2019`da yatırımcısına en fazla paladyum kazandırdı

Emtia piyasasında geçen yıl yatırımcısına en fazla kazandıran yüzde 53 ile paladyum oldu.

10.01.2020 Cuma 11:15

Güncelleme : 11.01.2020 Cuma 11:48

AA muhabirinin emtia piyasasında işlem gören 18 ürünün fiyat  hareketlerinden derlediği bilgilere göre, 2019 yılında 13 ürün yatırımcısına  kazandırırken, 5 ürün ise kaybettirdi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik olumlu gelişmeler,  ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, dolar endeksinin ılımlı bir seyir  izlemesi,  diğer önde gelen merkez bankalarının güvercin söylemleri ve adımları  geçen yıl emtia piyasasında işlem gören ürünlerin performansını olumlu etkiledi.

Emtia piyasasında geçen yıl yatırımcısına en fazla yüzde 53 ile  paladyum kazandırdı. Dizel skandalından sonra getirilen katı emisyon  standartları, paladyum fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

PALADYUMUN PERFORMANSINI OLUMLU ETKİLEDİ

Dizel emisyon skandalından sonra Çin, ABD ve Avrupa’da daha katı  emisyon standartlarının getirilmesi nedeniyle araçlara daha fazla katalitik  konvertör takılacağına yönelik öngörüler, paladyumun performansını olumlu  etkiledi.

Analistler, paladyumdaki talebin uzun zamandan beri arzın üzerinde  kaldığını belirterek, yeni emisyon standartlarından dolayı talep artışının  yalnızca arzdaki düşük büyüme ile dengelendiğine  bu durumun orta vadede paladyum  fiyatını desteklediğine işaret etti.

Paladyumun ardından nikel yüzde 30,1, kahve yüzde 27,3 arttı. Kahve  stoklarındaki düşüş beklentisi ve kısa pozisyonların azalması, fiyatlarda  yükselişe neden oldu. Brent petrol de yüzde 23,3 değer kazandı. Nisan ayında  Polonya, Almanya ve Slovakya'nın, Rusya'dan boru hattıyla petrol alımını düşük  kalite gerekçesiyle geçici olarak durdurduğunu açıklaması, fiyatları yılın en  yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Geçen yıl platin yüzde 21,3, altın da yüzde 18,4 artış kaydetti.  Analistler,  ticaret savaşları, küresel ekonomideki yavaşlama ve Brexit gibi  etkenlerle artan risk algısının, yatırımcılarca güvenli liman olarak görülen  altına talebi artırdığını belirtti.

GÜMÜŞ YÜZDE 15 DEĞER KAZANDI

Altının ardından gümüş yüzde 15,5, şeker de yüzde 11,6 değer kazandı.  Şekerin üretim açığının artacağına yönelik beklentiler de fiyatların yükselmesine  neden oldu.

Söz konusu dönemde buğday yüzde 11, soya fasülyesi yüzde 6,8, kakao da  yüzde 5,1, mısır da yüzde 3,4  artış kaydetti. Mısır fiyatları haziran ayında 5  yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

ABD'de yağmurların ve olumsuz hava koşullarının mısıra zarar  verebileceğine yönelik endişeler, mısır fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Mısır fiyatları,  geçen yıl ABD'nin orta batı eyaletinde gerçekleşen  aşırı yağışlardan destek buldu. Olumsuz hava koşulları, mısır ekimini ve ürünün  gelişimini engelledi. Analistler, olumsuz hava koşullarından dolayı  ABD'de mısır  stokların düşebileceğini ve çiftçilerin ekim için mısır yerine buğday satın  almalarının mısır fiyatlarını etkilediğini ifade etti.

Emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kaybettiren doğal gaz oldu.  Doğal gaz, 2019 yılında yüzde 23,2 değer kaybetti. Analistler, aşırı üretim ve  stokların artmasının doğal fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Doğal gazın ardından çinko yüzde 9,9, kurşun yüzde 5,6, alüminyum  yüzde 5, pamuk da yüzde 4,4 azalış kaydetti. Analistler, ABD'nin  Çin'in dünyanın  en büyük pamuk tüketicilerinden bir tanesi, ABD'nin ise en büyük ihracatçısı  olduğunu belirterek, bu nedenle Çin ve ABD arasındaki ticaret geriliminin pamuk  fiyatlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma