Avustralya faizi değiştirmedi

Avustralya Merkez Bankası (RBA) piyasa beklentileri doğrultusunda üst üste 4`üncü toplantısında da faiz oranında değişikliğe gitmedi.

07.05.2024 Cuma 09:13

Güncelleme : 08.05.2024 Cuma 09:49

RBA'dan yapılan açıklamaya göre gösterge faiz oranı yüzde 4,35 olarak son 12 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. Analistlerin beklentisi de faiz oranının değişmeyeceği yönünde oluşmuştu.

RBA Para Politikası Kurulu, son bilgilerin enflasyonun ılımlı seyrini sürdürdüğünü, ancak düşüşünün beklenenden daha yavaş olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Açıklamada, "TÜFE, yıl boyunca Aralık ayındaki yüzde 4,1'den Mart çeyreğine kadar yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Ana enflasyon, manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti ve daha az düştü. Bunun büyük bir kısmı, hala yüksek olan ve ancak kademeli olarak azalan hizmet enflasyonundan kaynaklandı" denildi.

Ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğu ve son verilerin enflasyonun hedefe dönüş sürecinin sorunsuz olmayacağını gösterdiğine işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Nakit faiz oranlarının piyasa beklentilerini takip ettiği varsayımına dayanan merkezi tahminler, enflasyonun hedef aralığına döneceği yönünde. Yakın vadede enflasyonun yurt içi petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış nedeniyle daha yüksek ve hizmet fiyatları enflasyonunun beklenenden daha yukarıda olması bekleniyor. Ancak enflasyonun 2025 ve 2026 yıllarında düşmesi öngörülüyor.

Enflasyonun makul bir zaman diliminde hedefe döndürülmesi Kurul'un en büyük önceliği olmayı sürdürüyor.

Son veriler, enflasyonun gevşemekle birlikte bunun önceden tahmin edilenden daha yavaş gerçekleştiğini ve yüksek kalmayı sürdürdüğünü gösteriyor. Kurul, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef aralığa gelmesinin biraz zaman alacağını ve yukarı yönlü risklere karşı tetikte kalacağını öngörüyor. Enflasyonun makul bir zaman diliminde hedefe dönmesini en iyi sağlayacak faiz oranlarının yolu belirsizliğini koruyor ve Kurul herhangi bir olumsuzluk kararı vermiyor. Kurul, verilere ve gelişen risk değerlendirmelerine güvenecektir. Bunu yaparken küresel ekonomideki gelişmeler, yurt içi talepteki eğilimler, enflasyon ve iş gücü piyasasının görünümü yakından takip edilmeye devam edilecektir. Kurul, enflasyonun hedefe döndürülmesi konusundaki kararlılığını sürdürüyor."

RBA, faiz kararıyla birlikte revize makroekonomik beklentilerini de açıkladı.

Buna göre, 2024 yılı için tüketici fiyatları beklentisi yüzde 3,8'den yüzde 3,2'ye çekilirken, 2025 yılı beklentisi yüzde 2,8 seviyesini korudu.

Büyüme için beklenti bu yıl yüzde 1,8'den yüzde 1,6'ya indirildi. İşsizlik beklentisi de yüzde 4,3'ten yüzde 4,2'ye çekildi.


"
En Çok Okunan Haberler

`Hedefimize ulaşmakta kararlıyız`

1. çeyrek işsizlik rakamları açıklandı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete`de

Konut satışları azaldı

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Altın, gümüş ve platinde yükseliş bekleniyor

BYD Electronic, Hang Seng Endeksi`ne eklenecek

`Haziranda faiz indirimi uygun olabilir`

ABD enerji üretim kapasitesini yüzde 80 artıracak

`Faiz indirmeden önce birkaç veriye ihtiyaç var`

Çin`in tüketim ve yatırımları yavaşladı

`Piyasa yumuşak iniş konusunda fazla iyimser`

Ping An, HSBC`deki payını azaltacak

Çin`de yeni konut fiyatları düştü

Merkez Bankası`nın rezervleri yükseldi