101 milyarlık kamu sabit sermaye yatırımı planlanıyor!

2016 yılında 101 milyar TL tutarında kamu sabit sermaye yatırımı planlanıyor.

04.05.2016 Cuma 10:21

Güncelleme : 04.05.2016 Cuma 10:52

2016 Yılı Yatırım Programı, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin TBMM'de kabulünün ardından yayımlandı. 2016 Yılı Yatırım Programında merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projelerine yer verilmektedir. Mahalli idarelerin ise yalnızca dış kredi ile finanse edilen projeleri sektörler itibarıyla sınıflandırılmış olarak programda yer almaktadır.

2016 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında Onuncu Kalkınma Planında yer alan temel politikalar ile Öncelikli Dönüşüm Programları, 2016-2018 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Plan'da yer alan amaç, politika, öncelikler, mali çerçeve ve bütçe büyüklükleri dikkate alınmıştır.

Yatırım Programı hazırlıklarında sektörel bazda eğitim, sağlık, içme suyu ve kanalizasyon, sulama,  bilim teknoloji, bilişim ve başta demiryolu, liman, lojistik merkezleri olmak üzere ulaştırma sektörlerine öncelik verilmiştir.

Kamu yatırımları, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı ve bölgesel gelişme potansiyelini değerlendirmeyi hedefleyen alanlara yönlendirilmeye devam edilmiştir. Bu kapsamda kentsel gelişme odaklı projelerin yanı sıra, GAP bölgesinde üretken özel sektör yatırımlarını destekleyecek ekonomik ve sosyal altyapı projelerine, DAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde de eylem planlarıyla önceliklendirilmiş projelere ağırlık verilmiştir.

Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni projelerde azami oranda seçici olunarak, ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilmiştir.

2016 yılında kamu kesimi tarafından yapılması programlanan toplam 101 milyar TL'lik kamu sabit sermaye yatırımının, yatırım işçiliği ve mahalli idare yatırımları hariç olmak üzere 64,9 milyar TL'lik kısmı projelerle ilişkilendirilerek 2016 Yılı Yatırım Programında yer almaktadır.

2016 Yılı Yatırım Programında tahsis edilen 64,9 milyar TL'lik başlangıç ödeneği, 2015 Yılı Yatırım Programında tahsis edilen 53,5 milyar TL'lik başlangıç ödeneğine göre yüzde 21,3 artış göstermektedir. Yıl içinde, başta bölgesel eylem planları kapsamındaki projeler olmak üzere, öncelikli projelere  yatırımları hızlandırma ödeneği (YHÖ) ve yedek ödenek ile olabilecek diğer gelir fazlalarından ilave kaynaklar sağlanması, böylece programlanandan daha fazla yatırım harcaması yapılması söz konusu olabilecektir.

2016 yılında Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilmesi programlanan 64,9 milyar TL'lik yatırımın yüzde 77,9'unun Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 18,5'inin KİT ve Özelleştirme Kapsamındaki Kuruluşlar, yüzde 3,6'sının Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Sosyal Güvenlik Kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi programlanmıştır.

2016 Yatırım Programı kapsamındaki 64,9 milyar TL'lik yatırım ödeneğinden en yüksek payı yüzde 30,6 ile ulaştırma sektörü alırken, eğitim sektörünün payı yüzde 18, tarım sektörünün payı yüzde 12,2, sağlık sektörünün payı yüzde 8,2 ve enerji sektörünün payı yüzde 7,5'dir. Madencilik, imalat, turizm, konut, içmesuyu ve kanalizasyon, teknolojik araştırma, çevre gibi diğer sektörlerin toplam payı ise yüzde 23,5'dir.

Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 8,5 milyar TL ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 8 milyar TL ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 6,1 milyar TL ile Milli Eğitim Bakanlığı, 4,8 milyar TL ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmuştur. Kamu İktisadi Teşebbüslerinde ise en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 5,3 milyar TL ile TCDD Genel Müdürlüğü ve 2,5 milyar TL ile TEİAŞ Genel Müdürlüğü olmuştur.

2016 Yılı Yatırım Programında, izleme amacıyla toplama dahil edilmeden yer alan projeler hariç olmak üzere, toplam yatırım tutarı 543,3 milyar TL, 2015 sonuna kadar toplam kümülatif harcaması 239,4 milyar TL ve 2016 yılı ödenek toplamı 64,9 milyar TL olan 3.008 adet proje yer almaktadır.
   

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak