ABD`de mortgage faizi hafif aşağı geldi

ABD`de mortgage başvurularında önceki hafta başlayan düşüş geçen hafta da devam etti. 30 yıllık faiz hafif aşağı geldi ve üst üste üçüncü haftasında da yüzde 7 seviyesinin altında kaldı.

27.03.2024 Cuma 15:06

Güncelleme : 28.03.2024 Cuma 13:47

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, 22 Mart haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 0,7 düşüşle 196,8 puana indi.

MBA'nın yayınladığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 0,2 düşüşle 145,7 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 1,6 düşüşle 460,9 puana geriledi. Söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı 4 baz puan düşüşle yüzde 6,93 seviyesine indi.

MBA Başkan Yardımcısı Joal Kan, "İpotek başvuruları, biraz daha düşük faiz oranlarına rağmen geçen hafta sessiz kaldı. 30 yıllık sabit faiz yüzde 6,93'e geriledi, ancak bu borçlu talebini canlandırmak için yeterli olmadı" dedi.

Kan, "Konut alıcıları daha düşük ipotek oranları ve piyasaya daha fazla ilan verilmesi için beklemeye devam ettikçe, satın alma başvurularında bir değişiklik olmadı. Daha düşük oranlar, kilitlenme etkisi azaldıkça ek stokların serbest kalmasına yardımcı olacaktır, ancak oranların yıl sonuna kadar yüzde 6'ya doğru ilerleyeceği tahmininde bulunduğumuz için bunun yalnızca kademeli olarak gerçekleşmesini bekliyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 31,2'den yüzde 30,8'e indi. 15 yıllık faizinde oran 3 baz puan düşüşle yüzde 6,46 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 6 puan düştü ve yüzde 6,27 puan seviyesine indi. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise değişmeyerek yüzde 7,14 seviyesinde kaldı.


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma