121 işverene 1.6 milyon TL ceza!

Hükümet, iş kazaları ve işçi sağlığına karşı önlem almayan iş yerlerine ceza yağdırdı. Bu yılın ilk beş ayında 121 işverene 1 milyon 600 bin ceza verildi. 2015`te ise rakam yaklaşık 3 milyon oldu.

09.06.2016 Cuma 10:50

Güncelleme : 10.06.2016 Cuma 10:11

İş kazalarına önlem almak isteyen Hükümet birçok denetim gerçekleştiriyor. Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre bu kapsamda, mevzuata aykırılığı tespit edilen işverene ceza yağıyor. 2015 yılının ilk 5 ayında 121 iş yerinin iş sağlığına ve güvenliğine uygun olmadığı tespit edildi. Bu işverenlere verilen ceza miktarı ise 1 milyon 610 bin lira oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

PLANLI VE PLANSIZ TEFTİŞ

Bakan Soylu’nun cevabında iş sağlığı ve güvenliğiyle işin yürütümü yönünden mevzuatın gereği gibi uygulanıp uygulanmadığının planlı ve plansız teftişlerle kontrol edildiği belirtilerek, kaza analizi ve değerlendirmesi yapıldığı kaydedildi. Cevapta, "Bu çerçevede işverenin önlem alma, iş sağlığı ve güvenliği konusunda araç ve gereçleri noksansız bulundurma, alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetleme, çalışanları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme gibi yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği, iş kazası veya meslek hastalığına sebep olan mevzuata aykırılıkların işyerinde halen devam edip etmediği hususları dikkate alınarak, mevzuata aykırılıklar benzer kaza yaşanmaması için işverene bildirilmektedir" denildi.

95 BİNDEN FAZLA İŞ SAĞLIĞI UZMANI VAR

Kazaların meydana gelmesinin ardından kusurlu bulunan kişilerin kusur durumlarına ilişkin inceleme ve soruşturmaların adli merciler tarafından yürütüldüğü belirtilen cevapta, şunlar kaydedildi: "25 Mart 2016 tarihi itibariyle yetki belgesi düzenlenen A, B ve C sınıflarından toplam 95 bin 452 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmaktadır. İşveren çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Aynı zamanda, işverenin işyeri dışındaki iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi gibi uzman kişilerden veya ortak sağlık ve güvenlik birimi gibi kuruluşlardan hizmet alması, işverenin çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır."

121 İŞVERENE 1.6 MİLYON LİRA

2015'teki iş kazaları sonucundaki incelemelerde 253 işverene ceza verildi. Bu ceza tutarının 2.9 milyon lira olduğu kaydedildi. Cevapta, süren denetimlerde 121 işverene 1.6 milyon TL ceza verildiği kaydedildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak