AB, ABD gümrük vergilerini DTÖ`ye taşıyacak

Avrupa Birliği Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergilerine ilişkin, "ABD`nin tedbirleri, uzlaşılmış uluslararası kurallara aykırı olduğu için Dünya Ticaret Örgütü`nde anlaşmazlıkların çözümü davası süreci başlatacağız." ifadesini kullandı.

31.05.2018 Cuma 18:22

Güncelleme : 01.06.2018 Cuma 11:41

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi  Cecilia Malmström, "Bu dünya ticareti  için kötü bir gün. Bu sonucu engellemek için her şeyi yaptık." değerlendirmesinde  bulundu.
 
Malmström, AB'nin söz konusu gümrük vergilerinden muaf tutulması için  son birkaç ayda ABD'li yetkililerle çok sayıda görüşme gerçekleştirdiğini  anımsatarak, "Bu görüşmeler boyunca ABD ticari sınırlama tehdidini AB'den taviz  almak için kullanmaya çalıştı. Bu bizim iş yapma şeklimiz değildir." ifadesini  kullandı.
 
AB'nin yanıtının orantılı ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uyumlu olacağına dikkati  çeken Malmström, "ABD'nin tedbirleri, uzlaşılmış uluslararası kurallara aykırı  olduğu için DTÖ'de anlaşmazlıkların çözümü davası süreci  başlatacağız." değerlendirmesinde bulundu.
    
Malmström, AB piyasalarını ABD kararının etkilerinden korumak için  dengeleyici tedbirler alacaklarını kaydetti.
 
ABD Başkanı Donald Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma  sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı. Kanada  ve Meksika, AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore'ye 1 Haziran'a kadar  geçici muafiyet tanınmıştı.
 
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ise bugün Ticaret Bakanlığı tarafından  basın mensupları için düzenlenen konferans bağlantısında, ithal çelik ve  alüminyuma yönelik gümrük tarifelerinin 1 Haziran'dan (yarından) itibaren Avrupa  Birliği (AB), Kanada ve Meksika’ya da uygulanacağını açıklamıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?