`Haziranda çeyrek baz puan faiz indirimi makul`

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Oberösterreichische Nachrichten`e verdiği mülakatta önümüzdeki ay çeyrek baz puanlık bir faiz indiriminin makul göründüğünü söyledi.

23.05.2024 Cuma 09:53

Güncelleme : 24.05.2024 Cuma 17:38

"Haziran toplantısındaki karar konusunda çok şeffaf davrandık" diye konuşan Guindos, "Ve 25 baz puanlık bir indirim lehine tartışacak ihtiyatlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Büyük ölçüde belirsizlik söz konusu. Faiz indirimlerinin sayısı ya da büyüklüğü konusunda henüz bir karar vermiş değiliz. Ekonomik verilerin nasıl gelişeceğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Faiz artırımının mümkün olup olmadığı sorusuna Guindos, "Bu bizim temel senaryomuz değil. Enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı. Kısa vadede dalgalanacağına ve 2025 yılında sürdürülebilir bir şekilde fiyat istikrarı tanımımıza, yani %2'ye yakınsayacağına inanıyoruz" dedi.

Guindos, "Ancak bazı riskler var. Ücretlerin nasıl geliştiği, verimlilikte neler olduğu, birim iş gücü maliyetleri ve azalan kar marjları, ana faktörler olarak sayılabilir. Bunlara jeopolitik riskler ve belirsizlikler de ekleniyor. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Orta Doğu'daki çatışmalar, Güneydoğu Asya'daki olası gerilimler. Çok temkinli olmalıyız. Faiz oranlarındaki indirim ya da değişikliklere ilişkin hiçbir şey önceden belirlenmiş değil" ifadelerini kullandı.


"
En Çok Okunan Haberler

Kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı arttı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Almanya için büyüme tahmini yükseltildi

Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

Ücretli çalışan sayısı arttı

Hizmet üretim endeksi yükseldi

`Kamu yatırımları çok önemli`

UBS, Pekin destekli fonla görüşmelere başladı

Arjantin`de enflasyon geriledi

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

ABD`de ÜFE beklentilerin altında kaldı

Kısa vadeli dış borç stoku yükseldi

Konut satışları azaldı

`Fed yılı faiz indirimi yapmadan tamamlayabilir`

`Döviz piyasasının istikrarı korunacak`

Pimco, BoJ`dan 2 faiz artırımı bekliyor

OECD bölgesinde işsizlik değişmedi