6 ayın en yavaş büyümesi

Euro bölgesinde ekonomi, imalattaki soğumayla son 6 ayın en yavaş büyümesini kaydetti.

24.07.2017 Cuma 14:00

Güncelleme : 24.07.2017 Cuma 15:58

Euro bölgesi ekonomisi, imalattaki soğumayla üçüncü çeyreğe altı ayın en yavaş büyümesiyle başladı.

IHS Markit'in Pazartesi günü açıkladığı veriye göre, bileşik PMI Haziran ayındaki 56.3'lük seviyesinden 55.8'e düştü. Veri, bölge GSYİH'sinin, yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği yüzde 0.7'lik büyümeye kıyasla çeyreklik düzlemde yüzde 0.6 büyüdüğünü gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta, bölgenin eşi benzeri görülmemiş parasal teşvikten çıkmaya henüz hazır olmadığını belirtti. Ekonomik büyüme sağlamlaşıyor gibi gözükürken, fiyatlar, Avrupa Merkez Bankası'nın hedefine ulaşacak kadar hızlı bir artış göstermiyor.

EURO BÖLGESİ’NDE TEMMUZ’DA İVME KAYBI

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan veriler ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Euro Bölgesi’nde Temmuz ayında imalat PMI 57,2 olan beklentinin altında 56,2 olarak gerçekleşirken, hizmet sektörü PMI ise 55,4 seviyesinde beklentilere paralel olarak açıklandı. Verilere bakıldığında; Haziran ayına göre hizmet sektöründeki büyümenin aynı ivmede kaldığını, ancak imalat sektörü büyümesinin beklenenden daha fazla yavaşladığını görüyoruz. Haziran ayında imalat sektörü PMI 57,4 olarak gerçekleşmişti.

Ülke bazında baktığımızda; Almanya’da hizmet sektörü PMI 54,3 olan beklentinin altında 53,5 olarak açıklanırken, sektörün büyümesi de geçen aya göre yavaşladı. Haziran ayında hizmet sektörü PMI 54 olarak gerçekleşmişti. İmalat sektöründe de 59,2 olması beklenen PMI 58,3’e hızlı bir geri çekilme göstermiş, Haziran ayında endeks 59,6 seviyesine kadar yükselmişti. Fransa’da ise Haziran ayında 56,9 olan hizmet PMI’ın 55,9 ile beklenti olan 56,7’nin altında; imalat sektörü PMI’ın ise Haziran ayındaki 54,8 seviyesinden 55,4 seviyesine yükselerek piyasa beklentisi olan 54,6’nın üzerinde geldiğini görüyoruz.

AB genelinde, hizmet ve imalat sektörünün ikisini de içeren bileşik endeksin Şubat ayından sonraki en düşük seviyesine gerilediğini gözlemliyoruz. Endeksin Nisan ve Mayıs aylarında zirve yaptığı düşünülürse, biraz hızlı bir ivme kaybı olduğunu söyleyebiliriz. Temmuz ayının öncü verilerinde yaşanan ivme kaybı da, 2. çeyrek büyüme görünümü açısından bir negatiflik oluşturmakta. Görselde, ikinci çeyrekte de PMI’daki ortalama seviye itibariyle büyüme görünümünün güçleneceği görülmekte, PMI eğrisinde zayıf Temmuz verileri nedeni ile görülen aşağı basıklık ise ufak bir risk yaratmakta. euroda geçici bir negatif fiyatlama olmakla beraber 1,1630’un altına geçmeyen bu gerileme çok anlam ifade etmemekte. 1,1680 direncini izlemeye devam ediyoruz."

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi