süre uzatımını gündemine aldı. Düzenleme başkanlığa gönderildi. Süreci takip etmek için bakanlığın sitesini inceleyebilirsiniz: http://www.csb.gov.tr/turkce/index.php


Murat Tufan
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Yazarın Önceki Yazıları