Bitcoin’de toparlanma sinyali

Kripto para birimlerinde geçtiğimiz gün sert satışlar görüldü. Bitcoin 33 bin doların, Ethereum 2 bin 400 doların altına sarktı. Piyasada gözlenen büyük düşüşün ardından Bitcoin`de toparlanma görülüyor. Alımların artmasıyla birlikte Bitcoin 37 bin 500 doların üzerine çıktı. Peki yükselişin sebebi ne? İşte son durum…

25.01.2022 Cuma 09:38

Güncelleme : 26.01.2022 Cuma 07:58

Kripto para birimleri son günlerde oldukça hareketli bir seyir izliyor. Ocak ayını genel olarak satıcılı seyreden dijital varlıklarda baskı giderek artıyor. Sermaye değeri bakımından piyasanın en yüksek hacimlisi Bitcoin, geçtiğimiz gün 33 bin doların altına gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesine indi.

BITCOIN KAYIPLARINI TELAFİ ETTİ

Geçtiğimiz gün gerçekleşen satışların etkisiyle birlikte Bitcoin yüzde 8, Ethereum ise yüzde 12’den fazla değer kaybetti. Öğleden sonra gelen alımların etkisiyle birlikte Bitcoin kayıplarını telafi ederek pozitif tarafa geçti. Bitcoin 37 bin 550 dolara kadar yükseldi ve 36 bin 660 dolardan günü kapattı.

Bitcoin’de gerçekleşen toparlanma eğilimiyle birlikte Ethereum da kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü 2 bin 430 doların üzerinde tamamladı.

BITCOIN NEDEN YÜKSELDİ?

Son dönemde hisse senedi piyasaları ile kripto para birimleri arasında doğru orantılı bir seyir gözleniyor. Bitcoin haftanın ilk işlem gününde ABD borsalarındaki düşüşün etkisiyle satıcılı seyretmişti.

Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde ABD borsalarında görülen toparlanmanın etkisiyle birlikte kripto para birimleri yönünü yukarıya çevirdi. Nasdaq endeksinin pozitif seyre dönmesiyle Bitcoin 36 bin dolar seviyesinin üzerine çıktı.

ABD hisse piyasalarında rüzgarın tersine dönmesi kripto para birimlerindeki yükselişi tetikledi.

ROTHSCHİLD INVESTMENT BİTCOİN SATIN ALDI

Merkezi Chicago’da olan Rothschild Investment şirketi geçtiğimiz gün 93 bin 521 adet Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) aldığını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında gerçekleşen sert düşüşte de Rothschild Investment, Grayscale Bitcoin Trust’ın 103.059 hissesini satın almış ve sonrasında Bitcoin birkaç aylık süreçte 69 bin dolar seviyesine yükselmişti. Yapılan bu alımın Bitcoin fiyatının yükselmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

PİYASADA SON DURUM NE?

Bitcoin bugün 36 bin dolar seviyesi üzerinde hareketini sürdürürken, Ethereum ise 2 bin 400 dolar civarında seyrediyor. Geçtiğimiz gün toparlanma görülse de bugün piyasada satıcılı seyir gözleniyor.

Kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 1.62 trilyon dolar seviyesinde hareket ediyor.

BITCOIN'İN HAKİMİYETİ GERİLİYOR

2021’i sert dalgalanmaların gölgesinde kapatan kripto para piyasasındaki gelişmeler, dengelerin yerine oturmaya başladığını gösteriyor. CoinMarketCap verilerine göre 4 yıl öncesinde piyasanın yüzde 95’ine hakim olan Bitcoin’in ağırlığı 2021’de yüzde 40’lara kadar geriledi. Kripto varlıklar arasında ilk 10’da yer alan Ethereum, Tether, BNB, Cardano gibi para birimlerinin piyasadan aldığı pay ise yüzde 20’lere uzandı. En çok tercih edilen kripto para birimi Ethereum 2021’de yüzde 400’ün üzerinde değer kazanırken, Bitcoin yüzde 70’te kaldı. Pandemi sürecinde kısmen ertelenen regülasyonların 2022’de piyasayı spekülatif olmaktan kurtaracağını belirten Paritex CEO'su Özgür Serkan Uslu, “2021, kripto para birimleri üzerinden yapılan yasadışı faaliyetlerin azaldığı bir dönem olarak kayıtlara geçti. Bu süreç dolandırıcılık vakaların üzerinde de etkili oldu ve piyasa güven tazeledi. Pazar payı daralan Bitcoin’in piyasayı domine eden imajı yıkıldı. Bitcoin dışındaki kripto varlıkların değerindeki artış ise dengelerin oturduğunu gösteriyor” dedi.

BITCOIN GELENEKSEL YATIRIM ARAÇLARINA YAKINLAŞIYOR

Kripto para piyasasında sağlanan korelasyonun dengelerin yerine oturduğunun bir göstergesini oluşturduğunu kaydeden Özgür Serkan Uslu, “Kripto para piyasalarına yönelik veri sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren Kaiko’nun paylaşımlarına göre, Bitcoin’in Nasdaq ile korelasyonu 0,61 puana gelirken S&P 500 ile korelasyonu ise 0,58 puanda kaldı. Bu Bitcoin’in geleneksel yatırım araçlarına yakın bir hareket kazandığını gösteriyor. Bitcoin’de büyük yatırımcı olarak tanımlanan balinaların işlem hacminin azalması da piyasa dengesini destekledi. Böylece küçük yatırımcılara alan açılıyor. Balinaların küçük balığı yuttuğu dönem kapandı. Piyasada yatırımcı dengesi de kuruldu” dedi.


"
En Çok Okunan Haberler

`1,5 milyar dolar kaynak sağladık`

Eurocoin göstergesi yükselişini sürdürdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

BIST`ten altın ithalatı kotasıyla ilgili karar

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı

ABD ulusal acil durum stokları için petrol aldı

Küresel hisse senetlerinde güçlü performans

ECB üyesinden faiz indirimi mesajı

`ABD`de şirket karları hala yüksek`

Tokyo`da çekirdek enflasyon yavaşladı

Japonya`da konut başlangıçları 9 aydır düşüyor

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?