Çelik üretimi rekor kırdı

Türkiye’nin ham çelik üretimi 2021 yılında 40 milyon tonu aşarak rekor kırdı.

24.01.2022 Cuma 14:59

Güncelleme : 26.01.2022 Cuma 09:24

2021 yılında dünya ticaretinde korumacılık önlemleri, ham madde ve enerji kıtlığı, karbon salınımını azaltma hedefi doğrultusundaki üretim kısıtlamaları sebebiyle piyasada bir takım belirsizlikler meydana geldi. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen çelik sektörü başarılı bir yılı geride bıraktı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nden konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"2020 yılının Haziran ayından itibaren pandemi döneminde yaşanan üretim düşüşlerinin ardından piyasaların kısmen canlanmaya başlaması ile Türkiye’nin ham çelik üretimi artış eğilimine girdi. 2021 yılının ilk çeyreğinde de yükselişini sürdürdü.

2021 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye’nin çelik üretimindeki yüksek oranlı artışlar büyük ölçüde, 2020 yılında pandemi döneminde yaşanan üretim kayıplarının sebep olduğu baz etkisinden kaynaklandı. Yılın ikinci yarısından itibaren ise üretim, tüketim ve dış ticaret dengeleri kademeli bir şekilde dengelendi.

2021 yılının tamamında ham çelik üretimi bir önceki yıla kıyasla %12,7 artışla 40 milyon tonu aşarak tüm zamanların en yüksek üretim miktarına ulaştı. Elektrik ark ocaklı tesislerde üretim %16,6 oranında artışla 28,9 milyon ton, entegre tesislerde %3,9 artışla 11,5 milyon tona yükseldi.

Doğal gaz ve elektrik kesintilerinden kaynaklanan üretim kayıplarına son verilebilmesi halinde, yatırımları devam eden yeni kapasitelerin devreye girmesi ile sektördeki canlılığın önümüzdeki yıl da devam edeceğini öngörüyoruz."


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Yabancılar Japon tahvili sattı