`AB, düşen petrol fiyatlarıyla büyüyecek`

Bruegel enerji uzmanı Zachmann "Düşük petrol maliyetleri, Avrupa ekonomisine milli gelirler üzerinde yüzde 0,5 puanlık katkı sağlayacaktır" Gelecek senenin yaz aylarında Brent`in 55 dolar seviyelerinde olması bekleniyor" dedi.

11.08.2015 Cuma 12:06

Güncelleme : 11.08.2015 Cuma 12:57

Brüksel merkezli araştırma kuruluşu Bruegel'in enerji uzmanı Georg Zachmann, petrol fiyatlarındaki 50 dolar seviyesinin Avrupa Birliği (AB) milli gelirini yüzde 0,5 arttıracağını söyledi.

AA muhabirine petrol fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zachmann, düşük petrol fiyatlarının, ihracatçı ülkeler için bir sorun olurken, enerji ithal eden ülkelerin büyümelerine ise olumlu katkı sağladığını kaydetti.

Avrupa'nın enerji ithalatçısı durumunda olduğunu anımsatan Zachmann, düşük seyreden petrol fiyatlarının, tüketicilerin özellikle ulaşım ve ısınma harcamalarını doğrudan etkilediğini, buradan sağlanan kaynağın tüketim mallarına yönelerek ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade etti.

Zachmann, düşük petrol maliyetlerinin AB ekonomisine milli gelirler üzerinde yüzde 0,5 puanlık katkı sağlayacağını belirtti.

Brent petrolün vadeli işlemlerde 50 dolar seviyelerinde olduğunu anımsatan Zachmann, "Gelecek senenin yaz aylarında Brent'in 55 dolar seviyelerinde olması bekleniyor. Ancak, piyasa davranışları hızla değişim gösterebilir. İran'dan sağlanacak yeni petrol arzının miktarı gibi değişiklikler piyasayı daha farklı yönlendirebilir" dedi.

Zachmann, yüksek maliyetli petrol sahalarına yatırım yapan enerji firmalarının bu projeleri askıya alabileceğine işaret ederek, "Düşük petrol fiyatları sadece petrol ve gaz arama ve üretim çalışmalarını etkilemekle kalmaz, enerji verimliliğine ilişkin yatırımlara da zarar verir" diye konuştu.

Günümüzdeki petrol fiyat seviyelerinin özellikle Rusya ve OPEC ülkelerinin ekonomilerine çok zarar verdiğini anımsatan Zachmann, Rusya'nın ihracat gelirlerinde petrol ve doğalgazın toplam payının yaklaşık yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu hatırlattı.

Zachmann, petrol fiyatlarındaki yüzde 50'lik düşüşün benzer oranda Rusya'nın ihracat gelirlerini azalttığına dikkati çekerek, "Rus rublesi önemli ölçüde değer kaybetti. Bu hızlı devalüasyon, Rusya devlet bütçesi ve ekonomisine enerji maliyetlerindeki düşüşün etkilerini yumuşattı. Rusya milli gelirinin bu yıl düşmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak