2015`in 11 ayında patent başvuruları arttı

2015 yılının ilk 11 ayında patent ve faydalı model başvurularında artış yaşandı.

05.01.2016 Cuma 14:20

Güncelleme : 07.01.2016 Cuma 12:38

Fikri ve sınai haklar alanının köklü kuruluşu Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre  2015 yılının ilk 11 ayında patent ve faydalı model başvurularında artış yaşandı.

Sektörünün ülkemizdeki köklü ve lider kurumu Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre  "2014'ün ilk 11 ayında 13 bin 961 olan toplam patent ve faydalı model başvurusu, 2015 yılının aynı döneminde 14 bin 900'e ulaştı. 2014'ün ilk 11 ayında 97 bin 473 olan toplam marka başvurusu, 2015'in aynı döneminde 97 bin 139'da kaldı. Geçtiğimizin yılın ilk 11 aylık döneminde 37 bin 500 olan tasarım başvuruları ise, 2015'in aynı döneminde 34 bin 607 olarak gerçekleşti."

Geliştirdiği buluşun patent alabileceğini fark etmeyen çok sayıda girişimcimiz olduğunu söyleyen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, kamuoyunda her parlak fikrin patent konusu olabileceğine dair bir yanlış anlama olduğunun da altını çizdi:

"Parlak fikirler elbette çok değerli ama bir fikrin patent olabilmesi için dünyada geçerli belli koşullar var. Bir buluşun patent olabilmesi için üç temel kuralı yerine getirmesi gerekiyor: Birincisi, dünya çapında yenilik olacak. İkincisi, sanayiye uygulanabilir olacak. Üçüncüsü, bu konuda uzman bir kişinin hemen yapabileceği basitlikte olmayacak. Bu kuralları ihtiva etmeyen yenilikler kesinlikle patent alamaz. İnsanların hemen aklına geliveren her parlak fikrin korunması, patent'in konusu değil. Ama bir kez patent alınacak buluş yaparsanız, size ekonomik getirisi çok büyük olur. Mesela en az 7 en çok 20 yıl
süresince o ürünü üretme ve satma hakkı, sadece sizindir."

Türk halkının önemli olan özelliği yenilik üretme becerisine sahip olduğuna, yürekten inandığını vurgulayan Yamankaradeniz, henüz yerli patent başvurularında bunun yansımalarının tatmin edici düzeye ulaşamadığını söyledi. Yamankaradeniz, "Faydalı model ve buluş geliştirmek konusunda dünyanın sayılı uluslarından biri olmayı gerçekten istersek, bunu başarabiliriz. Patent konusundaki istekliliğimiz, topyekün kalkınmamızın motor gücü olabilir" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma