1.1 milyar dolarlık gizemli para!

Kaynağı belirsiz döviz girişini gösteren ve `gizemli para` olarak bilinen net hata noksan kalemi martta 1.1 milyar dolar fazla verdi.

10.05.2016 Cuma 10:04

Güncelleme : 11.05.2016 Cuma 09:46

UZMANPARA

Cari açık mart ayında beklentilere paralel gelirken, gizemli para olarak adlandırılan net hata noksan kalemi 1.1 milyar dolar arttı. Açıklanan son veri de dikkate alındığında yılın ilk 3 ayında 2.84 milyar dolarlık gizemli para girişi oldu.

Cari açık mart ayında beklentilere paralel 3,68 milyar dolar olurken, ilk çeyrek itibarıyla açık 7,88 milyar dolar olarak gerçekleşti.

NİSAN AYINDAN İTİBAREN PARA GİRİŞLERİ AZALABİLİR
 
Konuya ilişkin UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Burçak Gezgin, mart ayı cari işlemler dengesine bakıldığında net hata noksan kaleminin 1.11 Milyar dolarlık artış gösterdiğine dikkat çekerek "Özellikle mart ayında gelişmekte olan ülke piyasalarının çekiciliği devam etti. Özellikle BIST100’ün mart ayında yüzde 9’un üzerinde kazanç sağlamasıyla birlikte, portföy girişlerinin de 3.4 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Özellikle geçen yıla göre mart ayında para girişlerinin bu pozitifliğe bağlı olarak da artış gösterdiğini görüyoruz" dedi.

Ancak nisan ayı ve sonrası dönemde özellikle yurt içi piyasalar için yukarı yönlü trendin zayıfladığının görüldüğüne vurgu yapan Gezgin "Bu nedenle Nisan ayıyla birlikte hem para girişleri azalabilir. Mayıs ayından sonra ise; net hata noksan kaleminde eksi rakamlar görebiliriz" diye konuştu.
 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı