4,5G`de ilk ödeme haftaya

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin "(4,5G ihalesi) İlk aşamada 2 milyar avroluk ödeme önümüzdeki hafta yapılacak" İlk ödemelerin yapılmasının ardından yetkilendirme belgeleri verilecek" dedi.

22.10.2015 Cuma 11:34

Güncelleme : 22.10.2015 Cuma 11:41

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4,5G ihalesinde, şirketlerin ilk aşamada gelecek haftaki organizasyon öncesinde Hazine'ye 2 milyar avroluk ödeme yapacaklarını; yetkilendirme belgelerinin bu ödemelerin ardından verileceğini söyledi.

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos'ta ihalesi yapılan 4,5G'nin, gelecek yıl nisan ayı itibarıyla kullanılmaya başlanacağını, ihaleyi kazanan işletmecilere yetki belgelerinin gelecek hafta düzenlenecek törenle verileceğini belirtti.

Şirketlerin, yetki belgelerini almadan bir gün öncesine kadar ödeme yapması gerektiğini vurgulayan Bilgin, şirketlerden birinin peşin, diğerlerinin ise taksitli ödeme yapacağını, KDV'lerin tamamının ise peşin ödeneceğini anımsattı.

Bilgin, ilk aşamada 2 milyar avroluk ödemenin gelecek haftaki organizasyon öncesinde şirketler tarafından Hazine'ye yapılacağını ifade ederek, ilk ödemelerin ardından yetkilendirme belgelerinin verileceğini kaydetti.

4,5G ihalesinin çok önemli olduğuna işaret eden Bilgin, Türkiye'de genişbant abone sayısının 46,6 milyonu geçtiğini, mobil abone sayısının 72 milyon, mobil genişbant internet abone sayısının 37,5 milyon, 3G abone sayısının 63 milyonu aştığını ifade etti.

Bakan Bilgin, her geçen gün artan talebin 4,5G ihalesini yapmayı zorunlu kıldığına dikkati çekerek, "İhale çok güzel geçti. 2,3 milyar avro başlangıç değeri olarak belirlenen ihalenin, yaklaşık 1,5 katı fiyatla sonuçlandı. KDV ve vadeli ödemeden kaynaklanan farkla beraber 4 milyar avronun üzerinde gelir elde etmiş olduk. Burada yenilikler de var. Demiryolları ve karayollarında ve 1 kilometreden uzun tünellerde kapsama alanı zorunluluğu getirildi.

İlk defa yerlilik kavramı geldi. IMT hizmeti verecek işletmecilerin şebekeye ilişkin yatırımlarında yerli ürünleri kullanmaları zorunluluğu var. Yıllar itibarıyla yüzde 30-40-45'lere ulaşan oranlarda yerli ürün kullanımı söz konusu" diye konuştu.

Sektörün gelecek döneme ilişkin en büyük hedeflerinden birinin, yerli üretim olması gerektiğine dikkati çeken Bilgin, ihaleyle bu hedeflere ulaşmayı planladıklarını dile getirdi.

Bilgin, gelişecek yeni teknolojilere işletmecilerin beklemeden direkt geçebileceğini ifade ederek, "Bugüne kadar biz yeni teknolojilere biraz gecikmeli geçiyorduk. Önümüzdeki dönemde teknolojideki yeni gelişmelere geçiş için firmalarımızın önü açıldı" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak